Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Izskanēs folkloras studijas Banga debijas albuma Talka prezentācijas koncerti

Folkloras studijas Banga debijas albuma Talka prezentācijas koncerti izskanēs 23. septembrī plkst. 19.00 koka ēku renovācijas centrā Koka Rīga (Krāsotāju ielā 12) un 24. septembrī plkst. 16.00 Kultūras un atpūtas centrā Imanta (Anniņmuižas bulvārī 29)

Albums Talka atklās latviešiem labi pazīstamās talkošanas tradīcijas dažādās nozīmēs un tās aktualitāti mūsdienās. Albums ierakstīts, vairāku gadu garumā no dažādiem novadiem apkopojot latviešu tradicionālo mūziku, kā arī pētot talkošanas tradīciju no tās praktiskās puses – kā kopā sanākšanu uz seniem un ne tik seniem lauku darbiem.

Latviešu folklorā ir daudz elementu, kas pauž talkas jēdzienā ietērpto filozofiju par kopīgu darbu veikšanu. Albumā tā izcelta ar burdondaudzbalsību (mūziku, kurā zem melodijas bieži tiek dziedāts stiepts patskanis), košā saspēlē līdz pat piecbalsīgam dziedājumam, kā arī ar īpaši atlasītiem dziesmu tekstiem no talcinieku, saimnieku un citām perspektīvām.

Koncerti notiks 23. septembrī plkst. 19.00 koka ēku renovācijas centrā Koka Rīga (Krāsotāju ielā 12) un 24. septembrī plkst. 16.00 Kultūras un atpūtas centrā Imanta (Anniņmuižas bulvārī 29). Albuma prezentācija notiks minimālisma estētikā, akcentējot tradīcijas materiālu un ar skatītāju un mūziķu mijiedarbību veidojot alegoriju par attiecībām starp talciniekiem un talkas saimniekiem.

Šis ir folkloras studijas Banga pirmais pašu veidotais studijas albums. Par grupas aizsākumiem uzskatāms 2016. gada pavasaris, kad kopā sanāca folkloras vidē uzauguši un līdzīgi domājoši draugi, kas vēlējās dziedāt un svinēt tradīcijas atbilstoši savam tā brīža pasaules redzējumam. Šo sešu gadu laikā Banga ir izaugusi gan pulkā, gan ambīcijās. Šobrīd folkloras studijas pamatā ir centieni pēc iespējas precīzāk nolasīt folkloras materiālu raksturu, nozīmi un izpausmi, radot konceptuālus projektus, kas ar latviešu tradicionālās kultūras palīdzību ļauj runāt par mūsdienu pasaulē nozīmīgām tēmām kā integrācija, identitāte, iniciācija u.c. Tā radušās koncertprogrammas Dibenā un Latvijas ebreju mūzikas programma Džingale. Banga strādā arī pie Latvijā populāru cittautu danču diska veidošanas, taču notikumu epicentrā šobrīd ir Talka. Pagājušajā gadā tika prezentēts videoklips debijas albuma dziesmai Kur, Jumīti, glabājies, kas tapa sadarbībā ar laikmetīgās dejas horeogrāfu Jāni Putniņu un ļauj skatītājiem iejusties tēlainā pārtapšanas ceļā no indivīda līdz kopībai, ko būs iespējams pieredzēt arī koncertu apmeklētājiem. Albums septembra beigās būs brīvi pieejams visās populārajās mūzikas straumēšanas platformās.

Biļetes uz koncertiem būs pieejamas norises vietās pirms koncertu sākuma. Ieejas maksa – 5 eiro.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja