Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mūziķi Andrejs Osokins un Katrīna Gupalo Tautas frontes muzejam uzdāvina klavieres Ukraina

Tautas frontes muzejs (Vecpilsētas ielā 13/15) 16. novembrī plkst. 18 aicina ikvienu interesentu aicina būt klāt pasākumā Brīvības klavieres, kurš veltīts muzeja krājuma visjaunākajam ieguvumam – mūziķu Katrīnas Gupalo un Andreja Osokina dāvinātajām klavierēm УКРАÏНА.

Klavieres, kas šāgada 27. martā pēc abu mūziķu ierosmes tika novietotas Kronvalda parkā iepretim Krievijas vēstniecībai Rīgā, kļuvušas par protesta un atbalsta simbolu. Mākslinieki Mārtiņš Aizpurvs un Mārtiņš Dziļums tās arī apgleznoja Ukrainas karoga krāsās. Akcijas autori aicināja publiski pieejamās klavieres izmantot protesta paušanai pret Krievijas agresiju un izrādīt atbalstu ukraiņu tautai. Sākotnēji iecerētais akcijas laiks bija divi mēneši, bet, karam turpinoties un redzot, cik aktīvi klavieres izmanto dažādu Ukrainas atbalsta akciju dalībnieki, tai skaitā ukraiņu mūziķi, tās tika atstātas sākotnējā vietā. Pasliktinoties laikapstākļiem un tuvojoties ziemai, tika lemts simbolisku nozīmi ieguvušo instrumentu dāvināt Latvijas Nacionālajam vēstures muzejam.

Pianists Andrejs Osokins ir pārliecināts, ka "mums jādara viss gan Latvijā, gan Eiropas Savienībā un NATO, lai Ukrainā ikviens sadzird, ka mums nav vienalga un ka esam viņiem blakus katru dienu". Savukārt akcijas idejas autore dziedātāja Katrīna Gupalo uzsver, ka "kultūra un inteliģence ir tās vērtības, kas var palīdzēt pārvarēt tumsonību, agresiju un totalitārismu".

Klavieres nu radušas mājvietu LNVM Tautas frontes muzeja ekspozīcijas telpās, simboliski papildinot Trešās atmodas laika atainojumu ar mūsdienu akcentiem.

Latvijas Tautas frontes pirmais priekšsēdētājs Dainis Īvāns norāda, ka Trešās atmodas laikā Latvijai un Baltijas valstīm kopumā bija svarīgs citu tautu un valstu atbalsts. Latviešu, lietuviešu un igauņu vienotā cīņa pret totalitārismu un koloniālismu, cīņa par atgriešanos Eiropā iedvesmoja pārējās PSRS ietvertās tautas, arī ukraiņus. "Baltijas brīvības ceļš turpinās. Ukraiņi tagad karo ne mazāk kā par Eiropas brīvību un dzīvību - pret ienaidnieku, kas, ja vien spētu, labprāt iebruktu arī Latvijā. Tādēļ pie Krievijas vēstniecības un pret Krievijas agresiju skanējušās klavieres Tautas frontes muzejā simbolizēs latviešu un ukraiņu solidaritāti. Tās liecinās par mūsu atmodas turpināšanos, atgādinās par kultūras un eiropeisko vērtību spēku iepretim mazvērtības kompleksu māktu kara noziedznieku gļēvulībai un zemiskumam."

Pasākumā Brīvības klavieres piedalīsies mūziķe Katrīna Gupalo, pianists Andrejs Osokins, dzejnieks Emīls Buiķis un pirmais Latvijas Tautas frontes priekšsēdētājs Dainis Īvāns.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja