Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Vērtēs 11 potenciālās Nacionālās koncertzāles atrašanās vietas

Latvijas Arhitektu savienības (LAS) veidotā vērtēšanas komisija turpmākai analīzei izvēlējusies 11 potenciālās Nacionālās koncertzāles atrašanās vietas, piektdien preses konferencē paziņoja arhitekte un vērtēšanas komisijas locekle Gunta Grikmane.

Starp potenciālajām koncertzāles atrašanās vietām ir AB dambis, Andrejsala Andrejostas ielā 17, Elizabetes iela 2, Ķīpsalas pludmale, Uzvaras parka teritorija pie Raņķa dambja, Rūpniecības preču tirgus pie Turgeņeva ielas, teritorija pie Spīķeriem un Kārļa baseina, teritorija Salu tilta ziemeļaustrumu galā pie nobrauktuves no Lāčplēša ielas uz Krasta ielu, teritorija pie Torņakalna blakus Latvijas Universitātes ēkām, Skanstes iela 28 un Zaķusala. 

Grikmane sacīja, ka katrai no šīm vietām ir savi plusi un mīnusi, tāpēc komisijā bijušas karstas diskusijas par visām sākotnējai izvērtēšanai piedāvātajām 36 potenciālajām atrašanās vietām. 

Komisijas locekle arhitekte Dina Suhanova informēja, ka turpmāk notiks divi paralēli procesi - novietņu salīdzinošā analīze, kā arī fokusgrupu tematiskās darbnīcas ar ieinteresēto sabiedrības grupu iesaisti un dialogu. Plānotas trīs tematiskās darbnīcas, kuru rezultātus integrēs salīdzinošajā analīzē. 

Suhanova sacīja, ka šo procesu starpziņojums varētu būt gatavs aprīlī. Starpziņojuma mērķis ir atlasīt vienu līdz trīs potenciālās koncertzāles atrašanās vietas. 

Suhanova stāstīja, ka analīze tiks veikta, ņemot vērā daudzus kritērijus - vietas stratēģisko potenciālu, sasniedzamību un piekļuvi, vietas gatavību attīstībai, juridiskos kritērijus, ekonomiskos kritērijus - izmaksas un iespējamo atdevi, tehniskos un telpiskos jautājumus, pilsētvides kontekstu, vizuālo atpazīstamību un ilgtspējības principus. 

LAS, atsaucoties kultūras ministra Naura Puntuļa (NA) aicinājumam, ir piedāvājusi plānu nacionālās koncertzāles novietnes atrašanās vietas izvēlei. Novietņu izvērtējums ir vērsts uz kopēju sabiedrības, iesaistīto jomu speciālistu un institūciju konsolidētu redzējumu, kuru ir plānots panākt ar procesu, kas sadalīts secīgos soļos un ietver darbu ar vairākām fokusa grupām, kā arī potenciālo novietņu analīzi pēc konkrētiem starptautiskā pieredzē aprobētiem kritērijiem.

Pēc KM pārstāves Litas Kokales paustā, šobrīd paveikts otrais procesa posms - primārā novietņu atlase, kas balstīta uz būtiskiem tehniskajiem kritērijiem, kurus noteikusi KM sadarbībā ar LAS - novietnes atrašanās vieta Rīgas vēsturiskā centra kontekstā, īpašumtiesības un pietiekama zemesgabala platība.

LAS līdz 18. janvārim aicināja visus interesentus iesūtīt ierosinājumus par koncertzāles potenciālo lokāciju. Aicinājumam atsaucās 23 fiziskas personas, tostarp arhitektūras un mūzikas nozares profesionāļi - radošās darbnīcas organizatori, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) arhitektūras studenti, Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) studenti, kā arī trīs juridiskas personas. Kopā piedāvātas 36 novietnes vairāk nekā 50 Rīgas adresēs.

Primāro atlasi veica LAS padomes īpaši izveidota profesionāļu komisija, kuras sastāvā ir Grikmane, arhitekts, RTU Arhitektūras vēstures un teorijas katedras vadītājs Jānis Krastiņš, arhitekte Dace Kalvāne, arhitekts Viktors Valgums jaunākais un arhitekte Barbara Bula.

Plānots, ka tālākajos posmos KM sadarbībā ar LAS piesaistīs profesionāļus atlasīto novietņu padziļinātai analīzei pēc vienotiem un salīdzināmiem kritērijiem, kā arī, lai nodrošinātu saistīto nozares ekspertu, gala lietotāju, plašākas sabiedrības un lēmējinstitūciju iesaisti, organizēs sabiedrības un ieinteresēto pušu darbnīcas un fokusa grupu diskusijas.

LAS ir arhitektu profesionālā organizācija, kas apvieno vairāk nekā 400 biedru - profesionālu arhitektu. LAS galvenie darbības virzieni ir arhitektu profesionālo interešu aizstāvība, arhitektu sertificēšana, arhitektūras attīstība un popularizēšana.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja