Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Starptautiskajā Valmiermuižas etnomūzikas festivālā viesosies rīkles dziedāšanas sekstets Khusugtun

Spēcīga, netverama plašuma sajūtas caurstrāvota mūzika, kas ikvienam klausītājam liek justies labi, – šādu piedzīvojumu katram ir iespēja izbaudīt starptautiskajā Valmiermuižas etnomūzikas festivālā 6. jūlijā, kurā pirmo reizi Latvijā viesosies rīkles dziedāšanas sekstets Khusugtun no Mongolijas.

Uz festivāla lielās skatuves Valmiermuižas parkā šogad gaidāmi īpaši un neparasti viesi: pirmo reizi Latvijā viesosies mongoļu sekstets Khusugtun, lai priecētu festivāla viesus ar khöömii un rīkles dziedāšanu. Khusugtun dziedātājs Batzorigs gan Latvijā jau ir pazīstams pēc sadarbības ar bungu un dūdu grupu Auļi projektā Senču balsis.

Ja Khusugtun būtu attēls, tas būtu petroglifs; ja tas būtu dabas elements, tā būtu upe, – saka pasaules mūzikas eksperti. Mongoļu valodā “khusug” nozīmē ratus, ar kuriem sendienās tika pārvadātas jurtas, savukārt "Khusugtun” nozīmētu “ratu ļaudis”. Tas cieši saistīts ar nomadu kultūru – tāpat kā viņu senči, arī šie seši mūziķi ceļo pāri visai pasaulei. Viņi dāvā klausītājiem skanīgas melodijas, lai attīrītu cilvēkus no 21. gadsimta radītā stresa un ikdienas rūpēm un stiprinātu saikni ar dabu. Grupas mūziķi spēlē gan tradicionālos mongoļu stīgu instrumentus, dažādus lautas paveidus, ģitāru, čellu un jatgas cītaru, gan virstoņu spēles instrumentus un sitaminstrumentus. Bet pats galvenais viņu muzicēšanā, protams, ir mongoļu virstoņu dziedāšana khöömii.

Grupa īpašu starptautisku popularitāti ieguva pēc panākumiem Starptautiskajā khöömii festivālā Ulanbatorā 2009. gadā, BBC Proms 2011. gadā, mūzikas festivālā Rainforest 2012. gadā un izcīnītās 2. vietas Asia’s Got Talent 2015. gadā. Bet viņu viesošanās Valmiermuižas etnomūzikas festivālā ir unikāla iespēja dzirdēt Khusugtun priekšnesumu. Kaut arī grupa dibināta jau 2009. gadā, viņu diskogrāfija nav plaša: pašas grupas producētais Khusugtun, Ethnic Ballad Group (2009), kā arī Routes Nomades / Buda Musique izdotie albumi An Anthology of Mongolian khöömii (2017) un Jangar (2020).

6. jūlijā uz divām skatuvēm Valmiermuižas parkā visas dienas garumā gaidāmas aizraujošas, daudzkrāsainas muzikālas performances, ko sniegs etnomūzikas grandi Albaluna no Portugāles, starptautiskā Baltijas grupa The Baltic Sisters, kā arī pašmāju Iļģi, Laimas Muzykanti, Alum Alu, Ogas, Nielslens Lielsliens un meditatīvo priekšnesumu meistars Harijs Vagrants. Līdzās muzikālajām performancēm festivālā uzstāsies ukraiņu dzejniece Ļuba Jakimčuka kopā ar latviešu koklētāju Latvīti Cirsi, bet festivāla programmu bagātinās spāņu mākslinieka Jordi NN īpaši veidotā milzu uguns skulptūra, buto dejas performance, krāšņa izklaides programma ģimenēm ar bērniem ar cirka mākslinieku piedalīšanos, izjādes ar zirgiem un radošas meistarklases.

Šī gada festivāla dalībnieku mūzikas saraksts Spotify: https://open.spotify.com/playlist/4lWyVzMSw9jOnYAhDbTDDW?si=c465dad72a774f69

Plašāka informācija par gaidāmo pasākumu pieejama festivāla Facebook lapā un vietnē etnovalmiermuiza.lv. Biļetes iepriekšpārdošanā var iegādāties šeit.

Tiekamies Valmiermuižas etnomūzikas festivālā 6. jūlijā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labs starts. Intervija ar dziedātāju Etīnu Saulīti

"Mans vislielākais ieguvums ir Latvijas kontekstā – esmu pamanīta, par mani sāk interesēties. Tas nozīmē, ka aktīvāk varēšu sākt piedalīties Latvijas koncertdzīvē," pēc veiksmīgās dalības...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja