Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā Latvijas Nacionālajā operā izskanēs Verdi Rekviēms

Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā, 14. jūnijā, Latvijas Nacionālajā operā izskanēs Džuzepes Verdi Rekviēms. Mārtiņa Ozoliņa muzikālajā vadībā šo vērienīgo opusu atskaņos solisti Jūlija Vasiļjeva, Elmina Hasana, Mateo Lipi un Egils Siliņš, Valsts akadēmiskais koris Latvija, Latvijas Nacionālās operas koris un orķestris.

Džuzepe Verdi Rekviēmu sacerēja 1873. gadā, tas veltīts apbrīnotā itāļu rakstnieka Alesandro Manconi piemiņai un atspoguļo cilvēka garīgo drāmu Dieva visvarenības priekšā.

Par gaidāmo koncertu stāsta Latvijas Nacionālās operas galvenais diriģents Mārtiņš Ozoliņš: “Rekviēms ir mesa mirušo piemiņai. Aizvadītājos gados esam dzīvojuši kovida un kara zīmē, un ikvienam no mums ir kāds, kura piemiņu godināt. No visiem Rekviēmiem tieši Verdi man ir vistuvākais – gan tāpēc ka tas ir tuvs operas žanram, gan tāpēc ka tas ir bijis man pašam nozīmīgs skaņdarbs kā dziedātājam studiju gados piedaloties atskaņojumā Parīzē zem Lielās arkas maestro Džansuga Kahidzes vadībā un vēlāk kā Baha akadēmijas dalībniekam kopā ar jauniešiem no visas Eiropas dodoties trīs nedēļu tūrē pa Skandināviju un Eiropu Helmuta Rillinga muzikālajā vadībā. Šī būs pirmā reize, kad šo skaņdarbu interpretēšu kā diriģents. Darbs operā ir mainījis manu skatījumu uz tā interpretāciju. Lai arī Rekviēms ir liturģiskais skaņdarbs, tas iekļaujas komponista radošajā daiļradē, kurā dominē opermūzika. Rekviēms ir tapis laikā starp Aīdu un Donu Karlosu. Abi šie iestudējumi ir mūsu repertuāra pamatvērtības, un Rekviēms ir likumsakarīgs vainagojums.

Šis atskaņojums būs iespēja gan atkal tikties ar labi zināmajiem solistiem Jūliju Vasiļjevu un Egilu Siliņu, gan iepazīt Elminu Hasanu un Mateo Lipi. Tā kā Rekviēmā īpaši grandiozi jāskan korim, pasaulē pieprasītais VAK Latvija, ar kuru savulaik cieši bijusi saistīta arī mana radošā darbība, stāsies blakus mūsu operas korim, kas šobrīd ir brīnišķīgā formā.”

Lai nodrošinātu labāko akustisko efektu un Verdi mūzika izskanētu ar pilnu jaudu, skatuve būs paplašināta līdz paceltās orķestra bedres apjomam.

Verdi Rekviēmu tiešraidē pārraidīs Latvijas Radio 3 un Eiroradio.

Biļetes var iegādāties LNOB kasē un internetā: https://biletes.opera.lv/lv/events/view/374

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja