Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Lielajā ģildē uzstāsies klarnetists Mārtiņš Circenis un diriģents Fuads Ibrahimovs

13. decembrī uz Lielās ģildes skatuves kopā ar LNSO uzstāsies viens no labākajiem Latvijas klarnetistiem Mārtiņš Circenis un jaunais diriģents Fuads Ibrahimovs no Azerbaidžānas, kurš klausītājus pārsteidz ar spilgtu muzikalitāti un austrumniecisku kaislīgumu. Viņu atskaņojumā varēs dzirdēt Volfganga Amadeja Mocarta Klarnetes koncertu un operas Burvju flauta uvertīru, kā arī Pētera Čaikovska Piekto simfoniju, informēja LNSO pārstāve Anna Babre.

Mārtiņš Circenis LNSO spēlē kopš 2002. gada, bet kopš 2014. gada ir LNSO klarnešu grupas koncertmeistars. 2011. gadā absolvējis Bāzeles Mūzikas akadēmijas maģistrantūru Fransuā Bendas klasē. Nominēts Lielajai mūzikas balvai 2013 kategorijā Par izcilu darbu ansamblī. Mārtiņš ir starptautisku konkursu laureāts un nepārspējams romantiski piesātinātu melodiju uzburšanā.

Fuads Ibrahimovs kopš 2014. gada ir Azerbaidžānas Valsts simfoniskā orķestra galvenais viesdiriģents, Minhenes Jaunās filharmonijas  simfoniskā orķestra galvenais diriģents un Baku kamerorķestra galvenais diriģents. 2017. gada martā Ibrahimovs saņēmis Azerbaidžānas Republikas prezidenta Nopelnu ordeni par ieguldījumu kultūrā. 2018. gadā viņa karjera ieguva jaunu pavērsienu – Ibrahimovs ieguva II vietu prestižajā Jevgeņija Svetlanova konkursā Parīzē, saņemot uzaicinājumu no Montekarlo  filharmoniskā orķestra uzstāties festivālā La Folle Journée de Nantes. Iepriekšējos gados Fuads Ibrahimovs uzstājies Klusā okeāna festivālā Japānā, debitējis Ķelnes operā, diriģējis arī Londonas Karalisko  filharmonisko orķestri, Leipcigas Vidusvācijas Radio simfonisko orķestri, Berlīnes Kritische Orchester un Drēzdenes Valsts kapelas bijušo mūziķu kolektīvu, Vīnes kamerorķestri u. c.

13. decembra koncerta pirmajā daļā mākslinieki atskaņos Volfganga Amadeja Mocarta operas Burvju flauta uvertīru, kā arī Koncertu klarnetei un orķestrim Lamažorā. Abus skaņdarbus komponists sarakstīja savas dzīves beidzamajos mēnešos.

Opera Burvju flauta sacerēta pēc aktiera un teātra producenta Emanuela Šikanēdera ierosinājuma. Dzīves pēdējā gadā Mocartu ģimenes iztikšana nebija diez ko spoža – sieva slimoja, viņai bija nepieciešamas veselības kūres solīdos kūrortos, augstais pieprasījums pēc Mocarta mūzikas Vīnē bija noplacis jau pirms dažiem gadiem, arī komponista izšķērdīgais dzīvesstils bija atstājis zināmas sekas uz sadzīvi, un piedevām Mocartu mocīja nieru kaite, kas 1791. gada beigās darīja galu viņa dzīvei. Šikanēdera piedāvājums komponēt operu Mocartu iepriecināja. Pirmizrādi diriģēja pats komponists, un publikas sākotnējā reakcija bija diezgan liels samulsums, jo šajā operā ir neiedomājams noskaņu, stilu un žanru salikums – no bērnišķiem smiekliem un sirsnīgiem mīlas skatiem līdz akmens cietām un dziļi dramatiskām epizodēm.

Arī skaistā Klarnetes koncerta stāsts ir ievērības vērts. 1780. gadu vidū Vīnē dzima radošs trio, kurā apvienojās ģeniāls komponists, spožs mūziķis un izcils instrumentu meistars – Volfgangs Amadejs Mocarts, Antons Štadlers un Teodors Locs. Pateicoties šim notikumam, gluži vai maģisku nozīmi ieguva klarnete, kā arī radās tādi instrumenti kā basetklarnete un basethorns. Klarnetes koncertu Mocarts pabeidza starp Burvju flautu un Rekviēmu dažus mēnešus pirms nāves, un ir ticams, ka mēs varam to klausīties kā dziļas un patiesas draudzības apliecinājumu izcilajam 18. gadsimta nogales klarnetistam Antonam Štadleram.

Pētera Čaikovska Piektā simfonija komponēta 1888. gadā, atspoguļojot emocijas no nesen noslēgušās Eiropas turnejas un tuva drauga Nikolaja Kondratjeva nāves. Čaikovski atkal un atkal nodarbina mūžīgā tēma – likteņa nenovēršamība, gaismas stara ieraudzīšana un atziņa, ka cerības nepastāv. Simfonijas pirmatskaņojumu publika uzņēma ar ovācijām un komponistu iecēla par Pēterburgas filharmoniskās biedrības goda biedru. Toties atsauksmes presē bija nelabvēlīgas un apgalvoja, ka skaņdarbs ir rutīnas pilns un komponēts lielā steigā. Tomēr Eiropā skaņdarbs piedzīvoja panākumus, un Čaikovskis jutās gandarīts. Ar laiku Piektā simfonija nostiprinājās Rietumu pasaules simfoniskajā repertuārā kā neapstrīdama, neapspriežama vērtība.

Pirms koncerta plkst. 18.18 Lielajā ģildē izskanēs  Pirmskoncerta sarunas, ko vadīs Orests Silabriedis. Tajā būs iespējams iepazīties ar Fuadu Ibrahimovu, kurš laipni piekritis sarunāties, paklausīties zīmīgākas epizodes no Mocarta opusiem un uzzināt par Čaikovska Piektās simfonijas nozīmīgākajām tēmām.

Vairāk informācijas: www.lnso.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja