Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -2 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Lai sirdis rezonē lepnumā par Latviju. Novembrī skanēs tautasdziesmu programma Dieva dēli. Saules meitas

Koncertcikls, kura pieteikumā skan vārdi "ar cieņas apliecinājumu savai zemei un rotaļīgu vieglumu mūzikā", pastāv jau divpadsmit gadu. Kā atskaites punkts ikreiz ir novembris – Latvijas svētku mēnesis uz patriotisma nots. Šīgada programmā Dieva dēli. Saules meitas skanēs tautas melodijas, bet jaunos, etnopopa manierē veidotos aranžējumos, ko radījuši Jānis Strazds un Kristīne Kārkle-Kalniņa.

Taču uz jautājumu, kura tautasdziesma pašai šobrīd dod spēku un enerģiju, Kristīne Kārkle-Kalniņa uzreiz nemaz nevar atbildēt. "Katrai situācijai var atrast savu. Man ir mazi bērni, līdz ar to dziedu viņiem. Bet, kad esmu viena, tad... ienāk prāta Dieviņš bija, Dievs palika. Bet skan arī citas dziesmas no programmas, jo palīdzu solistiem izprast tautasdziesmu dziedāšanas manieri." 

Koncertprogrammā Dieva dēli. Saules meitas uz skatuves satiksies dziedātāji Kristīne Kārkle-Kalniņa, Andris Ērglis, Anmary, Dainis Skutelis, Antra Stafecka un aktieris Rihards Lepers. Skanēs dzirdētas un pazīstamas dziesmas, bet būs arī jaunas aranžijas. Kristīne Kārkle-Kalniņa nepiekrīt, ka latviešiem patīk tikai skumīgās un gari velkamās dziesmas. "Nu kurš to izdomājis? Varbūt ir savs sentiments, bet tautasdziesmas ir ar dažādām noskaņām, katram sadzīves notikumam piemērojamas. Tajās ir viss cilvēka mūžs, sākot no krustabām. Dziesmām ir dziļš saturs – izlasot burtiski, ne vienmēr var izprast dziesmas stāstu. Dziesmās parādās arī tas, ka latvietis māk par sevi pasmieties. Ar humora izjūtu mums viss ir kārtībā," saka Kristīne. "Programmā izvēlētās dziesmas raksturo dzīvesprieks un vitalitāte, kas mīsies ar mitoloģiski pārlaicīgo un bezgala skaisto tautas dziesmu poētisko valodu," viņa piebilst.

"Patriotisma tēma nav aktuāla tikai novembrī, un šī programma tikpat labi var skanēt pavasarī, vasarā, ziemā," teic Jānis Strazds. Šīs koncerttūres iespēju pabūt visos novados viņš uzskata par bagātināšanos: "To dziesmu, kas kurzemniekam pazīstama, to Latgalē varbūt dzirdēs pirmo reizi. Bet to, ko Latgalē dzied paaudžu paaudzēs, nezinās suiti. Programma būs interesanta, jaudīga, krāšņa, tembrāli krāsaina, emocionāli bagāta un teatrāla. Tautasdziesmas nav paredzētas tikai solistiem, katrs var dungot līdzi un noķert brīnišķīgo piederības un kopības sajūtu." 

Svētku koncerts Dieva dēli. Saules meitas būs skatāms Ogres kultūras centrā 6. novembrī, Vidzemes koncertzālē Cēsīs 8. novembrī, Latgales vēstniecībā Gors 12. novembrī, Valmieras kultūras centrā 13. novembrī, Rīgā, VEF Kultūras pilī 14. novembrī, tāpat Jelgavā (15. novembrī), Aizkrauklē (16. novembrī), Liepājā (17. novembrī), Tukumā (19. novembrī), Ādažos (20. novembrī), Jēkabpilī (21. novembrī) un Alūksnē (22. novembrī).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja