Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Nedēļas nogalē notiks klasiskās mūzikas festivāls ģimenēm LNSO Vasarnīca

Koncertzālē Cēsis no 25. līdz 27. augustam notiks klasiskās mūzikas festivāls ģimenei un draugiem LNSO vasarnīca, informēja festivāla pārstāve Dagnija Dižbite-Svarinska.

Piektdien, 25. augustā plkst. 20 Lielajā zālē notiks LNSO Vasarnīcas atklāšanas koncerts Atrodi nezināmo, kurā paredzēti divi jaundarbi – Krista Auznieka skaņdarbs kamerorķestrim Uguns un roze un modernā baleta Karmena uzvedums horeogrāfes Milanas Komarovas speciāli festivālam veidotā stāstā ar primabalerīnu Viktoriju Jansoni titullomā. Muzicēs Sinfonietta Rīga Normunda Šnē vadībā.

Sestdien, 26. augustā plkst. 13 un 15 Kinozālē notiks muzikāla izrāde pusaudžiem Zenīts.  Speciāli LNSO vasarnīcai Jānis Šipkēvics komponē dziesmu ciklu Zenīts diviem zēniem un astoņiem instrumentiem. Cikls iecerēts kā paša Jāņa un viņa kādreizējā klasesbiedra, cikla tekstu autora Marta Pujāta intuitīvi emocionāls vēstījums par pieredzēto skolas gados.

Jānis Šipkēvics saka: “Tas būs kā savdabīgs psiholoģisks seanss, kurā ar dažādu žanru kompozīcijām tiek atjaunotas saites ar skolas laika maģisko pasauli” Muzikāli cikls būs tāds, kuru savam iztēles orķestrim it kā būtu uzrakstījis bērns. Ar vēlmi izprast apkārt notiekošo un piešķirt tam kādu rotaļīgu, eksistenciālu, smieklīgu, aizkustinošu, pārpasaulīgu un puiciski ikdienišķu jēgu.”

Izrādes režisors – Viesturs Meikšāns, scenogrāfe un tērpu māksliniece – Rūta Briede. Piedalīsies Rīgas Doma kora skolas audzēkņi un LNSO zenītansamblis Gunta Kuzmas vadībā.

Savukārt plkst. 14 un 16 notiks Mūzikas laboratorija bērniem. Pašiem mazākajiem festivāla apmeklētājiem LNSO sniedz iespēju piedalīties Vara Klausītāja veidotajās muzikālajās meistardarbnīcās, kur savienosies zīmēšana un mūzika. Kamēr vecākie brāļi un māsas skatīsies izrādi pusaudžiem Zenīts, mazākie bērni varēs doties pasaku pasaulē. Īpašs būs tas, ka mazie skatītāji paši izvēlēsies stāsta varoņus un darbības vietu. Varis Klausītājs stāstu attīstīs improvizācijas veidā, un stāstā piedalīsies piedalīsies LNSO I vijoļu grupas koncertmeistara vietnieks Aleksejs Bahirs.

Bet plkst. 16 Lielajā zālē notiks kamermūzikas koncerts Sarkisjans. Bēthovens. Nepāra sonātes. LNSO koncertmeistars Georgs Sarkisjans nācis klajā ar ideju veidot visu Bēthovena vijolsonāšu koncertciklu, un pirmais no šiem koncertiem notiks LNSO vasarnīcā (pārējie cikla koncerti ieplānoti 2018. gadā Rīgā un Cēsīs).

Pirmajā koncertā skanēs Bēthovena skolotājam Antonio Saljēri veltītā Trešā sonāte, mecenātam fon Frīzam veltītā Piektā sonāte, ko pēc Bēthovena nāves nosauca par Pavasara sonāti, un Devītā sonāte, ko Ļevs Tolstojs licis savā kaisles un greizsirdības stāstā Kreicera sonāte. Georga sadarbības partneris šajā projektā – daudzsološs un sadarbībā rūdīts japāņu pianists Keigo Mukava.

Savukārt plkst. 20 Lielajā zālē notiks koncerts Vakars kvadrātā ar Džimiju Hendriksu, The Beatles un The Rolling Stones. Lietuvas populārā rokzvaigzne Jeronims Miļus Latvijas klausītājiem pazīstams kā Cēsu mākslas festivāla 2010 mūziklu lielprogrammas viesis un Daugavpils teātra izrādes Dāmu paradīze solists. Viņa enerģētiski uzlādētajā balsī šoreiz izskanēs 60.–80. gadu hiti, to skaitā – Džona Lenona Imagine, Džimija Hendriksa dziedātais hits Hey Joe, The Beatles albuma Abbey Road ievaddziesma Come Together, negaisa trokšņiem cauraustais Morisona veltījums Heidegeram, viena no The Rolling Stones vizītkartēm Satisfaction un Pītera Gebriela sirdi kausējošā dziesma Mercy Street. Dziesmas aranžē Latvijas Radio bigbenda diriģents Kārlis Vanags, kura vadībā muzicēs gan pats Miļus, gan LNSO stīginstrumentu grupa, gan neakadēmiskās pasaules viesi, kuru vidū ģitārists Matīss Čudars.

Svētdien 27. augustā plkst. 12 un 17 arī notiks Mūzikas laboratorija bērniem, plkst 13 un 15 Kinozālē izrāde pusaudžiem Zenīts, bet plkst. 14 Lielajā zālē notiks koncerts Pjacolla + Galjāno = tango

Programmas idejas autors vijolnieks Raimonds Melderis saka: “Mani vienmēr fascinējusi Astora Pjacollas un Rišāra Galjāno mūzikas maģija, un ideja par kamermūzikas koncertu ar tango piesitienu manā galvā bija jau ļoti sen.”

Godinājums izcilajam bandoneonistam Astoram Pjacollam izpaudīsies, atskaņojot vienu no dižā argentīnieša pēdējiem opusiem Five Tango Sensations. Miegs, mīlestība, nemiers, izmisums un bailes – šādā spektrā būvētas piecas tango sajūtas, un taisnība būs kādam Teksasas kritiķim, kurš teicis, ka šajā mūzikā ir traģisks skaistums.

No Latvijā iemīļotā Rišāra Galjāno darbiem mūziķi izvēlējušies Opale Concerto. Galjāno stāsta, ka šajā trīsdaļīgajā opusā pirmā daļa radusies no viņa dzimtajās Kannās saņemtajiem Vidusjūras impulsiem, otrā daļa ir veltījums sen zudušajai Parīzei ar ielu akordeonistiem un ielu mūzikas automātiem, savukārt trešajā daļā Galjāno izmantojis pats savu New York Tango.

Savukārt plkst. 18 Lielajā zālē notiks LNSO Vasranīcas noslēguma koncerts Osokins x Perts. Koncerta pirmajā daļā – Arvo Perta iespaidīgais Klavierkoncerts Lamentate, kas rakstīts Aniša Kapura gigantiskās skulptūras Marsijs izstādīšanai Londonas Tate Modern Museum Turbīnu zālē un Latvijā, iespējams, vēl nav skanējis. Solists – jaunās paaudzes zvaigzne Georgijs Osokins.

Koncerta otrajā daļā – Antonīna Dvoržāka elegantā, labskanīgā Astotā simfonija, ko LNSO būs spēlējis arī turnejā pa Franciju un Šveici neilgi pirms LNSO vasarnīcas sākuma.

Koncertu diriģēs LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Andris Poga.

Turpinot LNSO vasarnīcas izstāžu veidošanas tradīciju, šoreiz festivāla laikā piedāvāsim iespēju ieskatīties LNSO aizkulisēs un koncertos ar orķestra pastāvīgā fotogrāfa Anrija Požarska uzņemtajiem kadriem. Izstāde būs apskatāma visas festivāla dienas koncertnama Cēsis Izstāžu zālē.

Biļetes uz LNSO vasarnīcas koncertiem nopērkamas Biļešu paradīzes kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv. Biļešu cenas uz vakara koncertiem, sākot no 7 EUR. Bērniem uz muzikālo izrādi – 4 EUR. Uz izrādi Zenīts var nopirkt ģimenes biļeti jeb 4 biļetes kopā par 28 EUR.

Uz visiem vakara koncertiem tiek organizēti speciāli autobusu reisi Rīga-Cēsis-Rīga, un biļetes uz tiem var iegādāties bilesuparadize.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja