Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Rudens kamermūzikas festivālu atklās pasaulslavenais stīgu kvartets Modiljāni no Francijas

Rudens kamermūzikas festivāls tiks atklāts ar koncertu 5. oktobrī Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē, kur uzstāsies stīgu kvartets Modiljāni no Francijas – viens no labākajiem pasaules stīgu kvartetiem, kas regulāri piedalās ievērojamākajos mūzikas notikumos un uzstājas uz pasaules prestižākajām skatuvēm tādām kā Vigmora zāle Londonā, Parīzes filharmonija, Berlīnes filharmonija, Vīnes Konzerthaus, Elbas filharmonija Hamburgā

Šoreiz mūziķi klausītājiem piedāvās īpaši izsmalcinātu programmu, kuras saknes meklējamas mākslas tradīcijām bagātajā Vīnē. Koncertā skanēs Ludviga van Bēthovena Astotais stīgu kvartets miminorā, Johannesa Brāmsa Trešais stīgu kvartets Sibemolmažorā un Antona Vēberna Pieci skaņdarbi stīgu kvartetam

Modiljāni stīgu kvartets, tāpat kā itāļu portretu meistars Amedeo Modiljāni, daudzina mākslinieku radošumu, novatorisku garu un tiekšanos pārkāpt tradicionālās kamermūzikas normas. Šīs kvalitātes kopā ar iedvesmojošu enerģiju, rūpīgi lolotu ritma un balansa izjūtu četru šarmanto franču mūziķu apvienību padara par vienu no labākajiem stīgu kvartetiem pasaulē. Modiljāni kvarteta sastāvu veidot četri izcili mūziķi - Amorī Koeto (I vijole), Loīks Rio (II vijole), Lorāns Marfēns (alts), Fransuā Kifērs (čells). Ik gadu kvartets dodas turnejās uz Amerikas Savienotajām Valstīm un Āziju, bet Eiropā koncertē tādās koncertzālēs kā Vigmora zāle Londonā, Parīzes filharmonija, Berlīnes filharmonija, Vīnes Konzerthaus un Elbas filharmonija Hamburgā.

Kvartets regulāri izpilda un pasūta jaundarbus no izcilākajiem mūsdienu komponistiem, kuru vidū minami tādi skaņraži kā Kaija Sāriaho, Marks Entonijs Tērneidžs, Pēteris Vasks un Jevgēņijs Kisins.

5.oktobra vakarā klausītājiem mūziķi piedāvās īpašu programmu, kuras saknes meklējamas tradīcijām bagātajā mākslas centrā Vīnē. Ludviga van Bēthovena patronam un mākslas mīļotājam grāfam Razumovskim veltītais Astotais stīgu kvartets komponista rokās pārtapis par vispārsteidzošākās tehniskās virtuozitātes un simfoniskā vēriena meistardarbu, bet Johannesa Brāmsa pēdējais stīgu kvartets ļaus ieraudzīt mazāk pazīstamu vācu romantiķa nebēdnīgi eksperimentālo garu. Turpretī Antona Vēberna Pieci skaņdarbi stīgu kvartetam – patiesa abstrakcijas, lakonisma un matemātiskas precizitātes paraugstunda – ļaus jaust 20. gadsimta Vīnes elpu. 

Vēl Rudens kamermūzikas festivālā būs dzirdami  koncerti:

  • 11. oktobra vakarā Latvijas Universitātes Lielajā aulā koncertprogrammā Sinfonietta Rīga. Bahs, Taveners, Makmilans uzstāsies talantīgais melnbalto taustiņu pavēlnieks Reinis Zariņš un kamerorķestris Sinfonietta Rīga. Koncertprogrammā iekļauto komponistu skaņdarbus caurstrāvo padziļināta interese par garīgumu un tos vieno vēlme runāt par ticību, cerību un mīlestību. Koncertā skanēs Johana Sebastiāna Baha Koncerts reminorā BWV 1052, Džona Tavenera Pratirùpa un Džeimsa Makmilana A Meditation on Iona.
  • 12. oktobrī Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē programmā Divi Osokini. Haidns, Bēthovens, Ravels uz skatuves tiksies divi virtuozi pianisti, tēvs un dēls - Sergejs un Andrejs Osokini, kuri vienlīdz labi izbauda gan solo muzicēšanu, gan saspēles prieku. Programmā Jozefa Haidna, Ludviga van Bēthovena, Morisa Ravela un Kloda Debisī skaņdarbi.
  • Savukārt 16.oktobrī Mazajā ģildē būs klausāma koncertprogramma Pastkartes no Kurzemes. Amsterdamas Karaliskā Concertgebouw orķestra altu grupas koncertmeistare Santa Vižine, Leipcigas Gewandhaus orķestra kontrabasu grupas mūziķis Matīss Eisaks un Lielās mūzikas balvas laureāte, dinamiskā pianiste Agnese Egliņa satiekas Rīgā, lai vienotos kamermūzikas programmā, kuras kopsaucējs meklējams Kurzemē. Programmā – Pēteris Vasks Sonāte kontrabasam, Tālivaldis Ķeniņš Partita breve altam un klavierēm, Gundaris Pone Grand duo funebre altam un kontrabasam, Gundaris Pone Pastkartes no Kurzemes klavierēm.
  • 17.oktobrī Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē Rudens kamermūzikas festivālu noslēgs emocijām bagāts un mīlestības pilns vokālās mūzikas koncerts. Lielās mūzikas balvas laureāte, dziedātāja Katrīna Paula Felsberga un leģendārais pianists Malkolms Martino koncertprogrammā savīs austriešu dziesmu ģēniju daiļradi un latviešu vokālās mūzikas klasiku. Klausītājus priecēs Riharda Štrausa, Franča Šūberta, Klāras Šūmanes, Hugo Volfa un Lūcijas Garūtas mūzika.

Rudens kamermūzikas festivāla patrons – komponists Pēteris Vasks.

Biļetes ir iespējams iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un internetā.

Vairāk - Rudens kamermūzikas festivāla mājaslapā www.kamermuzika.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Gatavojoties Arēnas šovam, Gustavo izdod jaunu dziesmu

Mūzikas producents un izpildītājs Gustavo, gatavojoties savam līdz šim grandiozākajam un dinamiskākajam koncertšovam, kas notiks 6. decembrī Arēnā Rīga, izdod jaunu skaņdarbu Jāshēmo, informēja mūziķ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja