Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Mēdejas pretrunīgā pievilcība. Milānas teātrī La Scala notiek Kerubīni operas pirmizrāde ar Marinu Rebeku titullomā

Svētdien, 14. janvārī, Milānas Teatro alla Scala notiks Luidži Kerubīni traģēdijas Mēdeja pirmizrāde, kurā titullomu atveidos Latvijas soprāns Marina Rebeka. Mēdeja Itālijas slavenākajā operteātrī nav skanējusi sešdesmit divus gadus – iepriekšējo reizi uz La Scala skatuves to ir dziedājusi Marija Kallasa. Tagad pirmo reizi La Scala vēsturē Mēdeja iestudēta tās oriģinālajā versijā franču valodā

Mēdejas jauniestudējumu Milānā ir veidojis itāļu diriģents Mikēle Gamba un itāļu režisors Damjāno Mikjeleto. Sākotnēji bija paredzēts, ka titulpartiju atveidos bulgāru prīma Soņa Jončeva, taču pērn decembrī tika paziņots, ka viņu visā Mēdejas ciklā 2024. gada janvārī aizstās Marina Rebeka. Jāsonu dziedās franču tenors Stanislass de Barbeiraks. 

2023. gada rudenī Marina Rebeka tēloja Mēdeju režisores Andreas Brētas iestudējumā Berlīnes Valsts operā Unter den Linden. Dziedāt šo lomu Milānas La Scala ir īpaša atbildība – Kerubīni opera šeit nav skanējusi kopš Marijas Kallasas laika. 

Itāļu komponists Luidži Kerubīni lielāko mūža daļu ir pavadījis Francijā, viņa meistardarbu Mēdeja ir iedvesmojusi Eiripīda un Pjēra Korneija traģēdija. Pirmo reizi Mēdeja tika iestudēta 1797. gadā Parīzē franču valodā opéra comique formā ar runātajiem rečitatīviem, šī opera bija populāra arī XIX gadsimtā. 

Mūsdienu publikai vislabāk pazīstama ir 1909. gada itāļu versija ar vācu komponista Franča Lahnera sacerētajiem rečitatīviem. Šajā Mēdejas versijā 1953. gadā uz La Scala skatuves triumfēja Marija Kallasa, pie diriģenta pults stājās Leonards Bernsteins. Mēdejas tēlā leģendārā dīva atgriezās La Scala 1961. gadā, toreiz operu diriģēja Tomass Šiperss. Piecas Mēdejas izrādes 1961. gadā un 1962. gadā bija pēdējā Marijas Kallasas parādīšanās La Scala publikas priekšā. 

Mēdejas jauniestudējums ar Marinu Rebeku galvenajā lomā ieies La Scala vēsturē, jo pirmo reizi Kerubīni opera šajā teātrī skanēs tās oriģinālajā versijā franču valodā. Režisors Damjāno Mikjeleto izrādi radījis kopā ar saviem pastāvīgajiem partneriem – scenogrāfu Paolo Fantinu, kostīmu mākslinieci Karlu Teti un gaismu mākslinieku Alesandro Karleti. Izrādes dramaturgs ir Matia Palma.

Savas interpretācijas centrā režisors izvirza Mēdejas un Jāsona bērnus, kuri kļūst par titulvarones greizsirdības, niknuma un izmisuma upuriem. Bērni ir inscenējuma "scenogrāfiskā skatiena" stūrakmens: viņu istabas durvis iegūst simbolisku nozīmi, un viņu attiecības ar citiem varoņiem ir atslēga, kura palīdz lasīt šo traģisko stāstu. Bērnu klātbūtne arī izgaismo Marinas Rebekas atveidotās burves Mēdejas pretrunīgo, neizdibināmo pievilcību.

Marina Rebeka operas Mēdeja jauniestudējumā Milānā. Foto – Marko Breša un Rūdijs Amizāno

Mēdeju Milānā varēs dzirdēt 14., 17., 20., 23., 26. un 28. janvārī.

Vēlāk šajā sezonā, no 20. marta līdz 10. arpīlim, Marina Rebeka teātrī La Scala tēlos Matildi Džoakīno Rosīni pēdējās operas Vilhelms Tells pirmizrādē, ko iestudēs diriģents Mikēle Marioti un režisore Kjara Muti. 

23. maijā Marina Rebeka dziedās Džuzepes Verdi Rekviēmā Svētā Marka bazilikā Milānā. Šis koncerts, kurā muzicēs La Scala orķestris un koris, kā arī solisti Vasilisa Beržanska, Fredijs de Tommāzo un Aleksandrs Vinogradovs maestro Rikardo Šaijī vadībā, būs veltīts Rekviēma pirmatskaņojuma 150 gadu jubilejai.

Informācija: teatroallascala.org, marinarebeka.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja