Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 21. jūnijs
Monvīds, Egita, Emīls

Gatavojoties Latviešu Dziesmu svētkiem Kanādā, Rīgā notiks Latvijas un ārzemju koru kopmēģinājumi

Gatavojoties Latviešu Dziesmu svētkiem Kanādā, Rīgas Lutera draudzē, Torņakalnā notiks Latvijas un ārzemju koru kopmēģinājumi, informēja svētku rīkotāji.

Vairāki Latvijas kori, kas šogad jūlijā gatavojas doties uz Toronto, uz XVI Latviešu Dziesmu un deju svētkiem Kanādā, pēc Rīgas Lutera draudzes kora diriģenta Matīsa Tuča aicinājuma pulcēsies četros svētku repertuāra kopmēģinājumos. 11. jūnijā pulksten 19.00 koncertā Torņakalna baznīcā arī klausītāji varēs izbaudīt Kanādas svētku īpašo gaisotni.

“Ārā valdīja svelme, bet Torņakalna baznīcā vēsumā notika pirmais no četriem kopmēģinājumiem, kuros Latvijas kori gatavojas svētkiem Kanādā. Latvijas koru dalība šajos svētkos ir arī atbalsts latviešiem pasaulē, kas kopj mūsu kultūru un valodu. Man ir gandarījums par tik lielu koristu atsaucību, kas ļāva jau pirmajā mēģinājumā sasniegt jaudīgu skanējumu, un arī izvērtēt, kur vēl jāpiestrādā,” stāsta diriģents Matīss Tučs.

Kopmēģinājumos piedalās Rīgas Lutera draudzes koris, Valsts nekustamo īpašumu koris, KTMC Ritums jauktais koris Līgo, Latvijas Olimpiešu koris, Grācas latviešu koris Pilskalns, Jelgavas jauktais koris Svīri, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes sieviešu koris Stradiņi, LELB Ādažu draudzes koris Zari, Zaubes jauktais koris, Ogres apvienotais koris Upe, RTU vīru koris Gaudeamus, jauktais koris Medera, Vācijas Reinzemes koris Ramtai, Stokholmas Latviešu jauktais koris u.c., pieteikušies arī vairāki individuāli dziedātāji. Koristi pēc pirmās tikšanās atzina, ka kopmēģinājumi ir vērtīgi gan repertuāra slīpēšanai, gan, lai iepazītos ar citu koru dalībniekiem. Viņi varēs iepazīties arī ar Latvijas Nacionālā arhīva Rīgas Lutera draudzes namā izvietoto ceļojošo izstādi Dziesmas spēks, kas uzskatāmi parāda Dziesmu svētku vēsturi sākot no I Vispārējiem latviešu Dziesmu svētkiem līdz 2023. gadā izskanējušajiem XXVII Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVII Deju svētkiem.

Latviešu dziesmu un deju svētki tiek organizēti visā pasaulē, un šovasar tie norisināsies Toronto no 4. līdz 7. jūlijam. Iecerēts, ka Latviešu Dziesmu un deju svētkos Kanādā kopkorī piedalīsies 950 dalībnieki, aptuveni puse ieradīsies no Latvijas u.c. Eiropas valstīm, bet svētku kopējais dalībnieku skaits pārsniegs 2000. Viena no svētku kulminācijām būs lielais kopkora koncerts, taču daļa koristu dziedās arī svētku garīgās mūzikas koncertā un deju lieluzvedumā. Kopmēģinājumu idejas autoram, Rīgas Lutera kora diriģentam Matīsam Tučam Kanādas svētkos uzticēts diriģēt divas dziesmas: Emīla Dārziņa Sapņu tālumā kopkora koncertā un Jura Ķeniņa Es miera Dievu redzēju garīgās mūzikas koncertā. Pirmajā kopmēģinājumā piedalījās arī Latvijas Nacionālās Operas un baleta diriģents Farhads Stade.

Savukārt 11. jūnijā, otrdienā, plkst. 19.00 varēsim izbaudīt pirmos kopmēģinājumu augļus un piedzīvot mazliet no Kanādas svētku īpašās gaisotnes – klausītāji laipni gaidīti uz koncertu Ceļā uz svētkiem Rīgas Lutera baznīcā Torņakalnā. Tajā Rīgas Lutera draudzes koris kopā ar citiem koriem izdziedās daļu no Kanādas svētku repertuāra. Koncerts top sadarbībā ar Pasaules Brīvo latviešu apvienības kongresu, un ieeja ir brīva.

Kopmēģinājumi Rīgas Lutera draudzes namā, Torņakalna ielā 5 notiks vēl 3., 16. un 18. jūnijā. Uz tiem aicināts ikviens  dziedātājs, kurš šovasar dosies uz Kanādu un vēlas padziļināti apgūt repertuāru. Mēģinājumus organizē Rīgas Lutera draudzes koris, tos vadīs Rīgas Lutera draudzes kora un Valsts nekustamo īpašumu kora diriģents Matīss Tučs, un katrā no tiem pievienosies arī kāds ar svētkiem saistīts īpašs ciemiņš.

Rīgas Lutera draudzes koris muzicē kopš 2015. gada un ir kļuvis par nozīmīgu Latvijas draudžu koru kustības dalībnieku, kā arī Torņakalna kultūras dzīves sastāvdaļu. Kora mākslinieciskais vadītājs, diriģents ir Matīss Tučs, kormeistare Terēze Elza Roze, vokālais pedagogs Kristians Krievāns. Rīgas Lutera draudzes kora mērķis ir veicināt draudzes muzikālās dzīves nepārtrauktību un attīstīt dziedāšanu kā neatņemamu garīgu praksi 21. gadsimta indivīda un sabiedrības izaugsmei kvalitatīvā kormūzikas izpildījumā.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja