Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Pasaulslavenais Freiburgas baroka orķestris Liepājas koncertzālē atskaņos Baha Brandenburgas koncertus

Ar vienīgo koncertu Baltijā 27. oktobrī plkst. 18.00 Liepājas koncertzālē Lielais dzintars uzstāsies Freiburgas baroka orķestris, kuru mūzikas kritiķi novērtējuši kā šobrīd izcilāko baroka orķestri pasaulē.

Ansamblis pēc 16 gadu pārtraukuma atgriežas Latvijā ar monumentālu programmu, Gotfrīda fon der Golca vadībā atskaņojot visus sešus Johana Sebastiāna Baha Brandenburgas koncertus, kas tiek uzskatīti par vienu no krāšņākajām baroka stila mūzikas pērlēm.

Orķestris darbojas jau vairāk nekā 35 gadus, saņēmis neskaitāmas prestižas balvas (toskait ECHO CLASSICS un Vācijas skaņu ierakstu kritiķu balvu), sadarbojies ar jomas vadošajiem speciālistiem, turklāt ir bijis pirmais baroka orķestris, kam gods atklāt Zalcburgas festivālu. 

Kopš dibināšanas 1987. gadā Freiburgas baroka orķestris uzstājies uz pasaules lielākajām skatuvēm, kuru skaitā Berlīnes filharmonija, Amsterdamas Concertgebouw, Parīzes filharmonija, Londonas Vigmorzāle, Ņujorkas Linkolna centrs; turnejas norit no Dienvidamerikas līdz Austrālijai; festivāli virknējas no Zalcburgas un Insbrukas līdz Tenglvudai. 

Johana Sebastiāna Baha sešu Brandenburgas koncertu cikls 1721. gadā veltīts Prūsijas karaļa Frīdriha I onkulim – Brandenburgas markgrāfam Kristiānam Ludvigam, kas atzina koncertu vērtību, taču atteicās tos iestudēt savā galmā, jo viņa mūziķu sastāvs esot par trūcīgu šāda apmēra partitūrām. Tiek uzskatīts, ka koncertu veltījums markgrāfam bijis Baha diplomātisks lūgums pēc posteņa Berlīnē. Veltījuma uzrakstā komponists norādījis, ka šie ir seši koncerti “vairākiem instrumentiem” (plusieurs instruments).

Vairāk nekā gadsimtu šī mūzika aizmirsta gulēja plauktā, un tikai 1849. gadā Berlīnes Karaliskās bibliotēkas mūzikas nodaļas darbinieks Zīgfrīds Vilhelms Dēns pēkšņi uzgāja manuskriptu, kas galu galā izrādījās par vienu no Baha nozīmīgākajiem un publikas iemīļotākajiem opusiem. Šajā mūzikā komponists rāda apbrīnojamu izdomas bagātību solo instrumentu un orķestra instrumentu saspēlēs un rotaļās. 

Saistībā ar Baha Brandenburgas koncertiem interesanti piezīmēt, ka fon der Golcs nāk no Brandenburgas markgrāfistes augstmaņu dzimtas, savukārt saistība ar Liepāju meklējama faktā, ka vijolnieka vecvectēvs Rīdigers fon der Golcs krīzes situācijā 1919. gadā bija Liepājas gubernators un viņam bija labi panākumi cīņās ar lieliniekiem, taču attiecībā pret Latvijas neatkarības ideju un Latvijas Pagaidu valdību ģenerālis bija stipri noraidošs.

Pirms koncerta – plkst. 17.00 apmeklētāji mākslas telpā Civita Nova aicināti uz pirmskoncerta sarunām, kurās piedalīsies koncertzāles mākslinieciskais vadītājs un mūzikas apskatnieks Orests Silabriedis, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas asociētais profesors, diriģents Andris Veismanis un Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla. Eksperti runās par baroka laika mūziku, Freiburgas baroka orķestri un tā mākslinieciskā vadītāja vēsturiskajām saiknēm ar Liepāju.

Freiburgas baroka orķestra (FBO) spēli raksturo izteiksmes precizitāte, plašs redzesloks un izsmalcināts aizrautīgums. FBO interešu lokā ir galvenokārt baroka un klasicisma laika mūzika, tomēr nereti orķestris pievēršas arī romantisma laika mūzikai. Saskaņā ar 18. gadsimta tradīciju lielākoties muzicē bez diriģenta, toties orķestrim ir divi mākslinieciskie līdzvadītāji: Cecīlija Bernardīni un Gotfrīds fon der Golcs. Abi ir vijolnieki un uzstājas arī kā solisti.  

Izvērstāku darbu atskaņošanai sadarbojušies ar diriģēšanas dižmeistariem Pavlo Herasu-Pasado, Saimonu Retlu un citiem. Ģeniālais Renē Jakobss izvēlas Freiburgas baroka orķestri, lai ieskaņotu virkni 18. un 19. gadsimta operu un oratoriju, toskait Hendeļa, Gluka, Mocarta, Bēthovena lieldarbus. Pastāvīgo sadarbības partneru sarakstā ir arī tādas zvaigznes kā vijolniece Izabella Fausta, dziedātāji Filips Žaruskis un Kristiāns Gerhāhers, pianisti Aleksandrs Meļņikovs un Andreass Štaiers, čellists Žans Gijēns-Keirass. 

Gotfrīds fon der Golcs ir ievērojams vijolnieks, kura interešu loks sniedzas no baroka laika līdz pat mūsdienu repertuāram. Plašais ieskaņojumu klāsts rāda mums neiedomājami daudzveidīgu mākslinieku gan solista, gan orķestra atskaņojuma vadītāja ampluā. Mūziķu ģimenē dzimušo un augušo Gotfrīdu fon der Golcu uzskata par vienu no labākajiem Drēzdenes galma baroka mūzikas un Johana Sebastiāna Baha dēlu daiļrades speciālistiem. 

Biļetes pieejamas Biļešu paradīzes tīkla kasēs un interneta vietnē www.bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labs starts. Intervija ar dziedātāju Etīnu Saulīti

"Mans vislielākais ieguvums ir Latvijas kontekstā – esmu pamanīta, par mani sāk interesēties. Tas nozīmē, ka aktīvāk varēšu sākt piedalīties Latvijas koncertdzīvē," pēc veiksmīgās dalības...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja