Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -1 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Ko jūt sieviete, kad vīrietis dodas tuvāk nāvei? Džoisa Didonato meklē atbildi Ziemas ceļā

Amerikāņu mecosoprāns Džoisa Didonato un kanādiešu pianists Janiks Nezē-Segēns laiduši klajā Franča Šūberta vokālā cikla Ziemas ceļš koncertierakstu, ko izdevusi kompānija Erato/Warner Classics

Šī kamermūzikas pērle komponēta tenoram, taču laika gaitā Ziemas ceļu ir interpretējuši dažādu balss tipu īpašnieki. Savu lasījumu ir piedāvājušas dziedātājas Lote Lēmane, Džordžija Felpsa, Krista Ludviga, Brigita Fasbendere un Elisa Kūta. Dziedošā aktrise Džoisa Didonato ir atradusi savu – teatralizēti spilgtu – pieeju 24 dziesmu ciklam, kurā Šūberts ir izmantojis Vilhelma Millera dzeju. 

Galvenais varonis, kurš dalās savā intīmajā stāstā, ceļo drūmu cerību un sastingušu asaru ainavā. Viņa sirds ir salauzta, viņš bēg no sevis un savām ciešanām. Džoisa Didonato maina rakursu – dziedot Ziemas ceļu, viņa pārvēršas par ceļinieka noslēpumaino mīļoto, kuru viņš ir atstājis un kura lasa viņa atsūtīto dienasgrāmatu. Viņa eksistenciālais ceļojums kļūst arī par viņas ceļojumu. Ziemas ceļš pārtop par viņas dramatisko monologu – dvēseles rētas joprojām nav sadzijušas.

Vokālista vīrieša izpildījumā mūzikā ieskanas izmisums, nogurums, rūgtums, dusmas, bēdas, ironija un mēģinājums nesalūzt (lai gan fināls, visticamāk, ir fatāls), sieviete papildina ainu ar pārsteigumu, šoku, rūpēm un šausmu sajūtu. Kas notiek ar sievieti, kad vīrietis dodas prom – iespējams, tuvāk nāvei? 

Džoisa Didonato atklāj, ka šādu Ziemas ceļa interpretāciju ir iedvesmojusi Žila Masnē operas Verters varone Šarlote. Dziedātāja ir aizdomājusies, kāds liktenis gaida Šarloti pēc Vertera nāves – tad, kad opera ir beigusies un priekškars aizvērts. Vai viņa arī mirst?

Ideja kopā izpildīt Ziemas ceļu pieder Janikam Nezē-Segēnam, kurš ir ne tikai pianists, bet arī ievērojams diriģents. Viņa vadība Džoisa Didonato dziedājusi Šarloti Ņujorkas Metropoles operā. Māksliniece ir pārliecināta, ka Ziemas ceļā ir notverts noskaņojums, kāds pašlaik valda pasaulē: "Ņemot vērā mūsu izolētības pakāpi, es guvu mierinājumu, apzinoties, ka kāds – Millers un Šūberts – jau iepriekš ir sapratis, kā es šobrīd jūtos, kā mēs jūtamies, un emocionāli mēs to varam piedzīvot līdzās cits citam. Tas palīdz nejusties tik vientuļiem."

Ziemas ceļa ieraksts tapis Džoisas Didonato un Janika Nezē-Segēna 2019. gada 15. decembrī Ņujorkas Kārnegija zālē notikušajā koncertā. Pievēršanos Ziemas ceļam dziedātāja uzskata par vienu no saviem pārsteidzošākajiem radošajiem veikumiem. 

Informācija: joycedidonato.comwarnerclassics.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja