Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Īpaši Liepājas Mākslas forumam top avangarda programma ar Radiohead mūziku

Sestdien, 26. septembrī, Liepājas Mākslas foruma laikā pirmatskaņojumu piedzīvos jauna, Latvijā radīta avangarda kamermūzikas programma Transformeri. No Reiha līdz Radiohead. Koncertprogrammu veido un tajā piedalās nepieradinātais pašmāju pianists un profesors Juris Žvikovs un vieni no spožākajiem un progresīvākajiem Latvijas jaunās paaudzes situminstrumentālistiem Elvijs Endelis un Mikus Bāliņš, informēja mākslas foruma rīkotāji.

"Iecere par šādu koncertprogrammu un tieši šādu dalībnieku sastāvu nāca no koncertzāles Lielais dzintars mākslinieciskās vadītājas Baibas Bartkevičas. Baiba iepriekšēja gada septembrī sazinājās ar mani un piedāvāja veidot programmu, kuras pamatdoma būtu - izpildītājmākslinieks kā neordināra, multifunkcionāla, ekstravaganta, neakadēmiska persona," idejas rašanos iezīmē pianists Juris Žvikovs.

Vakara programmā izskanēs 20. un 21. gadsimta mūzikas trasformētāji: Stīvs Reihs (Steve Reich), Luiss Andrīsens (Louis Andriessen), Deivids Lengs (David Lang) un Džūlija Volfa (Julia Wolfe), grupa Radiohead, Fransuā Sarāns (Francois Sarhan), Morics Egerts (Moritz Eggert), Maike Nasa (Mayke Nas), Vikija Reja (Vicky Ray) un Pjērs Jodlovskis (Pierre Jodlowski).

"Izpildītājmākslinieks 21. gadsimtā vairs nav akadēmiska būtne, kas iznāk, nospēlē, paklanās un aiziet. Pastāv milzīga mūzikas stilu dažādība un izpildītājs mainās līdzi mūzikai, tam jāmainās, jo mūzika un komponists no viņa pieprasa būt gan sava instrumenta meistaram, gan mentoram, gan izklaidētājam, arī misionāram, gidam un jokdarim. Izpildītājmāksliniekam šajā programmā būs jāparādās visos leņķos, tas būs apskatāms no visām pusēm kā multi-tasking supermens," turpina Žvikovs.

Koncertprogrammas instrumentu lokā būs ne tikai klausītājiem ierastie sitaminstrumenti - marimbas un bungas, bet arī puķpodi, kafijas krūzītes un sadzīves priekšmeti, tāpat dažādās avangardiskās kombinācijās parādīsies klavieres – kopā ar elektroniku, vizuālu papildinājumu vai kā rotaļu klavieres. "Mūzika būs viss, ko mēs darīsim. Mūzika ietvers jēdzienu kopumu - tās būs skaņas, vizuālā dimensija, process, transformēšanās mūsos, skaņdarbā un koncertprogrammā kopumā," piebilst Latvijas Nacionālā Simfoniskā orķestra sitaminstrumentālists un Perpetuum Ritmico dalībnieks Mikus Bāliņš.

Ieskicējot programmā gaidāmos pārsteigumus, Elvijs Endelis atklāj: "Vēl viens no skaņdarbiem, kas varētu būt neierastāks gan māksliniekiem, gan skatītājiem ir Fransuā Sarāna skaņdarbs ar nosaukumu Homework jeb Mājas darbs, kurā es neizmantošu nevienu pašu instrumentu, izņemot savu balsi, kājas rokas, vēderu, vaigus un citas ķermeņa daļas, kas nu man ir pieejamas. Pieliekot klāt stāstu 9 minūšu garumā, pievienojot dažādus ritmus un intonācijas, kā arī savu un skatītāju izdomu, radīsim interesantu opusu."

Biļetes uz koncertu Transformeri. No Reiha līdz Radiohead pieejamas Biļešu paradīzes kasēs un www.bilesuparadize.lv.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja