Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Zināma LNSO jaunās koncertsezonas programma

Šodien, 10. aprīlī, tiek uzsākta iepriekšpārdošana uz Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra jaunās koncertsezonas pirmā pusgada koncertiem, kuros muzicēs Franks Pēters Cimmermanis, Andrejs un Georgs Osokini, Ksenija Sidorova, Johanness Helds, Vestards Šimkus un citi, informēja orķestra pārstāve Anna Babre.

LNSO galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs Andris Poga iezīmē sezonas plānošanu un orķestra misiju: “2019./2020. gada koncertsezona ir jau sestā LNSO sezona, ko veidojam kopīgi. Sezonas plānošana mazliet līdzinās ceļojuma plānošanai – aizraujoši atklājumi, pazīstamas teritorijas, reizēm ekstrēmi piedzīvojumi. Tomēr koncertceļojumā tavs uzdevums ir rūpēties, lai visiem iesaistītajiem – kā mūziķiem, tā publikai – šis piedzīvojums būtu interesants un noderīgs. Un ir ļoti svarīgi ne vien lūkoties ārpus mūsu valsts robežām, bet arī kopt un lolot Latvijas skaņumākslu un tās jaunradi – to jūtu kā nozīmīgu nacionālā orķestra darbības misiju.”

LNSO jaunā sezona tiek iezīmēta ar iespaidīgu solistu klāstu. Divos koncertos solisti būs publikas apbrīnotie brāļi Andrejs un Georgijs Osokini, Baltijas simfoniskā festivāla koncertā mums būs iespēja iepazīt Igaunijas Valsts SO pirmo vijoli Trīnu Rūbelu, Latgales vēstniecībā Gors LNSO muzicēs ar visā pasaulē pieprasīto ērģelnieci Ivetu Apkalnu, Vecgada koncertos Pjacollas mūzikā solo spēlēs klausītāju mīlule Ksenija Sidorova, janvārī būs atkalsatikšanās ar lielisko vācu baritonu Johannesu Heldu, Mocarta instrumentālajos koncertos dzirdēsim LNSO pirmo klarneti Mārtiņu Circeni un LNSO pirmo vijoli Georgu Sarkisjanu, martā solistu lomā būs četri brīnišķīgi mūziķi no kvarteta RIX, LNSO satiksies arī ar kolosālajiem pianistiem Elīnu Bērtiņu un Vestardu Šimku.

Pirmoreiz LNSO izvēlējies rezidējošo komponistu un rezidējošo mūziķi. Par rezidējošo komponisti aicināta Grieķijā dzīvojošā Latvijas skaņrade Gundega Šmite. Par rezidējošo mūziķi aicināta Vineta Sareika – pirmā vijole vienā no pasaules labākajiem stīgu kvartetiem Artemis, mūziķe ar vērā ņemamu pieredzi koncertmeistares postenī orķestros un stīginstrumentu vienībās. Februārī Vineta būs atskaņojuma vadītāja LNSO stīginstrumentu orķestra koncertā, savukārt aprīlī dzirdēsim Vinetas solo Bartoka Pirmajā vijolkoncertā.

Sezonas atklāšanas koncertā 20. septembrī klausītājus priecēs ievērojams viesis – viens no pasaules virtuozākajiem vijolniekiem Franks Pēters Cimmermanis Bēthovena Vijolkoncertā. Koncertu vainagos Riharda Štrausa simfoniskā poēma Tā runāja Zaratustra, kuras ievadmūziku būs dzirdējis ikviens – vai nu Kubrika filmā Kosmosa odiseja 2001, vai kādā Elvisa Preslija 70. gadu koncertā, bet varbūt Rotaļlietu stāstā vai kādā WALL-E epizodē. Savukārt koncerta ievadā – jaundarbs, ko sacerējusi Gundega Šmite. Dzīvodama Grieķijā, viņa satiek mītisko rītausmas dievi Ēosu un savam darbam pamatā liek rītausmas gaismojumus un mītus par patiesu gaismas redzēšanu. Gundegas Šmites Akordeonkoncerts iekļauts vienā no jauniešu koncertcikla koncertiem, un viņas mūzika skanēs arī cikla LNSO kamermūzika koncertos.

LNSO sezonā iekļauta savulaik spēcīgākā Latvijas modernista Romualda Grīnblata Sestā simfonija Intervāli, ko autors uzskatīja par savu labāko darbu un kas Latvijā nekad nav skanējusi. Šajā pašā koncertā izskanēs Jura Karlsona jaundarbs klavierēm un orķestrim, un te solists būs Andrejs Osokins.

Sezonas pirmajā pusē LNSO Latvijas publiku iepazīstinās ar diviem prestižā Svetlanova konkursa laureātiem – diriģentiem Lio Kuokmanu un Fuadu Ibrahimovu, kuru spilgtais sniegums priecējis kritiķus un klausītājus ievērojamos Eiropas un Āzijas koncertu un opernamos. Kuokmans uz Lielās ģildes skatuves kāps novembrī, lai diriģētu Šopēna un Šūmaņa skaņdarbus. Savukārt Ibrahimovs decembrī diriģēs Mocarta Klarnetes koncertu un Čaikovska Piekto simfoniju.

Jaunajā sezonā netiks aizmirsts arī par bērnu un jauniešu koncertprogrammām. Nākamajā pusgadā lelle LeNeSOns vizuālos un muzikālos priekšnesumos turpinās iepazīstināt bērnus ar slavenu komponistu daiļradi – tie būs Nikolajs Rimskis Korsakovs, Anatolijs Ļadovs, Pēteris Barisons, Volfgangs Amadejs Mocarts un Roberts Šūmanis. Pie LNSO diriģenta pults stāsies pieredzējušais, azartiskais Andris Vecumnieks un viņa jaunākie kolēģi – Artūrs Gailis un Aivis Greters. Savukārt jauniešiem un klasiskās mūzikas iesācējiem domātajā koncertciklā Simfoniskais hits ar Goran Gora solisti būs LNSO pirmais kontrabass Oskars Bokanovs, akordeonists Artūrs Noviks un nule Marijas Kanalsas prestižajā konkursā uzvarējušais pianists Daumants Liepiņš. Cikla koncertus diriģēs Jānis Stafeckis, Kaspars Ādamsons un LNSO diriģents Guntis Kuzma. Režisors – Roberts Rubīns, dramaturģe Justīne Kļava.

Pirmā pusgada noslēgumā LNSO klausītāju iemīļotajos Vecgada koncertos varēsim baudīt Morisa Ravela un Astora Pjacollas skaņdarbu kaismīgos ritmos, un solisti būs Ksenija Sidorova un Danills Bulajevs.

Daudzi pārsteigumi LNSO klausītājus gaida arī sezonas otrajā pusgadā, bet jo īpaši sezonas noslēgumā, kad uz skatuves atgriezīsies skatītāju iemīļotais franču diriģents – maestro Žans Klods Kazadesī.

Par godu Ludviga van Bēthovena 250 gadu jubilejai LNSO koncertos nākošsezon skanēs komponista Vijolkoncerts, Pirmā, Trešā, Sestā, Septītā un Devītā simfonija.

Biļetes uz LNSO jaunās sezonas pirmā pusgada koncertiem iespējams iegādāties Lielās ģildes un Biļešu paradīzes kasēs, kā arī internetā – bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja