Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Igaunijas Festivāla orķestris un diriģents Pāvo Jervi sāk Eiropas koncertturneju

Diriģenta Pāvo Jervi izveidotais Igaunijas Festivāla orķestris gatavojas savai trešajai Eiropas koncertturnejai, kura 16. janvārī tiks atklāta Pērnavā

Šajā kolektīvā, kas darbojas kopš 2011. gada, pasaulē atzītais maestro Pāvo Jervi ir sapulcējis labākos jaunos igauņu mūziķus un dažādu Eiropas orķestru māksliniekus, ar kuriem karjeras laikā ir bieži sadarbojies. Ik vasaru Igaunijas Festivāla orķestra koncerti veido Jervi diriģentu dinastijas dibinātā Pērnavas Mūzikas festivāla programmas pamatu. Tajā orķestra dalībnieki, kuru vidū jau ilgus gadus ir arī latviešu vijolniece Eva Bindere, pasniedz meistarklases jaunajiem instrumentālistiem un sadarbojas ar jaunajiem diriģentiem, kuri papildina zināšanas ikgadējā Jervi akadēmijā.

Igaunijas Festivāla orķestris Pērnavā veic arī ierakstus, lielu uzmanību veltot Igaunijas un Centrāleiropas komponistu daiļradei. Albumus izdod starptautiskā kompānija Alpha Classics, un tie ir guvuši lielu ievērību mūzikas industrijā.

Koncertsezonas laikā Igaunijas Festivāla orķestra dalībnieki muzicē citos ansambļos, un parasti viņi pulcējas tikai vasarā Pērnavā, kur aktīvi darbojas divas nedēļas. Šā orķestra turnejas ir retas un īpašas. Pēdējos piecos gados Igaunijas Festivāla orķestris ir viesojies Japānā un Korejā, savukārt Eiropā tas koncertēja 2018. gadā, kad kļuva par pirmo Igaunijas kolektīvu, kas tika uzaicināts uz festivālu BBC Proms Londonā.

"Mēs neuzstājamies kopā pārāk bieži, un tas ir viens no iemesliem, kas padara Igaunijas Festivāla orķestri tik neparastu," uzsver apvienības dibinātājs Pāvo Jervi. "Kad sanākam kopā, ir sajūta, ka esam atvaļinājumā kopā ar saviem labākajiem draugiem. Prieka un uztraukuma sajūta pārtop mūzikā, padarot katru koncertu īpašu. Ceru, ka 2024. gada Eiropas turnejā iepazīsimies ar jauniem klausītājiem un iedvesmosim viņus pievienoties mums vasarā Pērnavā." Šogad Pērnavas Mūzikas festivāls notiks no 10. līdz 19. jūlijam.

Igaunijas Festivāla orķestra vadību maestro Pāvo Jervi uzskata par vienu no savām prioritātēm. Foto – Kaupo Kikass

Tagad Igaunijas Festivāla orķestra dalībnieki Pāvo Jervi vadībā pulcējas savās mājās Pērnavas koncertzālē, kurā 16. janvārī skanēs turnejas atklāšanas koncerts. Programmā – Vakara serenāde no Valentīna Silvestrova cikla Klusā mūzika, Arvo Perta Pirmā jeb Polifoniskā simfonija un opuss Summa, kā arī Dmitrija Šostakoviča Pirmā simfonija.

Turnejas otrā pieturvieta 17. janvārī būs Tallinas koncertzālē Estonia, kurā varēs dzirdēt citu programmu, tajā ar orķestri muzicēs slavenā argentīniešu čelliste Sola Gabeta. Viņa spēlēs solo Antonīna Dvoržāka Čellkoncertā, skanēs arī Pētera Čaikovska Pirmā simfonija.

Nākamie koncerti notiks Dortmundē 19. janvārī, Štutgartē 20. janvārī, Cīrihē 21. janvārī, Vīnē 24. janvārī un Minhenē 25. janvārī.

Trīspadsmit pastāvēšanas gados Igaunijas Festivāla orķestris, pateicoties Pāvo Jervi un visu iesaistīto radošo spēku talantam, entuziasmam un ieguldītajam darbam, ir izveidojies par vienu no interesantākajiem un dinamiskākajiem simfoniskās mūzikas ansambļiem ar savu skanējumu, raksturu un stilu.

Informācija: efo.ee, parnumusicfestival.ee

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja