Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Vērtējam Eirovīzijas finālistus

Sestdienas, 16.maija vakarā Maskavas Olimpiskajā centrā tiks noskaidrots 54.Eirovīzijas Starptautiskā dziesmu konkursa uzvarētājs. Jau noskaidroti visi  finālisti - desmit no tiem izkristalizējušies pirmajā pusfinālā, desmit - otrajā, Vācijas, Lielbritānijas, Francijas un Spānijas pārstāvji finālā piedalās automātiski, gluži tāpat kā rīkotājvalsts, šoreiz Krievijas pārstāvis.

Lai arī Latvijas pārstāvis Intars Busulis ar dziesmu "Probka" finālā neiekļuva, Latvijas iedzīvotāji sestdien varēs balsot par savu faforītu.

Lai rosinātu idejas, par kuru no finālistiem atdot savu telefonisko balsi, piedāvājam izklaides žurnālista Jegora Jerohomoviča un portāla Diena.lv izklaides un kultūras sadaļas redaktores Džeinas Tamuļevičas vērtējumu (klikšķinot uz finālista vārda, varat apskatīt oficiālo video)

"Lielais četrinieks" un Krievija

Francija, Patricia Kaas - Et S'Il Fallait Le Faire

Dž.Tamuļeviča: Šarmanti, melodiski, ar pārliecību... Francija sūta pārbaudītu vēstnesi. Ja ne Kāsa, kurš gan cits...

J.Jerohomovičs: Patrīcijas Kāsas parādīšanās Eirovīzijā Maskavā ir tikpat karalisks žests, kā Allas Pugačovs uznāciens šajā konkursā Dublinā 1997.gadā. Patrīcijas dziesma un priekšnesums — tik tiešām karalienes cienīgi. Es šogad balsoju par viņu!

Spānija, Soraya - La Noche Es Para MÍ

Dž.Tamuļeviča: Deju mūzika astoņdesmito gadu noskaņās, ar austrumnieciskiem (taču absolūti nepamatotiem) akcentiem.

J.Jerohomovičs: Tipisks, nepārsteidzošs Eirovīzijas deju gabals. Šogad vājākais no «lielā četrinieka» piedāvājumiem. Taču Soraijai ir tik laba figūra!

Lielbritānija, Jade Ewen - It's My Time

Dž.Tamuļeviča: Jāatzīst, personīgā vilšanās - no sera E.L.Vēbera tiešām gaidīju ko interesantāku, ne tik daudz šabloniem pārpilnu melodiju.

J.Jerohomovičs:Dziedātāja Džeida ir jauna un smuka, pārliecinoši dzied «dzīvajā». Ja dziesmas autors nebūtu visu mūziklu tēvs Endrū Loids Vebers, šai kompozīcijai nebūtu pievērsta tik liela uzmanība. Priekšnesuma galvenais specefekts — pats Vebers pie klavierēm. Vai nostrādās?

Vācija, Alex Swings, Oscar Sings! - Miss Kiss Kiss Bang

Dž.Tamuļeviča: Jestra dziesma ar potenciālu kļūt par deju zāļu hītu, ja tiešām piepildīsies baumas par iespējamu Dites fon Tīsas piedalīšanos fināla uznācienā, uzmanība garantēta.

J.Jerohomovičs: Šis Miss Kiss Kiss Bang iecerēts kā ugunīgs un kaislīgs numurs, taču atstāj sintētiska, samocīta produkta iespaidu. Situāciju aicināta glābt Merilina Mensona bijusī sieva striptīza dejotāja Dita von Tīsa — lai viņai veicas!

Krievija, Anastasia Prikhodko - Mamo

Dž.Tamuļeviča: Lai arī kā izpildītāja uzaicināta ukrainiete, nacionālais kolorīts visā savā krāšņumā.

J.Jerohomovičs: Zvaigžņu fabrikas uzvarētāja A.Prihodko piedāvā priekšnesumu, kas organiski iederētos arī Baltkrievijā notiekošā festivāla Slāvu bazārs programmā: dziedātāja uz nervu sabrukuma robežas, sakāpinātas emocijas, bilingvāls teksts (ukraiņu un krievu valodā) par attiecībām ar māti, etnogrāfiskas tantes, kuras dzied fona vokālus un videoprojekcijas, kas atsauc atmiņā stāstu par Bendžaminu Batonu. Laba kombinācija!


Pirmā pusfināla valstis:

Turcija, Hadise - Düm Tek Tek

Dž.Tamuļeviča: Deju mūzikas ritmi, kas, mēģinot izspēlēt nacionālo kārti, miksēti ar relatīvi etnogrāfiskiem ritmiem, melodijām un gurnu kustībām. Ik gadu šādas dziesmas ir vairākas, iemeslu īpaši izcelt šo atrast nevaru.

J.Jerohomovičs: Turku Eiropā ir tik daudz un viņi balso tik aktīvi, ka Turcijas pārstāvju iekļūšana finālā nav nekāds pārsteigums. Taču šīs vēderdejas reiz ir jāizbeidz! Jau sen neuzbudina.

Zviedrija, Malena Ernman - La Voix

Dž.Tamuļeviča: Viena no spēcīgākajām pretendentēm uz uzvaru, kas veiksmīgi apvieno populārās mūzikas stilistiku ar gaumīgu vokālo izpildījumu. Te tiešām var runāt par mūziku.

J.Jerohomovičs: Mecosoprāns Malēna Ernmane kaut arī demonstrē savas opermūzikā trenētās balss spēku, neizskatās un neizklausās parākā par citiem konkursa dalībniekiem. Pietrūkst enerģētikas un dabiska valdzinājuma, arī dziesma ir ne šis, ne tas. Daudz labāk M.Ernmane izklausījās savā vieskoncertā Latvijā pirms septiņiem gadiem, uzstājoties ar Liepājas simfonisko orķestri Imanta Rešņa vadībā.

Izraēla, Noa & Mira Awad - There Must Be Another Way

Dž.Tamuļeviča: Tā kā arābu un ebreju valodas vienu no otras neatšķiru, dziesmas jēgu novērtēt nevaru, taču dzied jauki, neuzbāzīga, nepretencioza melodija, kas pasniegta bez pārspīlējumiem.

J.Jerohomovičs: Politisks patoss caurvij šo viduvējo Izraēlas dziesmu — taču kur tad vēl stiprināt un kultivēt tautu draudzību un savstarpējo saprašanos kā ne Eirovīzijā?

Portugāle, Flor-de-lis - Todas As Ruas Do Amor

Dž.Tamuļeviča: Viekāršs, sirsnīgs dziedājums, ka gandrīz vai rodas jautājums - ko šī dziesma dara Eirovīzijā. Lielisks aranžējums, nevainojama stilistika.

J.Jerohomovičs: Šī bija viena no patīkamākajām un cilvēciskākajām dziesmām pirmajā pusfinālā. Patiesas emocijas un vienkāršs izpildījums. Bez ārišķības.

Malta, Chiara - What If We

Dž.Tamuļeviča: Kiāra ne pirmo reizi uz Eirovīzijas skatuves, šķiet, ka arī dziesma ne pirmo reizi dzirdēta. Ja pastāv tāds mistiskais "Eirovīzijas" formāts, šī tam pieder, diemžēl, lai arī iecerēta aizkustinoša, neraisa ne mazākās emocijas.

J.Jerohomovičs: Nabaga Kiāra! Jau trešo reizi piedalās Eirovīzijā — ne jau tādēļ, ka ļoti gribas uzvarēt (neslēpsim — tas arī šoreiz viņai neizdosies), bet, acīmredzot, tādēļ, ka viņai vienkārši nav ko darīt tajā Maltā. Emocionāla balāde, tomēr atmiņā nepaliek.

Somija, Waldo's People - Lose Control

Dž.Tamuļeviča: Nu būtu somi labāk palikuši pie tā, ko viņi prot vislabāk - dusmīgi spēlēt ģitāras, un ne mazāk dusmīgi rūkt mikrofonā. Šķiet, vismaz deju mūzikas jomā aizķeršanās deviņdesmitajos ir pamatīga.

J.Jerohomovičs: Nožēlojams numurs, kas atstāj šaušalīgu iespaidu. Provinciāla izskata vīrietis Valdo un viņa people (fona vokālistes un uguns žonglieri) atskaņo pavāju diskošlāgeru, bez kura Eirovīzija nebūtu Eirovīzija. Tāpēc arī tikuši finālā.

Bosnija un Hercegovina, Regina - Bistra Voda

Dž.Tamuļeviča: Inteliģenti un ironiski, ar patosa piešprici, uz pilnu klapi ekspluatējot etniskos motīvus, taču tam nepārvēršoties par lētu pašmērķi. Tāda ļoti viegla kaimiņu "Laibach" versija.

J.Jerohomovičs: Diezgan kvalitatīva, melodiska dziesma. Tautisks roks, turklāt ar militārisma pazīmēm — pat mazliet atgādina Slovēnijas kulta grupu Laibach. Balkānu kaimiņi noteikti balsos!

Rumānija, Elena - The Balkan Girls

Dž.Tamuļeviča: Kaut kas jau simts reižu dzirdēts, iemeslu, kādēļ  būtu vērts atcerēties, pamanīt nevaru. Vecā shēma - simpātiskas meitenes, pēc noteiktas shēmas sabīdīti ātrāki/ lēnāki melodiju fragmenti. Kāpēc tas viss?

J.Jerohomovičs: Šī dziesma noteikti bija iecerēta kā megahits. Tas stāsta par to, ka Balkānu meitenes ir lieliskākās tusētājas pasaulē. Dziedātāja Elena, iespējams, ir vienkārši pārtusējusies un nogurusi. Priekšnesumam banāli pietrūkst enerģētikas. Ar gurnu kustībām te vēl nepietiek.

Armēnija, Inga & Anush - Jan Jan

Dž.Tamuļeviča: Ar pašcieņu iznests vietējais kolorīts "ārpasaulei" saprotamā formātā.

J.Jerohomovičs: Labas tās māsas, vai ne? Priekšnesums ir visai pompozs, bet arī to var piedot, jo šīs meitenes tiešām prot dziedāt. Dziesma — eiropops ar armēņu motīviem un elektroniku. 

Īslande, Yohanna - Is It True

Dž.Tamuļeviča: Smuka meitene, smuki dzied... kaut ko. Dziesma bez struktūras, motīva, paredzēta aizmiršanai tuvāko minūšu laikā.

J.Jerohomovičs: Viena no patīkamākajām balādēm šā gada konkursā. Dziedātāja ir simpātiska, viņa neforsē balsi un netēlo seksbumbu. Vienkārši un eleganti.

Otrā pusfināla valstis:

Azerbaidžāna, AySel & Arash - Always

Dž.Tamuļeviča: Internacionāls etnodisko, kas Eirovīzijā tiek pārstāvēts ik gadu. Neuzrunā.

J.Jerohomovičs: Samērā ugunīgs austrumniecisks disko — šāds stils šogad Eirovīzijā ir īpaši populārs. Finālā dziesma būs desmitniekā!

Horvātija, Igor Cukrov feat. Andrea - Lijepa Tena

Dž.Tamuļeviča: Operdziedātāja un ex-priesteris - pieteikums daudzsološs, bet tas arī vienīgais, kas varētu palikt atmiņā. Dziesma noteikti ne.

J.Jerohomovičs: Horvātu dziedājums var uzrunāt vienīgi tuvākos kaimiņus. Kad šī dziesma skanēs finālā, skatītāji mierīgi varēs iziet uz balkona uzpīpēt vai aizskriet pēc vēl vienas alus pudeles.

Ukraina, Svetlana Loboda - Be My Valentine!

Dž.Tamuļeviča: Uzsvērta, nepārprotama seksualitāte, atstājot dziesmu otrā plānā. Dziedātāja ir skaista, tik man sķita, ka Eirovīzija ir dziesmu konkurss.

J.Jerohomovičs: Svetlana Loboda ir bijusi popgrupas VIA Gra dalībniece. Tik vērtīgu pieredzi viņa izmanto arī savā Eirovīzijas priekšnesumā — uzsvars tiek likts uz izpildītājas pārmērīgo seksualitāti. Dziesma šķiet nesakarīga, kā no dažiem gabaliem salīmēta, taču, tajā ieklausoties, var secināt, ka tā ir viena no vismodernāk skanošajām Eirovīzijas kompozīcijām.  

Lietuva, Sasha Son - Love

Dž.Tamuļeviča: Garlaicīgi! Pa sērsaldi dziedošam puisim ir vai katrā lielākā pilsētā, kāpēc izvēlēts tieši Sasha Son, nav skaidrs.

J.Jerohomovičs: Lai dziedātu balādi, izpildītājam ir jābūt personībai. Lietuvas pārstāvis ir bezpersoniskuma iemiesojums.

Albānija, Kejsi Tola - Carry Me In Your Dreams

Dž.Tamuļeviča: Un kāds vēl latviešu dziedātājiem pārmet par akcentu, dziedot angļu valodā? Ritms ir patruls, turklāt zilzaļais ķēms - dancotājs var pēc tam arī murgos rādīties.

J.Jerohomovičs: Provinciāls disko gabals, taču dziesmā ir melodisks «āķis», bet albāņu popu tik un tā klausīties negribas.

Moldova, Nelly Ciobanu - Hora Din Moldova

Dž.Tamuļeviča: Sprigana dziedātāja tikpat enerģisku vīru kompānijā ugunīgi ievijuši nacionālās kultūras elementus visnotaļ mūsdienīgā rāmītī. Balkānos patiks.

J.Jerohomovičs: Slāvu un Balkānu kultūra Eirovīzijā joprojām rullē! Dziesmas, dejas, tautastērpi aiziet uz urrā! Moldovas pārstāve perfekti jūt pasākuma konjunktūru — un nodrošinājusi sev vietu finālā.

Dānija, Brinck - Believe Again

Dž.Tamuļeviča: Beidzot kaut kas arī pusauga meitenēm! "Saldo puišu" ēra joprojām nespēj beigties, jo īpaši jau Eirovīzijā.

J.Jerohomovičs:Viduvējība — gan izpildītājs, gan dziesma. Izrādās, Eiropā vēl ir pietiekami daudz cilvēku, kurus uzrunā puišu grupas Boyzone dalībnieka Ronana Kītinga sacerētas melodijas. Šo dziesmu Kītings, visticamāk, atradis savos arhīvos un piedāvājis dāņu dziedātājam Brinkam.

Igaunija, Urban Simphony - Randajad

Dž.Tamuļeviča: Manas absolūtas favorītes, ja balsotu, tad tikai par viņām. Izturēta ritma sekcija, kas veiksmīgi savijas ar vokāla melodiskumu, ar stīgu instrumentu palīdzību piešķirot īpašu noskaņu. Tiesa gan, radās jautājums - ko viņas dara Eirovīzijā???

J.Jerohomovičs: Patīkama dziesma bez īpašām pretenzijām. Viens no retajiem «muzikāliem» gabaliem šā gada piedāvājumā, taču atcerēties melodiju nav iespējams.

Norvēģija, Alexander Ryba - Fairytale

Dž.Tamuļeviča:Jāatzīst, ka vispārēji slavinājumi mēdz atgrūst, un liek apkārtējo sajūsmas objektu vērtēt daudz kritiskāk. Taču, ja nākamajā rītā vien pāris reizes dzirdētos dziesmas motīvus var nodungot, turklāt atzīt par labiem esam, nemaz neprotestēšu, ja baltkrievs Ribaks, izmantojot īru tautas mūzikas elementus, uzvaru aizvedīs uz Norvēģiju.

J.Jerohomovičs: Norvēģijas pārstāvis baltkrievu izcelsmes puisis Aleksandrs Ribaks ir līderis visās aptaujās. Konkursa favorīts piedāvā paša sacerēto dziesmu Fairytale, kurā iepīti Balkānu un slāvu motīvi. Viņš «paņem» ar smaidu. Ja tiešām uzvarēs, tas būs pelnīti.

Grieķija, Sakis Rouvas - This Is Our Night

Dž.Tamuļeviča: Horeogrāfs, acīmredzot, ir astoņdesmito gadu disko un gaiļu cīņu piekritējs, savukārt mūzikas autors vairāk par trīs skaņām kopā salikt nespēj. Truli, bet atsevišķas cilvēku kategorijas "pavilksies".

J.Jerohomovičs: Muskuļots dziedātājs Sakis Ruvass mēģina atkārtot Dimas Bilana triku un uzvarēt Eirovīzijā no otrā piegājiena. Viņa seksapīls uzrunās daudzus balsotājus — gan frigidas skandināvu mājsaimnieces, gan Eiropas geju kopienu. Taču tādas dziesmiņas, kā viņa piedāvātais šlāgeris This Is Our Night, 21.gadsimtā vairs neatļaujas iekļaut savā repertuārā pat Backstreet Boys.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja