Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Koncertzālē Latvija uzstāsies pianiste Šida Šahabi

28. septembrī Ventspilī, koncertzālē Latvija viesosies irāņu izcelsmes mūziķe Šida Šahabi (Shida Shahabi), sniedzot koncertu uz sagatavotām Dāvida Kļaviņa klavierēm 470i, informēja koncertzāles pārstāve Antra Lācberga.

Šida Šahabi ir Stokholmā dzīvojoša irāņu pianiste un komponiste. Viņas vecāki, savulaik devušies bēgļu gaitās, lai patvertos no Irākas-Irānas kara, par jauno mājvietu izvēlējušies Zviedrijas galvaspilsētu. Tur arī dzimusi un ar 70. gadu persiešu popmūziku, stundām skatoties MTV un klausoties Mocarta un Čaikovska ierakstus savu vecāku kolekcijā izaugusi Šida. 9 gadu vecumā viņa sāka apgūt klavierspēli un sacerēt pirmās pašas melodijas. Kā atceras pati, viņai tolaik trūcis pacietības apgūt minēto dižgaru darbus pēc notīm, tāpēc sākusi uz klavierēm pēc dzirdes atdarināt ierakstos dzirdētās kompozīcijas. Sekojuši pieaugšanas, tīņa gadi, kad jauniete atklājusi pankroku, The Cure, Cocteau Twins, My Bloody Valentine un Yo La Tengo.

“Neesmu droša, vai mūzika pati patiešām ir atstājusi uz manu iespaidu. Varbūt kaut kādā ziņā, man pašai to neapzinoties. Es daudz vairāk iedvesmojos no mūziķu, mākslinieku radošās darbības, mācoties no tā, kā viņi attiecas pret savu darbu. Mani allaž aizrāvuši zinātkāri komponisti, kuri spēj rakstīt mūziku filmām, īstenot dažādas starpžanru ieceres, tādējādi muzikāli iepazīstot vēl neapgūtas teritorijas un mākslas žanrus,” stāsta pati mūziķe.

Šķiet, savas intereses mākslā Šida Šahabi joprojām dala starp mūziku un vizuālo mākslu. No klasiskās mūzikas viņa pievērsusies mākslas studijām Stokholmas Karaliskajā mākslas akadēmijā, un atkal atgriezusies mūzikā. Veidojusi skaņas instalācijas, ieinteresējusies par skaņas mākslu un dizainu, viņa turpina pieņemt dažādus jaunus izaicinājumus – rada mūziku, kuru izpilda savos solo koncertos, kā arī sadarbojas ar citiem dejas, filmu, teātra un vizuālās mākslas pārstāvjiem. Mūziķe sacerējusi skaņu celiņus vairākām īsfilmām, no kurām animētā Nasta (The Burden angliski) tika pamanīta un atzinīgi novērtēta Kannu, Sandensas (Sundance) un Toronto Starptautiskajā kino festivālā jeb TIFF. Arī filmiņa Skolas pagalma blūzs (Schoolyard Blues) tikusi iekļauta Toronto, Karlovivaru un Olimpijas filmu festivālu programmās.

Pagājušogad Šida noslēdza līgumu ar pazīstamo laikmetīgās autormūzikas izdevniecību 130701 Anglijā un klajā nāca mūziķes albums Homes, kurā dzirdamas Šidas Šahabi oriģinālkompozīcijas, izpildītas uz sagatavota pianīna, ar liegiem elektronisi radītu skaņu pieskārieniem. Arī Šidas koncertdzīve uzņem apgriezienus – vēl nesen uzstājusies festivālā Approximation Diseldorfā kopā arī Iro Rantalu (Iiro Rantala) un Upsalas Mākslas muzejā, pirms savas pirmās viesošanās viņa piedalīsies arī festivālā Haldern Pop Vācijā un citviet.

Biļetes uz Šidas Šahabi koncertu 28. septembrī Ventspilī, koncertzālē Latvija iepriekšpārdošanā pieejamas Biļešu paradīze tīklā.

Top komentāri

Šitā
Š
Šņabi
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja