Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 16. septembris
Asja, Asnate, Dāgs

Vēstures savijumi, deja un disko hiti. Koncertzāle Mītava jubileju svin ar īpašu koncertuzvedumu

Jelgavā, pašā pilsētas viducī, Pasta salā, nu jau piekto gadu ir lieliska mākslas, kultūras un dabas satikšanās vieta – brīvdabas koncertzāle Mītava. 16. augustā ar vērienīgu koncertuzvedumu divās daļās tiks atzīmēta koncertzāles piektā jubileja.

Pasākuma mākslinieciskais vadītājs diriģents Aigars Meri informē, ka pirmajā daļā būs skatāma laikmetīga horeogrāfiska izrāde, kam dots simbolisks nosaukums  Savieno. "Šis ir abstrakts, bet reizē ļoti precīzs raksturojums, jo koncertuzvedumā savienosies izcilā latviešu komponista Pētera Plakida skaņdarbi: mūzika savienosies ar horeogrāfa Antona Freimana un dramaturģes Annas Kalnaas dejas izrādi, bet koncertzāles jubileja – ar Jelgavas pilsētas spilgtākajām vēstures epizodēm un apkārtnes teikām," ieskicē A. Meri.

Interesants ir stāsts par mūziku šai izrādei. Baleta miniatūras Draudi orķestra materiālu arhīvos atradusi Latvijas Nacionālās operas bibliotekāre Baiba Čirkše. 1969. gadā darbs radīts kā muzikāls noformējums Latvijas baleta solista Jura Kaprāļa baleta miniatūrai 3. Vissavienības jauno horeogrāfisko koncertnumuru konkursam. Mūziku komponējis Jāzepa Vītola Latvijas Valsts konservatorijas 4. kursa students Pēteris Plakidis. Vienīgo reizi darbs atskaņots skatē Maskavā. "Nav nekādu ierakstu!" zina teikt A. Meri. Uzvedumu Jelgavā bagātinās arī fragmenti no citiem Pētera Plakida skaņdarbiem, kas sarakstīti dažādos laikos. "Aizraujoši, interesanti un sarežģīti," par horeogrāfisko izrādi saka A. Meri, piebilstot, ka māksliniekiem šis pasākums ir izaicinājums. Jelgavas vēsturiskos momentus uz skatuves izdzīvos baleta solisti Germans Ševčenko, Kristaps Jaunžeikars, Roberts Andrejs Naje, Emma Lagūna un Izabella Monastirska-Urtāne, kā arī mūziķi Otto Trapāns (vijole), Gidons Grinbergs (vijole), Zane Volberga (klavieres), Maksims Beitāns (čells) un Jelgavas kamerorķestris.

Savukārt pasākuma otrā daļa būs radikāli atšķirīga, un A. Meri saka – būtu gandarīts, ja tad publika dejotu, jo skanēs diskomūzikas šedevri speciāli orķestrim, korim un solistiem veidotās Andra Sējāna un Oļega Švemberga aranžijās. "Disko transformējas un pārveidojas. Mūsu diskotēkā būs dziesmu apkopojums no diskomūzikas pirmsākumiem un augstākajam punktam, kad pat slaveni rokmūzikas kolektīvi sāka izmantot disko stilistiku, līdz pat norietam! Un disko jau nekur nav pazudis, tas piedzīvo renesansi," skaidro A. Meri un uzskaita virkni pasaulslavenu hitu, ko izpildīs vokālā grupa Neaizmirstulītes, Jelgavas 4. vidusskolas jauktais koris, Jelgavas bigbends un Jelgavas kamerorķestris, kā arī solisti Annija Putniņa, Eduards Rediko, Dagnis Roziņš, Ervīns Ramiņš, Atis Zviedris.

precizēta informācija 2. rindkopā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja