Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Maģija ikvienā notī. Pianiste Marta Argeriha svin 80 gadu jubileju

Sestdien, 5. jūnijā, 80 gadu jubileju svinēs viena no izcilākajām mūsdienu mūziķēm – argentīniešu pianiste ar nevainojamu reputāciju un gaumes izjūtu Marta Argeriha. Klātienē viņu varēs apsveikt festivālā Hamburgā

Marta Argeriha ir dzimusi Buenosairesā, klavierspēli sākusi apgūt piecu gadu vecumā. Kopš 1955. gada viņa dzīvo Eiropā. 1957. gadā pianiste uzvarēja Bolcāno un Ženēvas konkursā, 1965. gadā – Šopēna konkursā Varšavā. Viņa ir pierādījusi sevi kā nepārspējama XIX un XX gadsimta klaviermūzikas interprete. Mākslinieces plašajā repertuārā ir Bahs, Bartoks, Bēthovens, Šopēns, Debisī, Franks, Lists, Mesiāns, Prokofjevs, Ravels, Šostakovičs, Stravinskis un Čaikovskis. Martai Argerihai vienmēr ir bijusi īpaši svarīga kamermuzicēšana tuvāko domubiedru lokā – viņa ir uzstājusies koncertos un veidojusi ierakstus kopā ar čellistu Mišu Maiski, pianistiem Nelsonu Freiri un Danielu Barenboimu, vijolniekiem Ivri Gitlisu un Gidonu Krēmeru.  

Martai Argerihai ir bagātīga diskogrāfija, kas ļauj izsekot mākslinieces attīstībai pēdējos sešdesmit gados. Par godu mūziķes jubilejai Deutsche Grammophon 5. jūnijā izdos izlasi, kurā būs apkopoti visi Martas Argerihas šīs kompānijas paspārnē veiktie Friderika Šopēna mūzikas ieraksti (komplektu veido pieci kompaktdiski un viens Blu-ray audiodisks). Pianistes partneru vidū ir Miša Maiskis, Klaudio Abado, Mstislavs Rostropovičs, Londonas simfoniskais orķestris un Vašingtonas Nacionālais simfoniskais orķestris. Šopēna solodarbu un koncertu ierakstu izlase būs pieejama arī piecās vinila platēs. "Ja kādu brīdi nespēlēju Šopēnu, nejūtos kā pianiste," teikusi Marta Argeriha. No jauna izdota arī 2015. gadā sagatavotā visu Deutsche Grammophon paspārnē tapušo Martas Argerihas ierakstu kolekcija 48 kompaktdiskos.

Dienu pirms viņas lielās jubilejas, 4. jūnijā, Deutsche Grammophon izdos 2018. gadā Pjēra Bulēza zālē Berlīnē ierakstīto Martas Argerihas albumu, kurā viņa ieskaņojusi Kloda Debisī opusus kopā ar pianistu un diriģentu Danielu Barenboimu, viņa dēlu vijolnieku Maiklu Barenboimu, čellistu Kianu Soltani un Berlīnes Valsts kapelu.

Kompānija Warner Classics, ar kuru Martu Argerihu arī saista sadarbība vairāku desmitgažu garumā, 4. jūnijā piedāvās albumu Chopin: The Legendary 1965 Recording. Tas ir Martas Argerihas leģendārā 1965. gada solokoncerta ieraksts, kas tapis neilgi pēc viņas uzvaras Šopēna konkursā un pirmo reizi dienasgaismu ieraudzījis 1999. gadā. Tagad tas tiks izdots uzlabotā kvalitātē, šajā procesā izmantotas oriģinālās skaņu lentes. 

Martas Argerihas labākos ierakstus videoformātā 18. jūnijā izdos kompānija EuroArts – DVD izlasē būs iekļauti koncerti, kurus pianiste sniegusi kopā ar Berlīnes filharmonijas orķestri, Londonas simfonisko orķestri, Liverpūles Karalisko filharmonijas orķestri un jauniešu orķestri West-Eastern Divan.   

Klātienē apsveikt lielisko mūziķi varēs Hamburgas koncertzālē Laeiszhalle, kur no 19. līdz 30. jūnijam notiks trešais Hamburgas simfoniskā orķestra rīkotais Martas Argerihas festivāls. Šogad tas būs plašāks nekā agrāk – deviņpadsmit koncertos skanēs septiņpadsmit programmu. Jubilāre būs uz skatuves katru vakaru, dažās dienās tiks sniegti divi koncerti pēc kārtas. Pie Hamburgas simfoniskā orķestra pults stāsies diriģents Silvēns Kambrelēns.

Līdzās Martai Argerihai uzstāsies viņas draugi un kolēģi Čečilia Bartoli, Daniels Barenboims, Jeļena Baškirova, Anne Sofija Mutere, Marija Žuau Pireša, Nikolass Angeličs, Miša Maiskis, Reno Kapisons, Mihaels Folle, Doroteja Rešmane, Gidons Krēmers, Georgijs Osokins un orķestris Kremerata Baltica. Biļešu pārdošana sāksies 8. jūnijā. Uz koncertiem varēs iegādāties arī tiešsaistes biļetes.

Informācija par Martas Argerihas festivālu: www.symphonikerhamburg.de

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja