Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Ventspilī īpašā koncertā svinēs komponista Imanta Ramiņa 80. jubileju

Koncertzālē Latvija 10. novembrī plkst. 19.00 izskanēs Imanta Ramiņa 80 gadu jubilejas koncerts, kurā uzstāsies Valsts akadēmiskais koris “Latvija”, Liepājas Simfoniskais orķestris, solistes Laura Zariņa (vijole), Viktorija Majore (soprāns), Oksana Ņikitjuka (mecosoprāns) diriģenta Māra Sirmā vadībā. Koncertā izskanēs komponista Imanta Ramiņa Koncerts vijolei un orķestrim pirmatskaņojums Latvijā un spilgtākie kora mūzikas skaņdarbi, informēja Kurzemes filharmonijas pārstāvji.

Šogad diriģents un komponists Imants Ramiņš atzīmē 80 gadu jubileju. Viņš piedzima 1943. gada 18. septembrī Ventspilī, bet jau 11 mēnešu vecumā zēns kopā ar māti un trim vecākajām māsām devās bēgļu gaitās uz Vāciju. Četrus gadus vēlāk ģimene ieradās Kanādā, kur apmetās Kokrenas pilsētā Ontārio provincē. Tieši ar Kanādu arī visvairāk saistīts Imanta Ramiņa mūžs un ceļš mūzikā, nepazaudējot latvisko identitāti. 1989. gadā Imants Ramiņš pēc Vankūveras kamerkora diriģenta lūguma sacerēja jaunu Pūt, vējiņi! apdari. Šī apdare ir neatņemama sastāvdaļa latviešu amatieru un profesionālo koru repertuārā. Latvijas Radio arhīvā atrodami gandrīz simts Imanta Ramiņa mūzikas ieraksti, no kuriem lielākā daļa ir kormūzika. Ramiņa darbi Latvijā tiek atskaņoti, ierakstīti un tos izpilda gan Latvijas Radio koris, Valsts akadēmiskais koris Latvija, Rīgas Doma meiteņu koris Tiara, gan kori Ave Sol, Kamēr... u.c.

"Priekš manis mūzika nekad nevar būt atsvešināta no ikdienišķas dzīves. Tamdēļ esmu vienmēr bijis nodarbināts visās mūzikas nozarēs: kā komponists, diriģents, pedagogs, vijolnieks, laiku pa laikam pat kā dziedātājs. Vienīgā lieta, ko nevēlos un nespēju darīt, ir izskaidrot manu mūziku. Kurš īstenībā var pateikt, kā putns laižas, kāpēc daba tik krāšņa, no kurienes nāk mīlestība?," - tā par savu ceļu un mūziku saka Imants Ramiņš.

Koncerta mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais pēc autora īpašā lūguma koncertā Ventspilī iekļāvis a cappella skaņdarbus Stabat Mater un Alleluia, Amen, kā arī skanēs kora skaņdarbs Jūrai (autora veltījums Valsts Akadēmiskajam korim Latvija) un Jau sauļeite (autora veltījums Mārim Sirmajam) u.c.

Muzikoloģe Gunda Miķelsone par Imanta Ramiņa darbiem izteikusies: "Pat, ja skaņdarba attīstībā pavīd arī kāds tumšāks brīdis, tā vien šķiet, ka Ramiņa mūzikā gaisma līst, stiepjas un veļas pāri malām, un pats radītājs izbauda tās glabātāja un tālāknesēja lomu."

Imanta Ramiņa 80 gadu jubilejas koncertu 10. novembrī plkst. 19.00 koncertzālē Latvija finansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Ventspils valstspilsētas pašvaldība. Biļetes pieejamas biļešu tirdzniecības tīklā Biļešu paradīzes un koncertzāles Latvija kasē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja