Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Koncertzālē Cēsis Sinfonietta Rīga atskaņos Kīta Emersona un Uģa Prauliņa simforoku

Sestdien, 24. oktobrī, Koncertzālē Cēsis gaidāms Sinfonietta Rīga koncerts, kurā skanēs komponistu – robežpārkāpēju mūzika. Grupas Dagamba dalībnieka pianista Daiņa Teņa izpildījumā skanēs britu progresīvā roka leģendas Kīta Emersona Pirmais klavierkoncerts un tam līdzās – Platona Buravicka parafrāze par Emersona un viņa domubiedru daiļradi. Koncerta programmu vainagos Uģa Prauliņa jaundarba Elements pasaules pirmatskaņojums.

Kamerorķestri Sinfonietta Rīga raksturo izzināšanas prieks un vēlme atklāt jaunus horizontus. Diriģenta Normunda Šnē vadībā, aizrautīgie un erudītie orķestra mūziķi  arvien saviem klausītājiem aktualizē 20. gs. muzikālos fenomenus un dažādu stilu novirzienus, meklē spilgtas parādības mūsdienu mūzikas pasaulē.

Šoreiz Kīta Emersona nemirstīgajā mūzikā Sinfonietta Rīga meklē un atrod atbildi uz jautājumu: kas notiek, kad augstas raudzes rokmūzika satiekas ar orķestri.

Pagājušā gadsimta 60. gados jaunas vēsmas jau zināmo mūzikas žanru kaleidoskopā ienesa viens no britu progresīvā roka pamatlicējiem, taustiņinstrumentālists un komponists Kīts Emersons (1944-2016). Kopā ar basģitāristu Gregu Leiku no ārtroka apvienības King Crimson un sitaminstrumentālistu Karlu Palmeru no odiozās teatrālo rokmūzikas priekšnesumu grupas Crazy World of Arthur Brown Emersons 1970. gada sākumā dibina trio Emerson, Lake and Palmer (ELP). Šī apvienība iezīmē Emersona daiļrades māksliniecisko briedumu un populārās mūzikas pasaulē integrē nopietnu akadēmisko repertuāru un domāšanu. ELP savu ekspresīvo un nereti megalītisko skaņdarbu tapšanā izmantojuši Ārona Koplenda, Johana Sebastiāna Baha, Pētera Čaikovska, Leoša Janāčeka, Modesta Musorgska, Sergeja Prokofjeva un Belas Bārtoka kompozīcijas, un katrs grupas skaņu ierakstu albums vērtējams kā idejiski un stilistiski noslīpēts konceptuālās mākslas paraugs.

Koncertā Cēsīs dzirdēsim Kīta Emersona Pirmo klavierkoncertu, ko kopā ar Sinfonietta Rīga atskaņos Dainis Tenis, publikai plašāks pazīstams kā apvienības Dagamba pianists.

"Kīta Emersona Klavierkoncerts apkopo nepārspējamā taustiņinstrumentālista talanta zīmīgākās šķautnes - virtuozu solopartiju, neskaitāmas saiknes ar iepriekš uzrakstītu mūziku, impulsīvu temperamentu. Šī ir manas jaunības mūzika un pārņem laimes sajūta to atskaņojot kopā ar 21. gadsimta mūziķiem," atdzīst diriģents Normunds Šnē.

Līdzās K. Emersona skaņdarbam programmā likts viens no nepieradinātākajiem Latvijas radošajiem gariem Platons Buravickis. Tiks atskaņota parafrāze par britu mūziķa un viņa domubiedru daiļradi skaņdarbā EmersoniLaPa, kas Sinfonietta Rīga un Normunda Šnē lasījumā tika pirmatskaņots pērn 29. novembrī Lielajā ģildē.

Savukārt vakara lielākais notikums ir latviešu komponista Uģa Prauliņa jaundarbs Elements, kura žanriskais apzīmējums ir Eclectic (con)Fusion Symphony in Rock. Dzelzs priekškara otrā pusē dzimušo un augušo Prauliņš, tāpat kā Emersons, ir klasiskās un neakadēmiskās skaņu pasaules savienotājs - ar rokmūziķa nervu, turklāt ar lielu interesi par tautas mūziku.

Uģis Prauliņš par savu jaundarbu Elements: "Šis darbs ir manas iepriekšējās pieredzes apkopojums. Te ir cieņpilni un eksperimentāli apliecinājumi savu līdzšinējo ideālu un iedvesmotāju rokrakstiem un atmosfērām mūzikā. Ir savādi, pat satriecoši redzēt afišā savu vārdu blakus izcilam iedvesmotājam Kītam Emersonam! Pozitīvi ironiskā kārtā - jau pirmajā Simfonijas daļā ir diezgan tieša alūzija uz izcilo ELP konceptskaņdarbu Tarkus, kura galvenā tēma bieži mani iedvesmojusi mani vairāki skaņdarbu radīšanā. Šis jaundarbs man ir eksperimentāls un mani interesē kā kopskanēs izvēlētais motīvs un faktūru risinājums. Paldies visiem, kuri uzņēmās šo risku - doties šādā ceļojumā, un klausītājiem, kuri pacietīgi ziedos savu vakaru pirmatskaņojumā Cēsīs."

Biļetes uz koncertu nopērkamas koncertzāles Cēsis kasē, Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja