Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Sūzana Boila. Dievs, sargi Sūzanu!

Muzikālais teātris, gospeļi un The Rolling Stones hits Sūzanas Boilas debijas albumā I Dreamed a Dream

Dāma ar attīstības traucējumiem (piedzimstot Sūza­na Boila guva smadzeņu traumu) tiek uzskatīta par vienu no lielākajām interneta laikmeta zvaigznēm. Sūzanas priekšnesums talantu šova Britain"s Got Talent atlases kārtā, kurā viņa dziedāja mūzikla Les Miserables āriju I Dreamed a Dream, YouTube mājaslapā septiņos mēnešos skatīts vairāk nekā 300 miljonu reižu.

48 gadus vecā vientuļā bezdarbniece no Skotijas mazpilsētas Blekbērnas kļuvusi par superslavenību. Ar īpašu sajūsmu viņa uzņemta ASV — kārtējais amerikāņu sapņa piepildījums! Šonedēļ visā pasaulē iznāk Sūzanas Boilas debijas albums I Dreamed a Dream. Nebūs pārspīlēti teikts, ka tas ir ilgi gaidīts — globālais interneta veikals Amazon.com ziņo, ka Boilas disks kļuvis par visvairāk iepriekš pasūtīto ierakstu Amazon vēsturē (konkrēti skaitļi netiek atklāti). Amerikā ažiotāža ir tik liela, ka Sūzanas Boilas albumu tur, šķiet, gaida ar tik lielu nepacietību kā nevienu citu britu mūzikas produktu kopš grupas Radiohead epohālā diska Kid A (2000). Sūzanas vārdu piemin pat animācijas seriāla Simpsoni varoņi — tas arī ir dziedātājas statusa apliecinājums.

Leģenda vēsta, ka Blekbērnā SūBo (tā viņu sauc fani un britu prese) strādājusi par brīvprātīgo baznīcā, dziedājusi baznīcas korī un karaoki vietējos krogos. Pēc mātes nāves Sūzanas vienīgais draugs bijis kaķis... Vairs nav tik svarīgi, ka šova Britain"s Got Talent finālā viņa ieņēma tikai otro vietu (vairākums skatītāju nobalsoja par deju grupu Diversity) un tajā pašā dienā ar dia­gnozi spēku izsīkums tika nogādāta Londonas klīnikā. Galvenais, ka viņai izdevās izturēt spiedienu un piepildīt sapni — ierakstīt albumu, kuru izdod mūzikas gigants Sony Music. Sūzana pierādīja, ka viņa nav nekāds "bezatbildīgs provinciāls frīks, kuram visi nav mājās". Ja runa ir par sapni, pat negribas apspriest, cik nežēlīgs ir šovbizness, kura slazdā nonāk pat tādi Dieva bērni kā Sūzana Boila.

Mākslīgais dimants

Albumā ir vienpadsmit kaverversiju (to vidū — Madonnas balāde You"ll See, grupas The Rolling Stones hits Wild Horses, grupas The Monkees dziesma Daydream Believer, gospeļu himnas Amazing Grace un How Great Thou Art, Ziemassvētku šlāgeris Silent Night un, protams, I Dreamed a Dream) un tikai viena oriģināldziesma Who I Was Born to Be. Sūzanai ir patīkama, dabiski dzidra balss. Visas kompozīcijas viņa dzied muzikālā teātra stilistikā, taču Boilas interpretācijas ir neinteresantas, viņas balsij pietrūkst krāsu un izjūtu nianšu. Britu kritiķi SūBo albumu novērtējuši ar divām zvaigznītēm (gan The Times, gan The Guardian). The Times apskatnieks Bobs Stenlijs raksta, ka šis albums atgādina kinoteātru ērģelnieku un kristiešu folkmūziķu pašu ražotos ierakstus, kādus 70.gados varēja atrast labdarības bodēs Lielbritānijā.

Sūzanai ir intriģējošs bekgraunds un balss tembrs, kas krasi kontrastēja ar viņas izskatu. Boilas oriģinālais, nepieslīpētais "skotu lauku naivums" ir gandrīz izzudis, vismaz vizuāli viņas stils ir uzlabots — tieši tādas lēdijas (sk. foto!) parasti piepilda dārgākās vietas Londonas Karaliskajā operā.

SūBo paliek talantu šova atradums — visi dimanti, kas tiek ražoti šovos, ir mākslīgi. Sūzana nav īsta māksliniece, viņai nav sava muzikālā redzējuma — "talantu kombinātos" tas nav nepieciešams, savdabīga māk­slinieciskā domāšana tur netiek veicināta. Mūzikas eksperti uzskata, ka Boilas albumā klausītāji saņem "kopiju kopijas". Tajā pašā laikā var apgalvot, ka Sūzana noteikti ir tautas māk­sliniece, viņas debijas diska iznākšana ir tikpat sentimentāls komercpasākums kā atvadas no Maikla Džeksona — par tiem nevar teikt neko sliktu. Publikai ir savs viedoklis. "Paldies Dievam, mums ir YouTube un fanu forumi internetā, kas dod iespēju miljoniem parastu, labsirdīgu cilvēku dalīties iespaidos un recenzēt šīs ievērojamās sievietes burvīgo mūziku. Mēs paši izvēlamies, ko mīlēt, un mēs paši esam mūzikas kritiķi, kuri ar pozitīvām emocijām piedalās Sūzanas Boilas fenomena veidošanā," laikraksta The Times mājaslapas lasītāju komentāru sadaļā raksta SūBo fane Marija Brauna. "Manuprāt, sapni nekad nevar piepildīt pilnībā. Mans sapnis ir satikt laimīgus cilvēkus un dot laimi tik ilgi, kamēr būšu spējīga," — Sūzana Boila.

Tendences izjūta

Dziedātājas panākumi ideāli atbilst pašreizējai situācijai mūzikas ierakstu tirgū. Kad industrija agonē, tajā iespējamas dažādas nobīdes. Izrādās, tādi personāži kā Boila, kuri simbolizē pašdarbības sasniegumus, var izkonkurēt tradicionālus izklaides biznesa varoņus. Šonedēļ, piemēram, iznāk arī Lēdijas Gāgas un Rianas jaunie albumi. Kura no skaistulēm pārdos vairāk disku? Intriga saglabājas.

Lielbritānijā turpinās talantu šovu mānija, augstākās vietas hitu parādēs okupējuši televīzijas raidījumu radīti "produkti": Leona Lūisa, Šerila Koula (grupas Girls Aloud dalībniece), puišu grupa JLS. Savukārt ar talantu šovu nesaistīto popzvaigžņu jaunie albumi izgāzušies — britu topos neveicas ne Mikam, ne Šakirai. Sūzanas Boilas pirmajam albumam tiek prognozēti labi rezultāti, viņas auditorija ir pietiekami plaša. Turklāt viņa ir izcīnījusi ļoti svarīgu nišu. "Ticība ir mans mugurkauls," uzsver Boila. Garīgās popmūzikas segments ir īpaši liels ASV, kur SūBo attiecīgai auditorijai tiek pozicionēta kā "bijusī baznīcas brīvprātīgā", un viņas disks tiks izplatīts baznīcās, draudzēs, kristiešu produkcijas tirdzniecības vietās.

Pašreiz mūzikas industrijai ir svarīgi ne tikai jauni, seksuāli pievilcīgi izpildītāji, bet arī nobriedušas personības. Šā gada rudenī pirmo vietu albumu topā gan Lielbritānijā, gan ASV sasniedza 67 gadus vecās Bārbras Streizandes 63.albums Love is the Answer. Taču par skaļāko sensāciju septembrī kļuva 92 gadus vecās britu dziedātājas Veras Linas labāko dziesmu izlases We"ll Meet Again: The Very Best of Vera Lynn triumfs — pirmā vieta albumu topā Lielbritānijā. Vera Lina atzīta par vecāko zvaigzni, kura dzīves laikā sasniegusi topa virsotni. Jāpiebilst, ka rudenī no jauna tika izdoti grupas The Beatles albumi (gan mono, gan stereo skanējumā) — pārdošanas rezultāti visā pasaulē ir ļoti veiksmīgi. Mūzikas industrija orientējas ne tikai uz jauniem pircējiem, bet arī uz senioriem. Jaunieši lielākoties lejupielādē ierakstus internetā par brīvu un naudu izvēlas tērēt videospēlēm, savukārt vecāki cilvēki vēl ir gatavi maksāt par diskiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja