Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Vasaras vidū norisināsies vēsturisko ērģeļu svētki Latvija – ērģeļu zeme

No 25. jūlija līdz 9. augustam jau ceturto gadu norisināsies vēsturisko ērģeļu svētki Latvija – ērģeļu zeme. Svētki dāvās iespēju apceļot Latvijas novadus, klausoties un salīdzinot vēsturisko instrumentu skanējumu, kā arī apzinot valsts kultūrvēsturisko lepnumu, informēja svētku rīkotāja ērģelniece Ilona Birģele.

Sešos koncertos Cesvainē, Rīgā, Nautrēnos, Ugālē, Sesavā un Kalnciemā klausītāji tiks iepazīstināti ar visbagātāko ērģeļmūzikas repertuāru – no baroka laikmeta ģēniju paraugiem līdz pat mūsdienu latviešu komponistu ērģeļtembra atklājumiem.

Ērģeļu svētki sāksies ar koncertu 25. jūlijā Cesvaines luterāņu baznīcā, kurā  uzstāsies ērģelnieks Aigars Reinis un čellists Ivars Bezprozvanovs. 26. jūlijā Rīgas Jaunajā Svētās Ģertrūdes baznīcā programmā Baltā nakts muzicēs ērģelniece Ilona Birģele un vijolniece Paula Šūmane. 2. augustā Nautrēnu Jaunavas Marijas bezvainīgās ieņemšanas Romas katoļu baznīcā uzstāsies ērģeļu duets Riga Organum Duo. 7. augustā Ugāles luterāņu baznīcā senās mūzikas noslēpumus atklās ērģelniece Larisa Bulava. 8. augustā Sesavas luterāņu baznīcā satiksies ērģelniece Diāna Jaunzeme-Portnaja un soprāns Viktorija Pakalniece. 9. augustā Kalnciema-Klīves luterāņu baznīcā norisināsies svētku noslēguma koncerts ar ērģelnieces Ilonas Birģeles, soprāna Ilzes Grēveles-Skaraines un vijolnieces Paulas Šūmanes piedalīšanos. Noslēguma koncertā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos Andreja Selicka himna ērģelēm un vijolei Križini.

Projekta mākslinieciskā vadītāja un producente Ilona Birģele: "Arī šogad svētku ietvaros tiks atklātas atjaunotas ērģeles – šoreiz Kalnciema-Klīves dievnamā. Šo instrumentu būvējis latviešu ērģeļmeistars Andrejs Sūnāklis, un šodien tas ir vienīgais gandrīz pilnībā autentiski saglabātais meistara opuss."

Šogad sadarbībā ar ceļojumu aģentūru Impro ceļojumi tiks organizēti braucieni no Rīgas, rodot iespēju apmeklēt koncertus reģionos. Katrā koncertā klausītājus gaidīs ērģelnieku sagatavota ievadlekcija par vēsturiskajām ērģelēm un to kultūru Latvijā, bet pēc koncertiem visi interesenti ērģelnieku un ērģeļmeistaru klātbūtnē varēs paši izmēģināt un pārliecināties par varenā instrumenta skanējumu. Šogad pirmo reizi sadarbībā ar Rīgas Mākslas un mediju tehnikumu dievnamos tiks rīkota audzēkņu fotoizstāde Latvija – ērģeļu zeme. 

Ieeja visos koncertos par ziedojumiem.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja