Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Norisināsies VII Vēsturisko ērģeļu svētki Latvija – ērģeļu zeme

Rīgas Vecajā Svētās Ģertrūdes evaņģēliski luteriskajā baznīcā 3. jūnijā plkst. 18 ar programmu Riga Organum Duo - 10 tiks atklāti VII Vēsturisko ērģeļu svētki Latvija - ērģeļu zeme, informēja pasākuma rīkotāji.

Svētku atklāšanas koncertā Ilonas Birģeles un Diānas Jaunzemes-Portnajas ērģeļu duets Riga Organum Duo ar pasaules pirmatskaņojumu svinēs desmito jubileju. Mākslinieces kopā ar sitaminstrumentālisti Virdžīniju Laubi-Vītiņu piedāvās vērienīgu, daudzveidīgu un iedvesmojošu latviešu komponistu skaņdarbu programmu. Tajā dzirdēsim Jāņa Ivanova, Platona Buravicka, Georga Pelēča, Lolitas Ritmanes, Renātes Stivriņas kā arī jubilāru Riharda Zaļupes un Dzintras Kurmes-Gedroicas mūziku.

VII Vēsturisko ērģeļu svētkos Latvija – ērģeļu zeme interesentiem ir iespēja apceļot Latvijas novadus, klausoties un salīdzinot vēsturisko instrumentu skanējumu, kā arī apzinot valsts kultūrvēsturisko lepnumu. Projektā Latvija – ērģeļu zeme ietvertās ērģeles ir izvēlētas, rūpīgi izvērtējot to unikalitāti un nozīmīgumu Latvijas Valsts kultūrvēsturiskajā aspektā. Organizatori ir izvēlējušies Latvijas lielākos, izcilākos, vērtīgākos, skanīgākos, tembrāli krāšņākos un vēsturiski nozīmīgos instrumentus. Katras ērģeles ir īpašas, katrām ir sava vēsture un stāsts, kuru pirms koncertiem ievadlekcijā izstāstīs ērģelnieki vai ērģeļmeistri.

Rīga jau izsenis ir bijusi pazīstama Eiropā un pasaulē ar izcilajām, vēsturiski nozīmīgajām, unikālajām ērģelēm. Rīgas Vecās Sv. Ģertrūdes baznīcā ir lielisks  Sauer  firmas instruments, kas būvēts 1906. gadā, un ir lielākais slavenā vācu ērģeļbūvētāja V. Zauera (W. Sauer, 1831–1916) darbs Latvijā. VII Vēsturisko ērģeļu svētku Latvija – ērģeļu zeme atklāšanas koncertā 3. jūnijā Rīgas Vecās Sv. Ģertrūdes baznīcā skanēs V. Zauera izcilākās Latvijā būvētās ērģeles, kas var lepoties ar pirms dažiem gadiem pēc restaurācijas atgūto autentisko skanējumu.

Koncerta apmeklētāji baznīcā dzirdēs latviešu komponistu veltījumus ērģeļu duetam Riga Organum Duo desmit gadu garumā. Ievadvārdus jubilejā teiks izcilā ērģelniece Kristīne Adamaite. Ilona Birģele un Diāna Jaunzeme-Portnaja četrrocīgi un četrkājīgi kopā ar sitaminstrumentiem atklās gan atsevišķu instrumentu tembru vissmalkākās nianses, gan muzikālas gleznas ar simfonisku vērienu un jaudu. Ar daudzkrāsaino un tembrāli daudzveidīgo skanējumu Rīgas Vecās Sv. Ģertrūdes baznīcā tiks radīts krāšņs, patriotisks, spēkpilns un dziļš muzikālais vēstījums.

Koncertā Riga Organum Duo – 10 skanēs Jāņa Ivanova Svētku uvertīra (pārlikums 2 ērģelniekiem un sitamajiem instrumentiem), Platona Buravicka Mēs apūdeņojam nākotnes laukus, sadevušies rokās ērģeļu duetam un sitaminstrumentiem (2021), Georga Pelēča Plaukstošais jasmīns (D.Jaunzemes-Portnajas pārlikums vibrofonam un ērģeļu duetam), Lolitas Ritmanis mūzika no kinofilmas Dvēseļu putenis (Dz.Kurmes-Gedroicas pārlikums ērģeļu duetam un sitaminstrumentiem), Riharda Zaļupes Santa Pax sitaminstrumentiem un diviem ērģelniekiem (2022), Dzintras Kurmes-Gedroicas Nostaļģija un Renātes Stivriņas Rīgas svētku šarms ērģeļu duetam un sitaminstrumentiem, pasaules pirmatskaņojums.

Koncerta apmeklētāji baznīcā dzirdēs latviešu komponistu veltījumus ērģeļu duetam Riga Organum Duo desmit gadu garumā, kā arī pasaules pirmatskaņojumu, kuru speciāli šim notikumam ir uzrakstījusi pazīstamā komponiste Renāte Stivriņa. Ilonas Birģeles un Diānas Jaunzemes-Portnajas ansamblis lieliski pārzina dažādu stilu un laikmetu atskaņojuma nianses un stilistiskās īpatnības, kur laikmetīgā mūzika vienmēr ieņēmusi ievērojamu vietu. Rakstot vairākdaļīgo opusu Rīgas svētku šarms ērģeļu duetam un sitaminstrumentiem, komponiste Renāte Stivriņa vēlējusies uzrunāt klausītāju, tam pietuvinot smalko Dziesmu un Deju svētku sajūtu, kura pārņems Rīgu jūnijā - gan vietējā, gan starptautiskā mērogā. Rakstura ziņā dažādās cikla daļās (Deja, Dzeja un Dziesma)  maksimāli krāsaini un piesātināti parādītas ērģeļu daudzveidīgās atskaņojuma iespējas, reģistru kontrasti un līdzības, ērģeļu skanējuma spēks un smalkums, sevišķu uzmanību pievēršot raksturīgajiem solo reģistriem. Katrai no cikla daļām piemīt savs īpašs šarms: ir gan sacensības elementi, gan tembru saspēles ar sitaminstrumentiem.

Ilona Birģele  ir starptautiski atzīta ērģelniece, vairāku projektu, tostarp Vēsturisko ērģeļu svētku Latvija – ērģeļu zeme dibinātāja un vadītāja. Bakalaura grādu ērģeļspēlē ieguvusi Ligitas Sneibes vadībā, absolvējusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju maģistra studiju programmā pie prof.T.Dekšņa. Papildinājusi zināšanas Enshedes Mūzikas konservatorijā (prof. Gijs van Shonhovens, 2003), Starptautiskajā Ērģeļu akadēmijā Leufsta Bruk 2002, 2006, Zalcburgā (prof. Heriberts Mecgers, 2007), Laipcigā (O.Latri, H.O.Erikssons, D. Rots, E. le Prado, M.Šmēdings, 2013.,2017.,2019.) Hārlemā (O.Latry, J.Laukviks, J.van der Kojs 2014.) u.c. Ērģelniece regulāri muzicē Rīgas Domā un Latvijas reģionos, atskaņojot virkni solo programmu. Ilona Birģele sadarbojas ar koriem un ievērojamiem solistiem (Paula Šūmane, Ilona Bagele, Evita Zālīte, Krišjānis Norvelis, Inga Šļubovska Kanceviča, Kristīne Gailīte, Jānis Kurševs, Gunta Gelgote, Biruta Ozoliņa, Anda Eglīte u.c.). Māksliniece ir sniegusi koncertus Lietuvā, Igaunijā, Zviedrijā, Somijā, Čehijā, Holandē, Kazahstānā, Vācijā, Šveicē un Izraēlā. Piedalījusies starptautiskos ērģeļmūzikas konkursos un festivālos. Starptautiskajā festivālā Heure Mistique Šveicē 2016. gadā tika atskaņota solo programma, veltīta latviešu ērģeļmūzikai. Ilona Birģele ir vairāku latviešu komponistu mūzikas pirmatskaņotāja. 2016. gadā viņa piedalījās meistarklasēs Kotkā Somijā, pārstāvot Latviju, koncertā atskaņoja P. Vaska un R. Dubras skaņdarbus. Kopš 2013. gada Ilona Birģele ir ērģeļu dueta Riga Organum Duo dalībniece. 2015. gadā mūziķe ir piedalījusies CD Mūzika dievnamam Liepājas Sv.Trīsvienības katedrāles ērģeļu ierakstā. 2016. gadā Ilona Birģele kopā ar ērģelniekiem Tālivaldi Deksni un Kristīni Adamaiti ierakstīja CD Vecrīgas gravīras komponista Romualda Jermaka jubilejas koncertam Rīgas Domā. Māksliniece ir ieskaņojusi Indras Rišes dziesmu ciklu Dziesmas par laimi soprānam (Inga Šļubovska) un ērģelēm albumā “Trumpets of Angels” (2020). Šobrīd Ilona Birģele ir pedagogs Rīgas Doma kora skolā.

Diāna Jaunzeme-Portnaja absolvējusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju, maģistra grādu iegūstot prof. T. Dekšņa ērģeļklasē (2005). Meistarība papildināta Enshedes Mūzikas augstskolā Nīderlandē (2001), Starptautiskajā ērģeļu akadēmijā Zviedrijā (2003, 2005), kā arī meistarklasēs Zviedrijā, Spānijā un Lietuvā. Mūziķe veiksmīgi startējusi ērģelnieku konkursos: 1. vieta 7. starptautiskajā Hanzas pilsētu ērģelnieku konkursā Elburgā (Holande, 2001), speciālbalva par labāko laikmetīgās mūzikas interpretāciju M. K. Čurļoņa konkursā Viļņā (Lietuva, 2003). Piedalījusies 2. starptautiskajā ērģeļmūzikas festivālā Orgelfestival. Ruhr Dortmundē (2009), 13. starptautiskajā ērģeļmūzikas festivālā Pelplinā (2011), vairākkārt starptautiskajā ērģeļmūzikas festivālā Vox angelica Dubultos, starptautiskajā ērģeļmūzikas festivālā Liepājā ( 2007, 2019) un Latgales ērģeļu dienās (2006-2017, 2019). Līdzās aktīvai koncertdarbībai Rīgas un Latvijas baznīcās gan ar solo programmām, gan saspēlē ar solistiem un koriem viņa muzicējusi Lietuvā, Polijā, Ungārijā, Vācijā, Slovēnijā, Austrijā, Šveicē, Zviedrijā, Somijā, Krievijā un Baltkrievijā. Kopš 2013.gada Diāna Jaunzeme-Portnaja ir ērģeļu dueta Riga Organum Duo dalībniece. Sadarbībā ar ērģelnieci Ilonu Birģeli rīko Vēsturisko ērģeļu svētkus Latvija-ērģeļu zeme, kuri pirmo reizi izskanēja 2017. gadā. Kā projektu vadītāja realizējusi koncertu ciklus Ērģeļu mēles un spēles,  Neparastais ērģeļu stāsts, Tūkstoš mēlēm ērģeles spēlē, Fantāzijas pieskārieni u.c. Latvijas reģionos. 2015. gadā piedalījusies CD Mūzika dievnamam Liepājas Sv.Trīsvienības katedrāles ērģeļu ierakstā. Kopā ar kontrtenoru Sergeju Jēgeru ierakstījusi CD Ave Maria (2011), muzicējot pie Rīgas Doma ērģelēm. 2010. gadā piedalījusies CD Concerto piccolo Rīgas Doma ērģeļu demonstrēšanas ierakstā.

Virdžīnija Laube-Vītiņa absolvējusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju Edgara Saksona sitaminstrumentu spēles klasē. Studijas akadēmijā apvienojusi ar darbu Nacionālās Operas orķestrī, vēlāk Pūtēju orķestrī Rīga. Mūziķe daudzkārt izpildījusi jauno komponistu skaņdarbus. Virdžīnija Laube-Vītiņa ir spēlējusi Valsts kamerorķestra Sinfonietta Rīga, Latvijas Nacionālā Simfoniskā orķestra, LBSO, kā arī daudzu citu orķestru sastāvos un kamersastāvos Latvijā un Eiropā (Deutch-Scandinavian youngorchestra). Māksliniece ir sadarbojusies ar koriem Ave sol, Tēvzeme, Artūra Ancāna Swedbankas kori un Ginta Ceplenieka koriem, kā arī diriģentiem Normundu Dreģi, Andri Pogu un Kasparu Putniņu. 2019. gadā izveidoja dāmu kvintetu ar solisti Endiju Rezgali. Lieliska sadarbība Virdžīnijai izveidojusies ar ērģelniecēm Ilonu Birģeli un Diānu Jaunzemi-Portnaju. No 2009. gada ar labiem panākumiem veic pedagoga darbu - sākumā Latgales priekšpilsētas mākslas un mūzikas skolā, vēlāk Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolā. 2019. gadā saņemta Rīgas Domes sporta un izglītības departamenta Gada balva Baltais zvirbulis.

 

 

Svētku koncerts tiks translēts uz ekrāniem zālē un apmeklētāji varēs redzēt ērģelnieku sniegumu.

 

Ieeja koncertā bez maksas, par ziedojumiem.

Projekts tapis ar Rīgas domes finansiālo atbalstu.

 

Svētku norise mājas lapā - https://www.facebook.com/LatvijaErgeluzeme

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja