Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Jauna monogrāfija Latvijas etnomuzikoloģijā

Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētījumu sērijas „Studia humanitarica” un etnomuzikoloģes Andas Beitānes grāmatas „Vēlīnās izcelsmes vokālā daudzbalsība latviešu tradicionālajā mūzikā” atvēršanas svētki notiks Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Ērģeļu zālē 10.februārī plkst. 17. Grāmata sagatavota un izdota Valsts pētījumu programmā „Letonika” ar Nemateriālā kultūras mantojuma valsts aģentūras un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Andas Beitānes monogrāfija „Vēlīnās izcelsmes vokālā daudzbalsība latviešu tradicionālajā mūzikā” (448 lpp., teksts, notis, 3 CD) aizsāk Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta sēriju „Studia humanitarica”. Sērija veidota, lai gādātu, ka Latvijas akadēmiskajā apritē nonāk pētījumi, kuri tapuši uz agrāk izstrādātu promocijas darbu pamata un kuru autori ieguvuši doktora grādu humanitārajās zinātnēs, paskaidroja Anda Beitāne. Tomēr grāmata adresēta ne tikai zinātniekiem un studentiem. Šeit apkopotais plašais mūzikas materiāls gan audio, gan nošu formātā būs noderīgs arī tradicionālās mūzikas praktiķiem un visiem  kurus interesē latviešu tradicionālā mūzika. Grāmatas atvēršanas svētkos 10.februārī muzicēs J.Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Etnomuzikoloģijas klases studentes, tādējādi sniedzot ieskatu grāmatā publicētajā Ziemeļlatgales tradicionālās mūzikas repertuārā.

Grāmatā publicētais pētījums ir pirmais darbs, kas veltīts latviešu vēlīnās izcelsmes vokālās daudzbalsības izpētei dokumentācijas un pētniecības vēstures kontekstā. Tas apkopo vairāku gadu (1992–2009) rūpīgu pētījumu un teorētisku studiju rezultātus, kas, ietverot visu šajā tematikā līdz šim paveikto, sniedz jaunu, sakārtotu skatu uz vēlīnās izcelsmes vokālo daudzbalsību Latvijā, tās detalizētu tipoloģiju, kā arī sīkas, izsmeļošas, uz lauka pētījumiem balstītas konkrētu gadījumu analīzes un aprakstus. Kā past;āstīja autore, grāmatas teorētiskajā daļā raksturota un analizēta latviešu vokālās daudzbalsības izpētes gaita un problemātika, kā arī sniegts ieskats pasaules tradicionālās mūzikas daudzbalsības pētniecības vēsturē, akcentējot sistematizācijas un metodoloģijas aspektus. "Empīriskā pētījuma gaitā apgūtas jaunas, latviešu zinātniskajā literatūrā līdz šim nepētītas daudzbalsības formas, kā arī, pamatojoties gan uz publicētajiem, gan arhīvu materiāliem un lauka pētījumu rezultātiem, apkopoti un sistematizēti visi līdz šim dokumentētie latviešu vēlīnās izcelsmes vokālās daudzbalsības tipi, to izplatība un dokumentācijas vēsture," savu veikumu komentē Anda Beitāne.

Pētniecisko analīzi papildina plašs ilustratīvais materiāls – mūzikas piemēru nošu pielikumi un dziedājumu digitāli ieskaņojumi. Trijos kompaktdiskos apkopotais mūzikas materiāls, kas veidots kā līdz šim Ziemeļlatgalē ierakstos fiksētās vokālās daudzbalsības ar solo augšējo pavadbalsi izlase, atklāj šo daudzbalsības veidu visā tā lokālo versiju daudzveidībā. Kompaktdiskos iekļauti unikāli ieskaņojumi, kas dokumentēti laika posmā no 1971. līdz 2000. gadam un līdz šim nav publicēti.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja