Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

Krievu tautas halucinācijas

Pjotrs Mamonovs. Cilvēks, kurš savās radošajās izpausmēs, šķiet, nekad nav uztraucies, kā to uztvers apkārtējie. Ar dzejnieka, mūziķa, dejotāja, mīma talantu apveltītais tīrradnis svētdien, 24. janvārī, uzstāsies Rīgā

Tagad Pjotra Mamonova grupas Zvuki Mu dziesmu Grubij zakat savos koncertos izpilda uzlecošās baltkrievu rokzvaigznes Super Besse. Šīs pašas dziesmas klipa ideju, par to sajūsminoties, sava hita Sea of Love video izmantojusi slavenā grupa The National. Pjotrs Mamonovs ne vien neiebilst, bet pat netur par vajadzīgu atbildēt uz amerikāņu e-pasta vēstulēm.

Tēlojam trakos

1951. gadā Maskavā dzimušais Pjotrs Mamonovs jaunībā bieži dabūja izkauties, jo pēkšņi iedomājās uzvesties pēc sava prāta tam, cituprāt, nepiemērotās vietās. Ritvara Dižkača vārdiem izsakoties, "pāriet ielu dejā" vai vēl trakāk – ieskrieties, ietriekties sienā un nekustīgi gulēt zemē, gaidot apkārtējo reakciju. Kādā kautiņā vienā no Maskavas parkiem viņš tika smagi sadurts – ārsti dabūja ilgi cīnīties par Pjotra dzīvību, un tikai pēc vairākām operācijām viņš pamodies no komas. Par savu uzvedību izmests no skolām un neskaitāmām darbavietām, jo kolēģi nevarēja šādu cilvēku paciest, kaut viņš spēja darīt gandrīz visu – bijis masieris un pirtnieks, liftnieks un krāvējs veikalā, avīzes Pionieris redakcijā rakstījis jautrus stāstiņus, atdzejojis no zviedru, norvēģu, dāņu valodas, un šie darbi publicēti dzejas antoloģijās.

Sācis rakstīt arī savu dzeju, kas pārtapusi dziesmās, kuras pats pavadījis uz ģitāras, un, kad sakrājies žūksnītis, uzaicinājis ciemos savu senu draugu, ar kuru kopā savulaik bija tēlojuši trakos, lai izvairītos no padomju armijas. Pjotram Mamonovam tas gan izdevās daudz vieglāk (viņam pat nebija jātēlo) nekā draugam, kura vārds bija Artemijs Troickis. Viņš, kurš tobrīd jau bija kļuvis par pazīstamu mūzikas kritiķi, par Pjotra Mamonova dziesmām bijis sajūsmā. "Satriecoši smieklīgi, spēcīgi un neparasti. Maniakāli un spriedzes pilni gabali, izpildīti ar kliedzieniem, gārdzieniem un klusuma mirkļiem," vēlāk par šo tikšanos rakstīja Artemijs Troickis savā grāmatā Padomju roks. Drauga uzslavas iedvesmots, Pjotrs Mamonovs nodibināja grupu Zvuki Mu. Spēlējot neskaitāmos dzīvokļu koncertos, tā sauktajos "kvartirņikos", mūziķi iepazinušies ar Kino, Akvarium, Bravo un Centr dalībniekiem.

Nezinīša epilepsija

Kad bija nospēlēts pirmais lielais koncerts kādā skolā, jau daudz plašāka auditorija pamanīja epileptiski plastisko šovmeni, kurš varēja pauzē starp pantiem palēkties gaisā, piezemēties gandrīz špagatā un turpināt locīties mežonīgā dejā tā, kā to prata tikai viņš. Pēc Artemija Troicka vārdiem, Pjotrā Mamonovā apvienojas ielu āksta, galanta riebekļa un nesakarīga dzērāja iezīmes. Britu žurnālists Mārtins Volkers, kurš 80. gados bijis laikraksta The Guardian reportieris Maskavā, Zvuki Mu koncertus raksturo šādi: "Tolstojs un Bobs Dilans satiek Sidu Višesu netīrā skvotā, kas ir kaut kas starp naktsklubu un mākslas studiju." Viss ne tikai tā izskatījās, bet arī bija – ierakstot Zvuki Mu pirmo albumu, mūziķi lietoja visu, kas pie rokas, – alkoholu, narkotikas un reiz pat ar vienu no grupas biedriem iedzēruši acetonu… Pjotrs Mamonovs izķepurojies, otrs gan ne.

Līderis pret grupas biedriem bijis ļoti prasīgs, jo gribējis nekur nedzirdētu skanējumu. Dzirdējis un izmēģinājis viņš bija daudz – ar savā pagalmā, kurā izaudzis arī Vladimirs Visockis (tikai sakritība – laiki nesakrīt), dibināto pirmo grupu Ekspress izkropļotā veidā spēlējis The Beatles, The Rolling Stones un Led Zeppelin dziesmas. Taču šie mūziķi Pjotram Mamonovam nav īsti patikuši – daudz vairāk viņš aizrāvies ar Amerikas melno mūziku – Mailsu Deivisu, Reju Čārlzu, Aiku Tērneru.

Zvuki Mu mūzika tiek dēvēta par pankroku vai postpankroku, taču tāds ir tikai tās sākotnējais skelets. Apaudzēts ar ārkārtīgi interesantiem aranžējumiem, kuros ir ģitāras, bungas, sintezators, vēlāk pievienoti pūšamie un citi instrumenti, tas iegūst pavisam eksperimentālu, pat avangardisku skanējumu. Zvuki Mu sāka koncertēt arvien vairāk, ierakstīja divus albumus, Pjotrs Mamonovs vēl paspēja piedalīties ārsta narkodīlera lomā slavenajā filmā Adata ar Viktoru Coju.

Pjotra Mamonova dziesmas, kuras gan tekstu, gan eksplozīvā pasniegšanas veida dēļ daudzās slavenās grupās muzicējušais Sergejs Riženko nodēvējis par krievu tautas halucinācijām, apbūrušas pat slaveno britu producentu Braienu Īno, kurš piedāvājies producēt grupas albumu. Pēc tā izdošanas Anglijā Zvuki Mu koncertējis Francijā, Vācijā un ASV. Turpmākajos gados Pjotrs Mamonovs izveidojis savu studiju, kurā ierakstīt interesantus jaunos mūziķus, guvis panākumus, piedaloties vairākās filmās, spēlējis monoizrādes, izdevis vairākas grāmatas. Tagad izveidojis kārtējo Zvuki Mu sastāvu un programmu Nezinītis, kurā ir gan vecas, gan jaunas dziesmas.

Pjotrs Mamonovs
Rīgas Latviešu biedrības namā 24.I plkst. 19.30
Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 20–40 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja