Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Divu acu nepietiek - Saltimbanco pirmizrāde Latvijā

Ar pārliecinošu sniegumu, krāšņiem priekšnesumiem, elpu aizraujošiem akrobātikas demonstrējumiem un publiku izklaidējošiem un iesaistošiem humora numuriem Arēnā Rīga aizvadīta pasaulslavenā _Cirque du Soleil uzveduma Saltimbanco_ pirmizrāde Latvijā. Līdz svētdienai, 25.decembrim Kanādas cirks vēl piecas reizes skatītājus priecēs ar savu visilgāk uzvesto šovu - Saltimbanco kompānijas repertuārā ir kopš 1992.

gada. Izrādes laikā ne brīdi nerodas sajūta, ka tā tiek uzvesta jau 19 gadus – cirka mākslinieku sniegumā ir ne tikai augsta profesionalitāte, bet arī azarts un patiess prieks par to, ko viņi dara.Skatuves mākslu sintēzeTiem, kuriem cirks asociējas ar „akrobātisks vingrinājums – aplausi”, sarkaniem klaunu deguniem un dzīvnieku dresēšanu, Cirque du Soleil būs pozitīvi pārsteidzošs atklājums - Saltimbanco ir vairāku skatuves mākslu sintēze: te ir gan akrobātika un stilīgi, dabiski klauni, gan teatrāli priekšnesumi un dzīvā mūzika, gan absolūts vieglums un izklaide. Pat visbīstamākos trikus akrobāti izpilda putna vieglumā, un pārējie trupas dalībnieki rūpējas, lai burziņš ne brīdi nebeigtos! Nākas vien nožēlot, ka divu acu ir krietni par maz, lai spētu izsekot visam, kas notiek uz skatuves. Saltimbanco priekšnesumā ir 13 numuri, katrs no tiem notiek arvien augstāk un augstāk. Saltimbanco apbur ar šķietami neiespējamiem līdzsvara elementiem, lēcieniem un griezieniem uz „ķīniešu kārtīm” vai „krievu šūpolēm”, izaicinošiem trikiem ar gumijām, ir arī trapeces priekšnesumi, skatītāju atzinību ieguvusī žonglēšana un akrobātiskais ritenis. Profesionalitāte un precizitāte, ekstravagants dizains un krāšņi tērpi, žilbinoši gaismu efekti un humorus – tas nešaubīgi spēj „ievilkt” un nelaist vaļā vēl krietni pēc tam, kad ir beidzies. Cilvēka spējām nav robežu

Kā stāsta Kanādas cirka radošā direktore Karmena Ruesta, Cirque du Soleil filozofijas pamatā ir cilvēka meistarības demonstrēšana. „Ko mēs gribam panākt? Mēs gribam aizkustināt skatītāju. Izrādi var piepildīt ar tehnoloģiskā progresa sasniegumiem, taču cilvēku atmiņā paliks kas cits, daudz smalkāks, piemēram, unikāli zīmējumi šovā Saltimbanco, kas veidojas uz skatuves, kad mākslinieki sinhroni uzkāpj augstajās ķīniešu kārtīs. Šie ir ne ar ko nesalīdzināmi cilvēciskā skaistuma un spēka brīži,” uzsver Karmena Ruesta.

Tieši cilvēks un viņa spējas, ir tas, kas aizrauj visvairāk – cik meistarīgi un bez jebkādiem palīglīdzekļiem klauns vizualizē ainas, „izpilda” skaņas un psiholoģiski smalki strādā ar publiku, cik harmoniski, bez liekiem datorizētiem efektiem arēnu piepilda mūzika, cik dabiski trupas mākslinieki spēj iejusties savā lomā – katrs no viņiem spēj ne tikai gaisā darīt brīnumus, bet arī piemiegt ar aci skatītajam. Cilvēka faktors Saltimbanco izrādei piešķir īstumu. Trupas mākslinieki pie skatītājiem nav atnākuši tikai, lai atrādītu trikus un žilbinošus tērpus - kāds no viņiem jebkurā brīdī var nokāpt no 34 metrus garās un 20 metrus platās Saltimbanco skatuves un pieiet tieši pie jums! Esiet gatavi „uzspēlēt bumbu” vai duelēties ar klaunu!

Uzticēšanās

Katrā Saltimbanco priekšnesumā pieci mūziķi un divi dziedātāji uz skatuves platformas izpilda mūziku dzīvajā izpildījumā. Mūziķi seko mākslinieku kustībām un rūpējas, lai priekšnesums izdotos sinhrons. Tomēr pat, ja kādu reizi īstajā brīdī neatskanētu vajadzīgā skaņa, skatītājs to visticamāk nemanītu. Absolūta saskaņa un uzticēšanās pēc meistarības un profesionalitātes ir nākamās būtiskākās lietas akrobātiskas priekšnesumos. Viens no nozīmīgākajiem ieguvumiem pēc izrādes ir apjausma, cik ļoti cilvēki spēj uzticēties viens otram un cik pašaizliedzīgi cilvēks spēj sevi un savu drošību uz brīdi atdot cita rokās. Kad gaisā uz virvēs iekārtā stieņa akrobātes pinas, „lido” un ķer viena otru, vēl spēcīgāk par sakāpināto adrenalīnu aizkustina paļāvība un uzticēšanās, kas stāv aiz spožuma un krāšņuma, ko publikai ļauj skatīt Cirque du Soleil mākslinieki.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja