Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Poļu mūziķi Kubala un Cesla koncertā izdziedās F.Šopēna mazurkas

Latvijas Mūzikas akadēmija (JVLMA) aicina uz nebijušu koncertu “F. Šopēnam - 200. Dziesmas un mazurkas”, kas notiks 29. oktobrī plkst.18. Tā būs unikāla iespēja dzirdēt vēl nedzirdētu Šopēnu, proti, viņa vokālo mūziku, informēja JVLMA koncertdaļas vadītāja Jana Lāce. Īpaši uz šo koncertu ierodas arī viesmākslinieki no Polijas, kas koncertā vēl jo vairāk radīs "polisko" noskaņu.

Pēc Janas Lāces stāstītā, koncerts būs ļoti neikdienišķs, jo, iespējams, pat pirmo reizi Rīgā vienkopus skanēs tik daudz no Friderika Šopēna vokālās mūzikas. Divdaļīgā koncerta programma iecerēta sadarbībā ar Varšavas Mūzikas akadēmijas mācībspēkiem, poļu dziedātājiem — koloratūrsoprānu Malgožatu Kubalu un tenoru Robertu Ceslu. Muzicējot kopā ar pianistu profesoru Venti Zilbertu izskanēs deviņas Šopēna dziesmas oriģinālvalodā, mazurkas klavierēm un seši Polīnas Viardo mazurku aranžējumi balsij un klavierēm. Solīti arī vēstuļu lasījumi, kuri iepazīstinās publiku ar Šopēna un Viardo mākslinieciskajām, radošajām, muzikālajām, profesionālajām un nedaudz arī privātajām attiecībām.  

Kā vēstījuši viesmākslinieki no Polijas, Polīnas Viardo aranžētās komponista mazurkas varētu būt zināms jaunatklājums interesentiem, jo šo kompozīciju nošu materiāli (izņemot dažus) līdz šim nav bijuši atrodami bibliotēkās. Poļu mūziķu dalība šajā koncertā sniedz iespēju iepazīt Šopēna mūzikas interpretācijas tradīciju attīstības tendences mūsdienu Polijā.

Polīna Viardo – Garsia tika uzskatīta par vienu no tuvākajiem Friderika Šopēna draugiem. Spāņu dziedātāja Manuela Garsias meita un izcilās primadonnas Marijas Malibranas māsa Polīna bijusi talantīga interprete, kura publicējusi arī savas kompozīcijas. Regulāri apmeklējot Žoržas Sandas rezidenci Noānā, viņa studējusi Šopēna daiļradi paša komponista vadībā un pat iemācījusies poļu valodu (apmeklējot Varšavu 1857. gadā, viņa izpildījusi Šopēna darbus poliski). Sajūsmināta par viņa klavieru mazurkām un komponista sirsnīgi atbalstīta Polīna aranžējusi dažas no tām balsij un klavierēm, lai pati varētu tās dziedāt. Tādējādi radies slavenais 12 aranžējumu cikls ar franču dzeju, kur mazurku mūzikas īpatnēji “poliskā noti” interesanti papildina Viardo oriģinālās melodijas. Šopēns un Viardo vairākkārt izpildījuši šo ciklu Parīzē un arī slavenajā Šopēna Londonas koncertā, kur viņi saņēma milzīgas ovācijas. Kā uzsvēruši paši mūziķi, Malgožata Kubala un Roberts Cesla, piedāvātais koncerta projekts ir domāts mūzikas mīļotājiem, kuri izsalkuši pēc vēsturiskiem faktiem, kā arī plašai publikai, kas novērtētu poļu kamermūziku.

Koncerts notiks 29. oktobrī plkst.18 Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē. Biļetes uz koncertu iegādājamas “Biļešu Paradīzes” kasēs un interneta vietnē, kā arī stundu pirms koncerta tā norises vietā par Ls 2, pensionāriem, studentiem un skolēniem (uzrādot apliecības) Ls 1.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja