Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Mūžībā devies komponists Edvīns Zālītis

Piektdien, 14. decembrī mūžībā devies komponists Edvīns Zālītis, informēja Latvijas Komponistu savienības pārstāvji.

„Es savu mūziku rakstu tā, kā jūtu, nevairos arī no atklātām emocijām, cenšos izmantot pēc iespējas daudzveidīgāku krāsu paleti,” teicis komponists Edvīns Zālītis.

Edvīns Zālītis ir dzimis 1955. gada 24. februārī Rīgā. Māte, kas pati nedaudz spēlējusi klavieres, jau no mazotnes rosinājusi viņa pievēršanos mūzikai. No piecu gadu vecuma apguvis klavierspēli, vispirms privāti pie Valentīnas Namnieces, vēlāk Rīgas 1. mūzikas skolā pie Aleksandras Akotas, Mudītes Legzdiņas un Birutas Ozoliņas, privāti skolojies arī pie Viļņa Salaka kompozīcijas mākslā (1962–1969). Pēc tam turpinājis savu muzikālo izglītošanos EDMS mūzikas teorijas nodaļā (1969–1973) – klavierspēlē pie Monikas Grīvas un kompozīcijā pie Ģederta Ramana. 1973. gadā iestājies LVK, Jāņa Ivanova kompozīcijas klasē, un 1978. gadā to absolvējis.

Studiju laikā bijis tapieris Kinonamā, kā arī filmu festivālos Arsenāls (kopš 1986. gada). Vēlāk strādājis par skaņu režisoru Latvijas Radio mūzikas raidījumu redakcijā (1977–1978), kā arī par vecāko redaktoru apvienībā Telefilma-Rīga (1980–1981) un bijis muzikālās daļas vadītājs Valsts Leļļu teātrī (1980–1989). Strādājis par kompozīcijas pasniedzēju Limbažu BMS, Rīgas 2. BMS un Krimuldas mūzikas un mākslas skolā (1989–1996). Bijis taustiņinstrumentālists estrādes ansambļos Ceļavējš (1977–1978), Ādaži (1980–1981), Proventus (1982), kā arī mākslinieciskais vadītājs un dalībnieks estrādes ansamblī Selga (1983–1984) un Valsts Operetes teātra rokgrupā Rekvizīts (1986–1989). Mūsdienās darbojas galvenokārt kā mūzikas menedžeris, taču arī spēlē taustiņinstrumentus ansambļos Rekvizīts, Pilsēta un Tequila.

E. Zālīša mūzikai raksturīgs tiešums, aktivitāte, neizsīkstoša enerģija, nereti arī romantiska degsme. Tajā veiksmīgi apvienojas tieksme uz spēcīgiem, dramatiskiem kontrastiem ar smalku kolorīta izjūtu. Komponista skaņdarbos (turklāt ne tikai klavierkompozīcijās) dominē pianistiska faktūra, bieži arī improvizatoriska brīvība.

Edvīnu Zālīti interesēja pilnīgi viss – gan akadēmiskie žanri, gan arī džezs, kantrīstils, šlāgeris un meditatīvā mūzika. Tādēļ viņa mūzikas žanru palete ir daudzveidīga. Skaitliski lielāko daļu darbu veido mūzika bērniem, leļļu teātra izrādēm un estrādes dziesmas.

Atvadīšanās no komponista Edvīna Zālīša notiks 21. decembrī plkst. 12 krematorijā, plkst. 14 apbedīšana Jaunciema kapos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja