Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Trešo gadu notiks Rīgas Vēsturiskās mūzikas un dejas festivāls

Rīgas Vēsturiskās mūzikas un dejas festivāls sāksies ar ieskaņas konceru Rundāles pilī 24. jūlijā plkst. 18, informēja Rīgas Senās Mūzikas centra pārstāve Laura Iesava.

Koncertā piedalīsies jauna senās mūzikas grupa Seconda Pratica vienpadsmit cilvēku sastāvā. Tā izturējusi atlasi Ambronay festivāla vadītajā Emerging European Ensembles projektā, kura partneris ir Rīgas Senās Mūzikas centrs. Grupā darbojas dažādu tautību pārstāvji, kuri Māra Kupča vadībā veidos teatrālu muzikālu uzvedumu ar dejām. Tālāk šī programma tiks atskaņota citviet Eiropā.

Jau nākošajā dienā, 25. jūlijā, plkst. 18 mākslas muzejā Rīgas birža uzstāsies baroka kora Collegium Choro Musici Riga un baroka orķestra Collegium Musicum Riga solisti, diriģenta un festivāla mākslinieciskā vadītāja Māra Kupča vadībā. Koncerta uzmanības centrā būs Rīgas 17. un 18. gadsimta mūzika.

11. augustā plkst. 19 Mazajā ģildē muzicēs vēsturisko klarnešu trio TutzFrequenz (Vācija) kopā ar baroka orķestri Collegium Musicum Riga. Klausītāji varēs uzzināt vēsturisko klarnešu attīstības ceļu ar šalmeju, baroka klarneti, basethornu.

12. augustā plkst. 19 Rīgas Vēstures un Kuģniecības muzejā koncertēs vēsturisko pūšaminstrumentu ansamblis Stadt-Hautboisten Riga. Koncertā īpaša uzmanība tiks veltīta obojai, kas bijusi ļoti populāra baroka laika komponistu darbos. Programmā būs iespēja dzirdēt gan franču, gan itāļu, gan arī vācu baroka komponistu mūziku, kas rakstīta tieši šādam sastāvam.

Tālāk festivāla programmā divu franču komponistu operas ar krāšņiem Rundāles pils tērpiem, kuras tiks atskaņotas Mazajā ģildē 16. augustā plkst. 19 - Ž. B. Lulli Versaļas grota un A. Kamprā baletsvīta no operas Galantā Eiropa. Uzvedumā piedalīsies baroka koris Collegium Choro Musicum Riga, baroka orķestris Collegium Musicum Riga, kā arī baroka deju ansamblis La Maison Noble diriģenta Māra Kupča vadībā.

Savukārt 22. augustā plkst. 19 Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā programmā Ēnu teātris ar klavesīnu piedalīsies jaunie mākslinieki - talantīgais klavesīnists Ernests Neimanis (Austrija/Latvija), mecosoprāns Helēna Sorokina (Austrija/Latvija), baroka vijolniece Laura Šarova un baroka fagotiste Elīna Vidriķe. Programmā itāļu 17.gs. kamermūzika. Ernests Neimanis šobrīd Vīnē apgūst vēsturisko taustiņinstumentu spēli, savukārt Helēna Sorokina Grācā studē operdziedāšanu. Laura Šarova un Elīna Vidriķe ir baroka orķestra Collegium Musicum Riga mākslinieces.

23. augustā plkst. 20 Rīgas Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā īpaši baroka kora mūzikas cienītājiem tiks atskaņots Heinriha Šica Heinrich Schütz Musikalische Exequien. Koncerts būs arī baroka kora Collegium Choro Musici Riga piecu gadu jubilejas koncerts.

29. augustā  plkst. 18 mākslas muzejā Rīga birža ar koncertu uzstāsies otrs Emerging European Ensembles izvirzītais jaunais senās mūzikas ansamblis Duo Repicco, ar jaunu un īpašu programmas pirmatskaņojumu tieši Latvijas klausītājiem.

Festivāla noslēguma koncerts notiks 20. septembrī plkst. 19 mākslas muzejā Rīgas birža, kur uzstāsies klavesīnists Dāvids Šēmers, atskaņojot  J.S. Baha Goldberga variācijas. Šēmers ir viens no vadošajiem senās mūzikas speciālistiem Izraēlā - klavesīnists, diriģents un pedagogs. Viņš dzimis Rīgā, absolvējis Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolu, bet 20 gadu vecumā pārcēlies uz Izraēlu. Viņš izveidojis Jeruzalemes baroka orķestri un ir tā mākslinieciskais vadītājs. Kopš 1982. gada Šēmers pasniedz klavesīna spēli, senās mūzikas interpretāciju un teoriju Jeruzalemes Mūzikas un dejas akadēmijā.

Visos koncertos ieeja bez maksas. Vairāk par festivāla norisēm mājaslapā www.earlymusic.lv

Rīgas Vēsturiskās Mūzikas un dejas festivāls ir vienīgais senās mūzikas festivāls Latvijā, kurā visi koncerti tiek atskaņoti ar vēsturisko instrumentu kopijām. Festivāla mērķis ir piedāvāt Latvijas klausītājiem plašu un daudzveidīgu senās mūzikas programmu ar labākajiem vietējo un ārzemju senās mūzikas izpildītāju koncertiem. Festivāls ar plašu un daudzveidīgu programmu aktīvi norisinās jau trešo gadu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja