Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Liepājas simfoniskais orķestris atskaņos Riharda Vāgnera Vēzendokas dziesmas

Liepājas simfoniskais orķestris 26. oktobrī plkst. 18 diriģenta Andra Pogas vadībā koncertzālē Lielais dzintars atskaņos Riharda Vāgnera Vēzendokas dziesmas, kas ir viens no komponista nozīmīgākajiem vokālajiem darbiem

Koncerta īpašā viešņa būs somu soprāns Mīna Līsa Verele, izslavēta kā Vāgnera mūzikas eksperte, kura publiku "apbur ar savu lirisko tembru un dramatisko pilnību". Vēl šovasar britu medijs The Telegraph jūsmīgi vērtēja dziedātājas sniegumu Izoldes lomā. Slavēts tika viņas "pērļainais un intīmais dziedājums, kādu sastapt izdodas reti".

Vēzendokas dziesmas ir piecu dziesmu cikls, kas balstītas uz Matildes Vēzendokas dzejoļiem. Viņa bija viena no Vāgnera patroniem un, iespējams, arī mūza. Dziesmu cikls ieturēts romantiskā stilā un atspoguļo mīlestības, ilgu un dabas skaistuma tēmas. Tās ievērojamas ar izteiksmīgām melodijām, bagātīgu harmoniju un krāšņiem orķestrējumiem.

Vāgners šīs dziesmas rakstīja laikā, kad strādāja pie operas Tristans un Izolde, un dziesmā Sapņi (Träume) var dzirdēt mūzikas motīvus, kas vēlāk attīstīti mīlas duetā operas otrajā cēlienā.

Medijs OperaWire, atskatoties uz operas Tristans un Izolde uzvedumu Glindeburnas operas festivālā, šī gada augustā rakstīja: "Izolde, kuru dziedāja somu soprāns Mīna-Līsa Vērela, dziedāja ar bagātīgiem, krēmīgiem toņiem. Viņas pēdējais Liebestod, kur viņa dzied pār sava mīļotā mirušo ķermeni, bija īpaši aizkustinošs un iespaidīgs, īpaši ņemot vērā viņas dziļo, atvirzīto pozīciju uz skatuves."

Somu soprāns guvis kritiķu un publikas nedalītu atzinību daudzos iestudējumos, piemēram, Izoldes atveidojums Vāgnera monumentālajā operā Tristans un Izolde ar Losandželosas Filharmonijas orķestri un krāsotājas loma Lidijas Šteieres jaunākajā uzvedumā Riharda Štrausa operā Sieviete bez ēnas, kas kopā ar Berlīnes filharmoniķiem Kirila Petrenko vadībā iestudēta slavenajā Bādenbādenes Festspielhaus.

2021. gadā Izoldes lomu Vērela dziedājusi arī BBC Proms festivālā Londonas Karaliskajā Albertholā, ko toreiz tiešraidē pārraidīja BBC Radio 3.

Pie Liepājas simfoniskā orķestra diriģenta pults šajā programmā stāsies Andris Poga, ar kuru Vērela sadarbojusies jau iepriekš, 2022. gadā Stavangerā kopā ar Stavangeras Simfonisko orķestri atskaņojot Vāgnera operas Valkīra pirmo daļu.

Koncerta programmu papildinās Johannesa Brāmsa Traģiskā uvertīra un austriešu komponista Antona Bruknera reti skanošā Nulltā simfonija, rudenīgi krāsots šedevrs, kas aizved klausītāju noticamu ilūziju pasaulē. Bruknera simfonijas tiek dēvētas par romantisma mūzikas pēdējā posma simbolu majestātisko līniju un krāšņo harmoniju dēļ.

Biļetes uz Liepājas simfoniskā orķestra koncertiem pieejamas Biļešu paradīzes tīklā: www.bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja