Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ventspilī uzstāsies izcilais ASV stīgu kvartets Kronos Quartet

Šā gada 9. septembrī teātra nams Jūras vārti Ventspilī jauno sezonu atklās ar izcilā amerikāņu stīgu kvarteta Kronos Quartet vienīgo koncertu Baltijas valstīs, Kultūras Dienu informēja SIA Kurzemes filharmonija pārstāvji.

Jau vairāk nekā 40 gadus Kronos Quartet – Deivids Heringtons (vijole), Džons Šerba (vijole), Henks Dats (alts) un Sanija Jenga (čells) – īsteno māksliniecisko vīziju, kurā sastopas bezbailīga jaunatklāšanas tieksme un nepārtraukti, arvien no jauna pārrakstīti stīgu kvarteta pieredzēšanas noteikumi.

Pavisam noteikti Kronos ir šī brīža ievērojamākais stīgu kvartets pasaulē un viens no ietekmīgākajiem akadēmiskās mūzikas kolektīviem vispār. Tūkstošiem uzstāšanos visā pasaulē, vairāk nekā 60 izdotu ierakstu, neskaitāmas sadarbības ar dažādāko žanru elites mūziķiem, komponistiem un citiem izpildītājiem un vairāk nekā 950 pasūtījuma darbu un aranžiju – spilgtākie, bet tikai daži ieraksti kvarteta radošajā biogrāfijā. Protams, arī vairāk nekā 40 apbalvojumu, tostarp Polar Music un Avery Fisher Prize – divi augstākie apbalvojumi mūzikā, kā arī Grammy balva par labāko kamermūzikas izpildījumu 2004. gadā.

Jau tālajā 1973. gadā kvarteta līderis Heringtons, noklausījies Džordža Kramba skaņdarbu Melnie eņģeļi – tam laikam neierastu, Vjetnamas kara iedvesmotu darbu, kurā izmantotas ar lociņu spēlētas glāzes, teksta deklamācija un elektroniski efekti, nolēma dibināt apvienību, kuras uzmanības centrā būtu jaunā, laikmetīgā mūzika un eksperimenti tajā. Jau no pirmajām uzstāšanās reizēm Kronos Quartet savu repertuāru sāka būvēt izteikti eklektisku, iekļaujot tajā 20. gadsimta dižgaru (Bartoka, Vēberna, Šnitkes u. c.), džeza leģendu (Čārlza Mingusa, Teloniusa Monka), rokmūziķu (Džimija Hendriksa, Sigur Ros) un žanrus principā noliedzošu mākslinieku (Lorijas Andersones, vizuālās mākslas pārstāvja Trevora Paglena, dzejnieku kolektīva Youth Speaks) darbus.

Kronos Quartet tuvāko domubiedru lokā ir pagājušā un šī gadsimta spilgtākie mūziķi un komponisti. Minimālisma "tēvs" Terijs Railijs, poļu komponists Henriks Goreckis, Filips Glāss, Stīvs Reihs un daudzi citi ir radījuši darbus speciāli kvartetam pēc mūziķu lūguma un balstoties uz abpusēju cieņu un patiku.

Spilgtākās dažādāko mākslas žanru pasaules zvaigznes ir pastāvīgi Kronos Quartet partneri gan uz skatuves, gan ierakstu studijās. Tostarp arī t.s. "pasaules mūzikas" pārstāvji, interesi par kuriem apliecina vairāki kopīgi izdotie ieraksti ar, piemēram, inuītu rīkles dziedātāju Tanju Tagaku, rumāņu čigānu grupu Taraf de Haidouks, irāņu dziedātāju Mahsu Vahdatu un citiem.

Ap tūkstošgades miju ar kvaretu iepazinās arī Pēteris Vasks, par kura 3. stīgu kvartetu mūziķi bija sajūsmā, un jau drīz vien komponists savu 3. stīgu kvartetu radīja tieši Kronos Quartet. Darba ieraksts 2004. gadā tika nominēts prestižajai Grammy balvai kā labākais kamermūzikas atskaņojums.

"Viņi ir atvērti jaunajam, nepārtraukti meklē jaunas koncertēšanas formas. Neparasti, ļoti neparasti mūziķi, kuri nav pazaudējuši atvērtību un interesi par to, kas notiek pasaulē. Apbrīnojama vienība, kura saglabājusi iekšējo degsmi, kurā nav ne miņas no noguruma vai apātijas, un kuri nāk pie klausītāja, un dara mūzikas pasauli daudz interesantāku un bagātāku," par Kronos Quartet izteicies Vasks.

Biļetes uz teātra nama Jūras vārti sezonas atklāšanas koncertu ar Kronos Quartet Ventspilī no piektdienas, 1. jūnija, plkst.12 nopērkamas Biļešu Serviss tīklā.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja