Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Uzbrukums smadzenēm

Elementi, kas popmūzikā tiek izmantoti kā garšvielas, dzimst un svara mērvienības nepazīst avangarda mūzikā. Grupas Xiu Xiu un Apparat gaidāmie koncerti būs drīzāk izglītojoša, nevis izklaidējoša pieredze.

Mūzika kā neuzbāzīgs fons, kas skan no visām pusēm, gribi to vai negribi, turklāt vēl pieejama par velti, ir pašsaprotama gluži kā ieelpotais gaiss, par kuru arī neviens nedomā, pirms atjēdzas gāzes kamerā, elpojamā sāk pietrūkt un iestājas diskomforts. Uz visa šī nepamanāmā fona vienmēr pastāvējusi skaņu māksla, kura veic uzbrukumu smadzenēm – agresīvi tieši vai ar liegu gaisa vibrāciju virpuļos viltīgi noslēptiem asiem īleniem un āķiem, jo tikai tad tā uz klausītāju iedarbojas un atstāj iespaidu. To pēdējos gados mēģina darīt daļa mūziķu arī tepat Latvijā, kuri par savu pirmuzdevumu neuzskata nokļūšanu uz lielām skatuvēm, televīzijas šovos un komercradiostacijās. Tādai mūzikai tiek piedēvēts avangarda mākslas jēdziens – saskaņā ar skaidrojošo vārdnīcu tā apzīmē cilvēku darbus vai idejas, kas ir eksperimentālas un inovatīvas un kas neievēro sabiedrībā pastāvošās normas. Arī popkultūra smeļas šajos avotos, bet tās ir garšvielas, kuras masu produkcijas ražošanā ir jālieto ar mēru, lai nesagatavotais klausītājs netiktu izsists no līdzsvara, ko pazaudēt ļoti baidās.

Ikgadējie festivāli Skaņu mežs un Zemlika veic šo skaņu mākslas nesēju funkciju klātienē, bet rudens, kad tie notiek, nebūt nav vienīgais gadalaiks. Nedēļas laikā Rīgā būs divi koncerti, kuri garantē šo uzbrukumu smadzenēm: 6. aprīlī uzstāsies avangarda un melodramatiskās trokšņu popmūzikas apvienība Xiu Xiu no ASV, 10. aprīlī – Apparat no Vācijas.
 

Rokas stiepiena attālumā

Muzikālo apvienību Xiu Xiu (izrunā "šūšū") 2002. gadā izveidoja Džeimijs Stjuarts, kurš arī ir tās vienīgais pastāvīgais dalībnieks visus šos gadus. Pirmo Xiu Xiu dziesmu viņš esot uzrakstījis pēc kāda Sanhosē deju kluba apmeklējuma vienatnē Ziemassvētku naktī: "Kad tu jūties stulbs un vientuļš un mēģini šīs sajūtas izdejot no sevis ārā, bet klubs un tā mūzika tās tikai pastiprina..." No ārprāta rokas stiepiena attālumā esošā izmisušā, palīdzības alkstošā sludinātāja manierē deklamētie, pēdējiem spēkiem kā pirms nāves čukstus izdvestie, izdziedātie vai izkliegtie Džeimija vēstījumi (medija Pitchfork raksturojums: "Nebeidzama poēzija un romantisks skaistums, kas slēpjas aiz vardarbības") kopā ar ritmisku vai – tieši otrādi – šķietami haotisku, taču patiesībā līdz pēdējai niansei pārdomātu elektronisko instrumentālo pavadījumu sasniedz klausītāju pat tad, ja vārdos nemaz neieklausās, vēl jo vairāk klātienē, un katrā koncertā vai klausītāja uztverē tas notiek citādi. Līdzīgi varētu raksturot mūsu grupas Nikto līderi Aleksandu Aleksandrovu, tāpēc nav pārsteigums, ka tieši viņš iesildīs Xiu Xiu koncertu 6. aprīlī Ģertrūdes ielas teātrī.

Vairāk nekā pirms septiņiem gadiem Džeimijs Stjuarts kopā ar ilggadējo sadarbības partneri Andželu Seo uzstājās uz nu jau vairs neeksistējošās Dirty Deal Café skatuves Spīķeros, un nelielais klātesošo pulks to atceras kā vienu no visu laiku iedarbīgākajiem Latvijā notikušajiem koncertiem. Februārī iznācis jau vienpadsmitais Xiu Xiu studijas albums Girl with Basket of Fruit, kura veidošanā piedalījusies arī Andžela Seo.

Xiu Xiu tiek dēvēta gan par kulta grupu (lai cik tas izklausītos banāli), gan par eksperimentālās mūzikas ikonu. Līdzīgi domājošie cits citu atrod – koncertā Ģertrūdes ielas teātrī Džeimijam Stjuartam uz skatuves pievienosies pirms dažiem gadiem VEF Kultūras pilī pabijušās grupas Swans pēdējās inkarnācijas perkusionists Tors Hariss un Džordans Gīgers no Minus Story un Shearwater.
 

Ar visiem vadiem

"Apparat!" pavēl viens no padomju lauksaimniecības tēmai veltītās ironiskās Aleksandra Dovženko kinostudijā 1963. gadā tapušās īsfilmas Tiesa nāk/Sud iģot varoņiem tās desmitajā minūtē, un viņam pa logu tiek pasniegts tālruņa aparāts ar garu vadu, kas stiepās tik tālu, ka līdz blakus mājai varēja aiziet, nebeidzot telefonsarunu. Lūk, bija brīnumi arī bezvadu laikos!

"Error 404" – šī paziņojuma parādīšanās datora ekrānā arī ne par ko labu neliecina, bet, uz tā uzklikšķinot, redzam, ka tas ir viens no 10. aprīlī Rīgā gaidāmā vācu mūziķa Sašas Ringa jeb Apparat skaņdarbiem. Sakritības dēļ, pāris nedēļu pirms šī koncerta nejauši noskatoties iepriekšminēto filmu, gribas ierosināt mūziķim šo fragmentu izmantot kādā reklāmā vai klipā. Ja vārds Saša arī nenozīmē, ka cilvēkam ir krievu saknes, šis varbūt izveidos kādu starpkultūru fenomenu, līdzīgi kā dāņa Pētera Helmsa latviešu grupai arī bija tāds pats nosaukums, tikai latviski – Aparāts –, bet tā bija pavisam cita, ar ko šoreiz lūgums nejaukt.

Apparat Latvijā viesosies pirmo reizi un pēdējos piecos gados Eiropā koncertus vispār neesot sniedzis. Elektroniski veidotā mūzika koncertos parasti tiek izpildīta ar dzīvo instrumentālo pavadījumu – sākot ar klasiskiem stīgu instrumentiem, beidzot ar bungām un sintezatoriem. Šāda līmeņa mūziķiem parasti arī vokāli koncertos tiek izpildīti dzīvajā. Apparat skaņdarbos ritma funkcijas nereti pilda nevis tradicionālie sitamie instrumenti vai bungmašīna, bet trokšņi, kas varētu būt radušies kādā sadzīves situācijā, – pakšķi, švīkāšana, krakšķēšana, kādam priekšmetam salūstot –, tie nekad neatkārtosies divreiz pilnīgi vienādi.

Sākotnēji Apparat radītā mūzika vairāk balstījās tehno un deju mūzikas ritmos, taču, laikam ejot, mūziķis pārgāja ambientās noskaņās, koncentrējoties uz jaunu skaņu radīšanu. Pēdējos gados Apparat elektroniskā mūzika tikusi plaši izmantota TV un kino skaņu celiņos. Mūziķa ieguldījums režisora Mario Martones 2018. gada filmā Capri-Revolution godalgots Venēcijas kinofestivālā – Saša Rings ieguva balvu par labāko filmas skaņu celiņu.

Šā gada martā izdotais Apparat albums LP5, kas iznācis slavenās ierakstu kompānijas Mute paspārnē, pēc nosaukuma loģiski skaitās piektais, taču mūziķis savā Spotify kanālā darījis pieejamus vēl neskaitāmus ierakstus, kurus der paklausīties pirms došanās uz koncertu. Pavisam noteikti to var arī nedarīt, lai koncerts kļūtu par vienreizēju piedzīvojumu, kurā atgriezties nemaz nav iespējams un varbūt arī nevajag. Konkrētais mirklis ir tas, kas pieder mums, un to, tāpat kā pēcsajūtu, kas paliek, neviens vairs nevar atņemt.


Xiu Xiu

Ģertrūdes ielas teātrī 6.IV plkst. 20

Biļetes bezrindas.lv / 20 eiro


Apparat

Klubā Palladium Rīga 10.IV plkst. 19

Biļetes Biļešu servisa tīklā / 35 - 39 eiro

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja