Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Robins Gibs. Sensitīvais klasiķis

Bee Gees mūziķis Robins Gibs par pagātni grib runāt ar pietāti


Pat Intars Busulis pagājušonedēļ savos koncertos Latvijas Nacionālajā operā dziedāja leģendārās grupas Bee Gees hitu Stayin" Alive! Brāļi Gibi veltījuši dziesmas Bārbrai Streizandei, Daienai Rosai, Dionai Vorvikai, Selīnai Dionai un Dollijai Pārtonei. Viņu dziesmu kaverversijas ir izpildījuši Elviss Preslijs, Dženisa Džoplina, Eriks Kleptons, Eltons Džons, Toms Džonss un Nina Simona. Bee Gees slavenākajai kompozīcijai How Deep Is Your Love vien tapis 400 versiju.

Disko karaļi


Brāļi Gibi sacerēja mūziku filmai Sestdienas vakara drudzis/ Saturday Night Fever (1977) ar Džonu Travoltu galvenajā lomā — šis mūzikls kļuva par disko revolūcijas apoteozi. 60.gadu beigās—70.gadu sākumā Lielbritānijā dzimušie, Austrālijā izaugušie Berijs, Robins un Moriss Gibi spēlēja soft rock jeb maigo roku, taču 70.gadu beigās viņi atrada savu unikālo disko skanējumu un iekaroja visu pasauli. Viņu dziesmas radio ēterā skanēja tik bieži, ka 70.gadu beigās ASV radio stacijas īpaši reklamēja savas programmas: "Nedēļas nogale — bez Bee Gees!"

Bee Gees pēdējais koncerts pilnā sastāvā notika 1999.gada 31.decembrī, 2001.gadā grupa izdeva savu pēdējo albumu This Is Where I Came In. 2003.gada sākumā 53 gadu vecumā Maiami slimnīcā pēc operācijas laikā pārciestas sirdslēkmes negaidīti nomira Moriss Gibs (viņam bija iedzimts zarnu samezglojums). Pēc brāļa nāves Berijs un Robins (Morisa dvīņubrālis) uzstājās kopā tikai divos īpašos koncertos, bet Bee Gees fani joprojām cer, ka Berijs un Robins dosies turnejā. Taču brāļu raksturi ir atšķirīgi — Robins būtu gatavs atgriezties uz skatuves un joprojām ir diezgan aktīvs mūzikas industrijā, bet Berijs cenšas maksimāli norobežoties no apkārtējās pasaules un nepievērst sev nekādu uzmanību.

Drāmas mirklis


Latvijas publikai bija iespēja dzirdēt Robinu Gibu konkursa Jaunais vilnis noslēguma koncertā. Mūziķim ir izveidojusies sadarbība ar Krievijas popzvaigzni Valēriju, kura sapņo par veiksmīgu karjeru rietumos. Viņa ir ierakstījusi albumu angļu valodā Out Of Control, kurā iekļauts arī duets ar Robinu Gibu Stayin" Alive (Busuļa versija ir atraktīvāka — J.J.). Valērija cer, ka draudzība ar Bee Gees dalībnieku var veicināt viņas popularitāti jaunos tirgos. Arī Rīgā un Jūrmalā ap Robinu, kuru braucienā pavada preses sekretārs un asistents Miks no Londonas, visu laiku vijas Valērijas cilvēki.

Satikt Robinu Gibu, izrādās, ir grūtāk, nekā cerēts. Intervijas diena un laiks vairākkārt tiek pārlikti, arī pēdējā iespēja sarunāties ar mūziķi nav daudzsološa — viņš kavējas jau gandrīz stundu. Miks saka, Robins esot iedzēris miega zāles un nevarot pamosties. "Viņš ir tikko no Maiami, kur satikās ar savu brāli Beriju. Viņam ir jet–lag (organisma nespēja pielāgoties). Šeit Robins nevar aizmigt līdz sešiem rītā, bet pēc zāļu lietošanas viņam ir grūti pamosties. Sorry, interviju sāksim mazliet vēlāk," atvainojas Miks. Viņš stāsta, ka gada beigās Robins piedāvās jaunu soloalbumu un nākamgad Bee Gees svinēs 50 gadu jubileju — grupas nosaukums tika izdomāts tieši 1959.gadā. Par godu šim notikumam plānots izdot disku, kurā Bee Gees dziesmas skanēs Eltona Džona, Šerilas Krovas, Erika Kleptona, Oasis un Valērijas izpildījumā.

Beidzot viesnīcas Bergs foajē ienāk arī pats Robins Gibs. Intervijas dramatiskākais moments ir klāt!

70.gados, kad grupa Bee Gees bija ļoti, ļoti populāra...

"…Mēs joprojām esam populāri!"

Robins Gibs nervozi pieceļas un… aiziet! Acīmredzot esmu aizskāris viņa jūtas, runājot par grupas panākumiem pagātnes formā. Mūziķim pakaļ aizskrien arī preses sekretārs Miks. Pēc minūtēm piecām Robins tomēr atgriežas un ir gatavs turpināt sarunu. Izskatās mierīgs. Taču var just, ka pagātne un Bee Gees sasniegumi viņam ir ļoti "sensitīva" tēma. Sarunas laikā Robins Gibs vairākkārt atgādina, cik daudz viņu hitu iekarojuši topu virsotnes visā pasaulē un cik populārs un ienesīgs ir Bee Gees milzīgais dziesmu katalogs.

Patlaban daudzi mūziķi atgriežas pie 70.gadu disko ēras skanējuma, ko radījusi grupa Bee Gees. Kā jūs pats šobrīd redzat to laiku?

Es to neuztveru kā 70.gadu skanējumu — man tā ir vienkārši mūzika. Laba mūzika, kas dzīvos mūžīgi. Kad mēs sacerējām un ierakstījām tās dziesmas, mēs neko nezinājām par disko. Mūsu kaisle bija un joprojām ir R&B, "melnā" mūzika, Ņujorkas skaņas, amerikāņu ritmi un harmonijas. Es joprojām nezinu, kas ir disko. Tas ir vārda "diskotēka" saīsinājums. Disko galvenokārt ir Eiropas fenomens, kas radies 60.gados. Savukārt deju mūzika eksistēja jau senāk, kopš 20.gadiem, un par deju mūziku var uzskatīt gan džezu, gan R&B, gan roku.

Vai nostalģiskas jūtas jums ir raksturīgas?

Es negribu runāt par nostalģiju. Var runāt tikai par labu vai sliktu mūziku. Bee Gees pēdējos 40 gados ir izveidojusi vienu no lielākajiem un populārākajiem dziesmu katalogiem popmūzikas vēsturē — tas var līdzināties vienīgi Džona Lenona un Pola Makartnija veikumam. Bee Gees dziesmas joprojām skan radiostacijās visā pasaulē. Tā nav nostalģija. Radiostacijas atskaņo tās dziesmas, kuras klausītāji vēlas dzirdēt. Nostalģija ir ilgas pēc pagātnes, bet mums taču nav nostalģisku jūtu, dzirdot Mocarta mūziku! Neviens nesaka: "Šī mūzika ir XVIII gs. 80.gadu stils!" Ja tā tiešām ir mūzika, tā dzīvos vienmēr. Laba mūzika netiek sacerēta kādam noteiktam laika periodam.

Bee Gees skanējumam piemīt īpaša maģija, ko joprojām var just, klausoties jūsu ierakstus. Kā tā radusies, no kurienes tā nāk?

Mēs bijām trīs brāļi, kuri sāka darbību agrā jaunībā, mēs daudz strādājām un mācījāmies. Mēs nekad apzināti neveidojām savu skanējumu — tas vienkārši kļuva par mūsu darba rezultātu. Izdzirdot mūsu dziesmu, jūs uzreiz pazīsiet, ka tas ir Bee Gees.

Esat sadarbojušies ar daudzām leģendārām dīvām — Bārbru Streizandi, Daienu Rosu, Selīnu Dionu. Kura no viņām jums ir tuvākā?

Katra no viņām savā žanrā ir izcila. Mēs pirmām kārtām esam dziesmu autori. Mūs vienmēr ir saistījusi ideja sacerēt dziesmas citiem izpildītājiem — Islands in the Stream Dollijai Pārtonei vai Emotion, ko dziedāja arī Bejonsē. Manas iemīļotākās dziesmas ir Chain Reaction, ko sacerējām Daienai Rosai, Heartbreaker Dionai Vorvikai un Woman in Love Bārbrai Streizandei.

Kopā ar brāli Beriju patlaban veidojat jaunu mūziklu, kurā skanēs Bee Gees dziesmas. Kad ir gaidāma pirmizrāde?

Tā plānota nākamgad Ņujorkas Brodvejā un Londonas Vestendā. Projekts attīstās, mēs ar Beriju visu laiku par to runājam. Nosaukums gan pagaidām nav izdomāts. Šī izrāde būs biogrāfisks stāsts par Bee Gees, tajā skanēs mūsu dziesmas, kas sacerētas, sākot no 60.gadu beigām.

Vai mūziklam rakstīsiet arī kādu jaunu dziesmu?

Iespējams, bet vēl nezinām. Tā nav problēma, jo mēs saceram mūziku ļoti ātrā tempā.

Vai redzējāt mūziklu We Will Rock You, kurā skan Queen dziesmas, un Mamma Mia! ar ABBA hitiem?

Jā, bet mūsu projekts atšķirsies ar to, ka tas būs īsts mūsu dzīvesstāsts. Mūzikla Mamma Mia! abstraktajam stāstam nav nekāda sakara ar grupu ABBA. Mūsu izrāde drīzāk līdzināsies citam populāram mūziklam Jersey Boys.

Septembrī Rīgā uzstāsies grupa Queen ar vokālistu Polu Rodžersu. Kā jums šķiet, vai tie joprojām ir Queen?

Tā ir viņu personīgā lieta, es negribu komentēt Queen rīcību. Tikai viņi paši var teikt, kā viņi jūtas bez Fredija Merkurija vai viņiem ir ērti uzstāties ar citu dziedātāju.

Daudzi jūsu fani ļoti gaida brīdi, kad atkal kāpsiet uz skatuves kopā ar savu brāli Beriju. Vai jūs divatā joprojām jūtaties kā Bee Gees?

Mēs necenšamies atdarināt Bee Gees — tie vienkārši esam mēs, divi brāļi Gibi. Tie esam mēs, kuri sacerējuši visas mūsu dziesmas. Mēs kontrolējam savu dziesmu katalogu un visas tiesības uz šīm dziesmām. Mums nevienam nekas nav jāpierāda. Esmu pārliecināts, ka mēs vēl noteikti uzstāsimies kopā ar Beriju. Vēl nevaru precīzi teikt, kad tas notiks — pirms vai pēc mūzikla pirmizrādes. Cerams, tas notiks ne tik tālā nākotnē. Mums tā ir ļoti emocionāla pieredze — stāvēt uz skatuves, kad Morisa nav blakus. Mums tas ir jāpieņem gan personīgajā, gan emocionālajā līmenī.

Lasot pēdējās intervijas, var secināt, ka jums ne īpaši patīk grupa Scissor Sisters. Teicāt, ka tās hiti "skan kā Bee Gees".

Es neteicu, ka man tā nepatīk. Man patīk mūziķi, kuri spēj radīt oriģinālu darbu. Scissor Sisters savās dziesmās imitē mūsu skanējumu. Es savā mūzikā nekad neko tādu neatļautos… Un vispār man negribas sēdēt un apspriest citus māksliniekus.

Kaut kas taču jums patīk?

Dziedātāja Valērija man patīk, mēs ar viņu sadarbojamies. Man patīk Velsas dziedātāja Dafija.

Kurp, jūsuprāt, virzās popmūzika? Kas ar to notiks?

Popmūzikā es gribētu redzēt vairāk jaunu talantīgu autoru — cilvēku, kuri var būt lepni, ka viņi sacer dziesmas, jo tieši autori veido mūzikas industrijas mugurkaulu.

Jūs tagad ierakstāt savu soloalbumu. Jums joprojām ir daudz radošu ambīciju?

Es mūzikas biznesā esmu tāds pats varonis kā Maikls Keins kino. Viņš joprojām daudz filmējas, jo tas ir viņa darbs. Es savukārt nodarbojos ar mūziku. Nav jau tā, ka, sasniedzot noteiktu vecumu, jums ir jāpārtrauc radošā darbība. Tas pat nav saistīts ar naudu. Tā ir jūsu māksla, un jūs varat atļauties darīt to, kas jums patīk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja