Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Septīto gadu pēc kārtas izdevniecība SKANi papildina Latvijas mūzikas skolu fonotēkas ar jauniem ierakstiem

Par tradīciju ir kļuvusi ikgadējā Latvijas mūzikas skolu fonotēku papildināšana ar mūzikas izdevniecības SKANi izdotajiem albumiem. Jau septīto reizi rudenī pašmāju izglītības iestādes ir saņēmušas aicinājumu aizpildīt anketu, lai saņemtu vai ierastos pēc sūtījuma ar svaigākajiem albumiem, ko pievienot skolu bibliotēku krājumiem. Šogad izrādīta rekordliela interese no skolu puses: gandrīz 1000 albumi nosūtīti fonotēkām visā Latvijā.

Ierakstu kompānijas vadītājs, Latvijas Mūzikas padomes priekšsēdētājs, klarnetists Egīls Šēfers uzskata, ka skolu fonotēku papildināšana ir visas valsts jaunās paaudzes izglītošanas interesēs: "Ir ārkārtīgi svarīgi, lai mūsu jaunajai paaudzei priekšstats par latviešu mūziku rodas no laikmetīgiem, mākslinieciski augstvērtīgiem un svaigiem ierakstiem. Tikai tā viņi uztvers šīs mūzikas piederību šodienai, ka tā spēj uzrunāt arī viņus un ka tas ir kas tāds, ko var klausīties arī ikdienā, pretstatā kaut kādai abstraktai pagātnes liecībai, kuras vieta ir muzejā. Tāpēc jau septīto gadu SKANi jaunākie ieraksti nonāk arī mūzikas skolu fonotēkās bez maksas un interese ir rekordliela."

"Baltā flīģeļa kolektīvs visvairāk novērtē iespēju iepazīt jaunāko komponistu (A. Tumševica, P. Buravickis, R. Tiguls, J. Jančevskis) darbus, jaunos un jau zināmos izpildītājmāksliniekus un lieliskos mūzikas ierakstus augstajā kvalitātē. Gan pedagogi savai personīgajai izaugsmei, gan mācību darbam šos ierakstus iepazīst no to saņemšanas brīža. Tie lieti noder mūzikas teorijas grupām, jaunajai Mūsdienu mūzikas un ritma nodaļai un citiem, kā arī mākslas darbu radīšanas procesā mākslas nodaļas klasēm. Tieši latviešu mūzikas ieraksti tiek ņemti kā pamats skolas Teātra nodaļas uzvedumos. Zinot globālisma laikmeta vērtību nivelēšanas tendences, augstu novērtējam SKANi darbu latviešu mūzikas kultūras popularizēšanā, kas ir neatsverams ieguldījums visiem, arī mūsu skolai," – ar iespaidiem dalās Siguldas Mākslu skolas Baltais flīģelis bibliotekāre Ineta Stepiņa.

Arī Nacionālā Mākslu vidusskolas Rīgas Doma kora skola ir saņēmusi albumus un uzskata tos par būtisku pienesumu skolas fonotēkas krātuvei un mācību procesam, stāsta Mūzikas teorētisko priekšmetu pedagogu metodiskās komisijas vadītāja Jūlija Jonāne: "Tas ir ļoti būtisks fakts – klausīties latviešu mākslinieku interpretācijas kvalitatīvos ierakstos, kas ir paliekoša vērtība, vienmēr pieejama ārpus interneta kanāliem un medijiem, ko nodrošina ciešripas formāts. Latvijas mūziķu ierakstu klausīšanās, viņu interpretāciju izpēte ir nozīmīgs posms jauno mākslinieku tapšanā, kā arī pedagogu profesionālajā pilnveidē. Latviešu komponistu opusi ir būtisks audio papildinājums Mūzikas literatūras mācību priekšmeta apguvē profesionālās ievirzes programmā, kā arī Latviešu mūzikas literatūras un Kora literatūras mācību priekšmetiem profesionālās vidējās izglītības mācību programmā."

Tikmēr šo gadu ierakstu kompānija SKANi veiksmīgi noslēdz ar sešpadsmit izdotajiem albumiem un jau gatavojas 2023. gadam. Janvārī pirmo reizi SKANi paspārnē iznāks džeza albums – klausītāju uzmanībai tiks nodots ieraksts Tutti off Duty no apvienības Auziņš. Čudars. Arutyunyan. Tam sekos Riharda Plešanova klaviermūzikas albums ar laikmetīgo klaviermūziku un dzejas lasījumiem, Liepājas Simfoniskā orķestra ieskaņotais Jura Karlsona simfoniskās mūzikas autoralbums, Jauniešu kora Balsis ieskaņotais albums Dziesmas par Latvijas upēm, Lūcijas Garūtas solodziesmas soprāna Jūlijas Vasiljevas un pianista Māra Skujas lasījumā un daudzi citi, par kuriem informēs izdevniecības pārstāvji.

SKANi ir Latvijas Mūzikas informācijas centra struktūrvienība, kas ar Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālo atbalstu tapa 2014. gadā. Mūsu mērķis ir producēt augstas kvalitātes latviešu mūzikas ierakstus un padarīt tos pieejamus interesentiem visā pasaulē. SKANi ik gadu laiž klajā vairāk kā desmit jaunus latviešu mūzikas albumus, prioritāri pievēršoties to skaņražu mūzikai, kas vēl nav brīvi klausītājiem pieejama. SKANi izdotie albumi pieejami ierakstu tirdzniecības vietās Latvijā, vairāk kā 80 pasaules valstīs, kā arī visās populārākajās lejupielādes un straumēšanas platformās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja