Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Grupa Very Cool People laiž klajā jaunu albumu Dzīvs

Grupa Very Cool People laidusi klajā savu līdz šim sprādzienbīstamāko albumu Dzīvs. Tas grupas diskogrāfijā ir jubilejas desmitais un intensīvā darbā tapis pusotru gadu

Kā par albuma tapšanas procesu saka Very Cool People vadītājs, ģitārists Elvijs Grafcovs:"Vispirms uzrakstījām mūziku, tad to ierakstījām, tad ierakstīto izmetām ārā, pielikām semplus, ierakstījām no jauna, atkal izmetām ārā, tad radījām paši savus semplus plus ierakstījām visdažādākos dzīvos instrumentus, vokālus, kliedzienus un vēl visas iespējamās skaņas, ko var izdvest ar muti, un mēģinājām panākt, lai ģitāra izklausās pēc ērģelēm, trompete skan kā smagā automašīna, saksofons atgādina basu un tā tālāk.”

Gala rezultātā albumā iekļauts līdz šim pārliecinoši lielākais mūzikas instrumentu, sintezatoru un citu elektronisko mūzikas radīšanas ierīču kopskaits grupas daiļradē. Runā, ka brīžiem ierakstā dzirdamas vienlaikus deviņas iespēlētas ģitāras un 15 dažādi sintezatori. Dažām dziesmām atsevišķu skaņas celiņu kopskaits sasniedz pat divus simtus...

“Šis ir tas albums, kura tapšanā radošumam nebija nekādu pirms tam pieņemtu robežu, turklāt ne tikai, kā grupai līdz šim bija ierasts, komponēšanas un improvizācijas, bet arī jaunu skaņu tapšanas procesā,” uzsver Elvijs.

Albumam dots nosaukums Dzīvs, jo tā tomēr ir “dzīvā” veidā iespēlēta elektroniskā mūzika, kas žanriski miksējas ar džezu, fanku un roku, izmantojot visus grupā pieejamos mūzikas instrumentus, ieskaitot, piemēram, klarnetes. Rezultātu var pielīdzināt Frankenšteinam, jo nedzīviem priekšmetiem piešķirta dzīvība. Tieši tāpēc albuma simbols ir tā dēvētās googly acis, kuras pielīmējot jebkam, priekšmets it kā atdzīvojas. Arī leģendārie Very Cool People kaķi albuma dizainā šoreiz tikuši pie googly eyes.

Jaunajā albumā ir arī grupai netipiski daudz dziedātā vai repotā teksta, kas arīdzan radīts pašu spēkiem un bez pieaicinātiem viemāksliniekiem to izpildīšanā. Tas darīts ar nolūku precīzi paust savas domas par grupas dalībniekiem aktuālām tēmām vai sociālajām parādībām.

“Man šoreiz dota iespēja būt arī jaunā, es pat teiktu instrumentālā lomā,” saka viena no grupas vokālistēm Paula Saija. “Šajā albumā vokāls daudz izmantots arī kā papildu instruments, to pievienojot dažādos efektos un iedziedājumos. Kopumā gan vokāls, gan instrumentālā grupa spēlē vienlīdzīgu lomu. Ierakstu process norisinājās eksperimentāli, meklējot dažādas balss iespējas, skaņas, tembrus, dažbrīd pat izkāpjot no pierasta estētiskuma balsij.”

Nākamais radošo moku posms grupai sākās jau brīdī, kad ierakstīto materiālu vajadzēja pielāgot koncertēšanas vajadzībām. Kļuva skaidrs, ka šim procesam jāpiesaista papildspēki, kā rezultātā Elvija jaunākais joks par grupu ir, ka pat viņš vairs īsti nezina, cik cilvēku lielā sastāvā Very Cool People šovasar koncertēs.

Jauno, masīvo koncertprogrammu grupa gan pagaidām ieplānojusi publikai atrādīt tikai vienreiz, toties ar atbilstošu vērienu – festivālā Summer Sound Liepājā 2. augustā. Pārējos šobrīd ieplānotajos vasaras koncertos grupa izpildīs savas iepriekšējās programmas.

Trīs jaunā albuma dziesmas – Rikšiem, Ko tu vēl gaidi? un Plastmasmens – grupas faniem jau labi zināmas. Tagad kopā ar albumu izdots ceturtais singls Nē Nu Jā Nē Nu Nē, kam labākajās grupas tradīcijās tapis arī videoklips, ko radījis Valdis Krūmiņš. Dziesmā dzirdams gan Paulas Saijas, gan grupas trombonistes Lauras Rozenbergas vokāls, kā arī... ziņu diktora Gusta Kikusta balss. Šoreiz tematiski apspēlēta dziesmas nosaukumā izmantotā tipiskā latviešu atbilde uz visiem dzīves jautājumiem.

Albuma Dzīvs ierakstā piedalījās Paula Saija – vokāls, Laura Rozenberga – trombons, vokāls, Oskars Ozoliņš – trompete, vokāls, Māris Jēkabsons – tenora saksofons, vokāls, Kristaps Lubovs – baritona saksofons, vokāls, Elvijs Grafcovs – ģitāra, basģitāra, sintezatori, vokāls, Māris Vitkus – taustiņinstrumenti, sintezatori, Andris Kauliņš – taustiņinstrumenti, sintezatori, Jānis Olekšs – basģitāra, Andris Buiķis – bungas, perkusijas, vokāls un Jānis Kalve – sempli un citi skaņas smalkumi.

Skaņdarbus sarakstīja un aranžēja visi grupas dalībnieki kopā, bet producēja Elvijs Grafcovs un Jānis Kalve. Ieraksts veikts Very Cool Studio, Ciemupes Production un Labo Ierakstu Studijā. Albumu miksējis un māsterējis Jānis Kalve. Dizaina autors – Gatis Pakalns.

Jaunais albums Dzīvs noklausāms lielākajās mūzikas straumēšanas platformās, kā arī pieejams kompaktdiska formātā, bet jaunais singls Nē Nu Jā Nē Nu Nē dzirdams labākajās Latvijas radiostacijās.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Kad?

1. janvāris, 1970

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labs starts. Intervija ar dziedātāju Etīnu Saulīti

"Mans vislielākais ieguvums ir Latvijas kontekstā – esmu pamanīta, par mani sāk interesēties. Tas nozīmē, ka aktīvāk varēšu sākt piedalīties Latvijas koncertdzīvē," pēc veiksmīgās dalības...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja