Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Ābolu ķocis. Bāskervilu leģenda - paampelēšanās ar krimiķi nenoskārstai vajadzībai

Juris Hiršs. Bāskervilu leģenda. Komponists Valdis Zilveris. Režisors Edmunds Freibergs. Nacionālais teātris

Maija Svarinska ***

Lasītāji, protams, zina, par ko vēstī šis slavenais Artura Konana Doila stāsts. Libreta autors Juris Hiršs tā satvaru būtībā nav mainījis. Tiesa, dažas vietiņas patamborējis. Iznākumā – detektīvs ar humora piešprici. Komponists Valdis Zilveris arī mēģinājis mazliet parotaļāties, tomēr pārāk aizrāvies ar iemīļotām notīm, varbūt tāpēc bieži vien šķiet, ka skan jau dzirdēta melodija. Režisoram Edmundam Freibergam smaidīt patīk, un viņš to arī dara, ja sadarbības partneris atļauj, kā, piemēram, horeogrāfs Alberts Kivlenieks, kurš palīdzējis tapt amizantai skotu folkloras kopai un Bāskervilu muižas saimei. Ar organisku jautrību detektīva pavedienus rausta vairāki aktieri, it sevišķi smaidīgi strādā Dace Bonāte un Ģirts Liuziniks. Visskaistāk dzied, protams, mīlas duets – Dita Lūriņa un Mārcis Maņjakovs. Īpaši vēlos uzteikt Aigara Ozoliņa darbu – lielās skatuves telpa strādā ar pilnu jaudu. Var pat teikt, ka Ozoliņa scenogrāfija savā veidā režisē izrādi. Tajā ir darbības vietas, laika atspulgi un emociju krātuves. To ieraugot, šķita, nu būs! Bija – mīļš, profesionāls uzvedums tīņiem.

Undīne Adamaite **

Bāskervilu monstra gaudošana no Nacionālā teātra ēkas, kas sagaida un pavada skatītājus līdz pat Brīvības piemineklim, atklāj ieceres kamertoni. Teatrāla pašironija, zināma paampelēšanās ar labi pazīstamo Artura Konana Doila darbu. Citāti no populārās filmas rotā arī Valda Zilvera mūziku. Tomēr mērķauditorija šim deju un dziesmu sacerējumam līdz galam nav skaidra. Varbūt tie ir puikas, kam pietiks prieku par suņa gaudošanu un miroņu/spoku augšāmcelšanos? Mūsdienu pieaugušie, kas TV bauda augstvērtīgus skandināvu un britu detektīvus, diez vai būs "paēduši" no vecāku nostalģijas par 70./80. gadu dziesmu spēlēm (skotu svārciņi aizved alūzijās uz Džonu Neilandu Dailes teātrī). Teātra pretimnākšana Jura Hirša sapnim uzrakstīt libretu mūziklam ir cilvēciski mīļa, bet profesionālajā teātrī varbūt nedaudz pārspīlēta. Visvairāk paveicies Mārča Maņjakova Henrijam Bāskervilam, kuram atšķirībā no Egila Melbārža Šerloka Holmsa un Aināra Ančevska doktora Vatsona ir uzrakstīta reāla darbības līnija. Viņš atbrauc no Amerikas un kvēli iemīlas Ditas Lūriņas Berilā. Aktieris ar entuziasmu un pārliecību izspēlē šo kovboja jūtu dzīvi. Mīlētāju pārim, protams, nav ne vainas. Dziedāt un kustēties NT aktieri prot. Diemžēl mazāk paveicies galvenajam detektīvu pārim – aktieri ir spiesti taisīt dažādas sejas un būt par pakaramajiem šuvēju ceha darbam. 

Top komentāri

lustīgais nerris uz tirgus plača
l
Ha-ha-ha - iešāvās prātā - detektīvu pārim – Egila Melbārža Šerlokam Holmsam un Aināra Ančevska doktoram Vatsonam - derētu paimprovizēt par kādas vārdā nenosauktas ES austrumu nomales valstiņas divu vadošo teātru direktoru sazvērestību aplaupīt savu teātru kases par 2000 latiem, kā iznākumā vienu atlaiž, bet otrs, iesaistīts vēl arī paralēlā sižetā par diģitālo TV - dzīvot tālāk it kā nekas nebūtu noticis un - atklāt, kā tieši tas viss tā varēja notikt?!? Vot tas būtu viens foršs krimiķis, ne?
Sjū
S
Skotu svārciņi,cik atceros,Dailes teātrī bija lugā par Šerloku Holmsu ar dziesmu par zilo karbunkulu
HC
H
Izrāde ok, aktieri cenšās, tikai nav skaidrs kāpēc no lugas mēģināt uztaisīt operu? Manuprāt tās dziedāšanas ir par daudz,
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija piedalās Frankfurtes grāmatu tirgū

Laikā no 16. līdz 20. oktobrim Latvija ar nacionālo stendu piedalīsies Frankfurtes grāmatu tirgū (Frankfurter Buchmesse), kuru šogad apmeklēs ne tikai izdevēji un rakstnieki, bet arī Latvijas R...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja