Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Filmas Caur sniegiem recenzija. Sniega vilciens

Apzināti ekstrēma Ziemassvētku filma, kurā ir arī sniegs un sasalums lielā mērogā

Kā izaicinoša alternatīva cukursaldajām Ziemsvētku filmām, kuru mērķis ir vienot ģimenes, lai ko arī mēs mūsdienās saprastu ar šo jēdzienu, būs franču, korejiešu, amerikāņu drūmā, bet aizraujošā antiutopija Caur sniegiem/ Snowpiercer, kuras nosaukumā ietverta filmas galvenā metafora – mūslaiku Noasa plosts – milzu vilciens, kurā 2031. gadā patvērušies visi, kas izdzīvojuši, kopš Zemi piemeklējusi tehnogēna katastrofa un uz tās iestājies mūžīgais sasalums.

Vilcienā uz bezdibeni

Vilciens, kas riņķo ap Zemi ar cilvēkiem, kuri, saprotams, uz vilciena "klāja" iedibinājuši sabiedrības modeli ar pirmās un otrās šķiras subjektiem. Pēdējie mīt vilciena sastāva astē – nožēlojamos izdzīvošanas apstākļos ar slimībām, nabadzību, pusbadu un visu pārējo sociālās nelabklājības komplektu, pirmie – priekšgalā, kur valda tropiskas oranžērijas klimats un sadzīvei radīti absolūti luksusa apstākļi. Ja esat pazīstami ar antiutopijas žanra klasiku – filmā saskatīsit paralēles gan ar orvelisko daiļdarbu 1984, Dzīvnieku ferma šķirisko brutalitāti, gan filmu 12 pērtiķi, Mušu pavēlnieks, Metropole stilistiku. Un, protams, vienīgo loģisko risinājumu sociālajai nevienlīdzībai – revolūciju.

Tomēr jāatzīst, ka korejiešu režisoram Džunam Ho Bonam izdevies radīt savu oriģinālu un vizuāli superambiciozu vilciena pasauli vismaz formas ziņā. Zinātniskās antiutopijas kinoversijas iedvesmas avots bijis Francijā kulta statusu guvušais Žaka Loba un Žana Marka Rošeta grafiskais romāns (latviskāk – komikss) Le Transperceneige (1984), tikai korejiešu kinematogrāfisti šim Prāgas Barrandov studijā pilnībā filmētajam stāstam piešķīruši korejisko cietsirdību, pat apzinātu ekstrēmismu – ja jau šķiru cīņa, tad lai viss notiek "pa īstam". Producenti The Weinstein Company nokrustījuši filmu par "mākslas darbu", arī interneta resursi IMDB un Rotten Tomatoes Džuna Ho Bona darbam likuši augstas balles (7,8) un piebildi must see, kaut arī kases ieņēmumi pagaidām nav spoži (budžets 39 milj., peļņa 63 milj. dolāru).

Bez brutālā sociālā zemteksta pie filmas veiksmēm jāpieskaita arī izcilais aktieru ansamblis (Kriss Evanss plus virkne Oskara nominantu/ieguvēju – Tilda Svintone, Eds Heriss, Džons Hērts, Džeimijs Bells, Oktāvija Spensere). Privāti man, bez šaubām, burtiski ekstāzi izsauca Tildas Svintones groteskā "bagāto pasaules" līdere, Hitlera brunčos un aptrakušas zilzeķes apvienojums, – šī talantīgā aktrise turpina pierādīt, ka notēlot viņa spēj pilnīgi visu. Lieliski ir arī vecmeistari Džons Hērts un Eds Heriss.

Problēma ar ASV

Pasaules pirmizrādi Caur sniegiem piedzīvoja jau jūlijā (Dienvidkorejā, Francijā un citās Eiropas valstīs), ar Amerikas tirgus iekarošanu filmas producenti nesteidzās – testa skatēs auditorija to atzina par "pārāk oriģinālu un tumšu", kaut arī Francijas kūrortpilsētā Dovilā notiekošajā ikgadējā amerikāņu filmu festivālā Caur sniegiem ierindojās publikas un kritikas slavēto filmu līderos. Kur tad problēma?

Āķis slēpjas faktā, ka filmas radītāji atgādina klasisko izteicienu "katra revolūcija aprij savus bērnus" un ar dumpi vilcienā atkārtojas vecais stāsts – proletariātu iedvesmojošais lozungs "nāvi pilīm, mieru būdiņām" drīzi vien pārtop vispārējā grautiņā un slikto slaktēšanā, kad tauta sāk pretendēt uz salaupīto bagātību un izcīnīto brīvību ar vēl mežonīgākām metodēm nekā iepriekšējās kārtības uzturētāji. Bet vilciens tikmēr lido… bezdibenī. Pasaulē, kas visās globālajās kataklizmās alkst atrast "vainīgos" un savām problēmām grib zināt kā divi reiz divi skaidrus risinājumus, Cauri sniegiem iedarbosies pārāk atskurbinoši. Tā ka no Ziemsvētku noskaņām uz ekrāna būs vien sniegs un sasalums lielā mērogā.

Caur sniegiem ***
Antiutopija, fantastika.
Režisors Džuns Ho Bons.
Lomās Tilda Svintone, Eds Heriss, Džons Hērts, Džeimijs Bells 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paldies par patiesību! Aktrisi Rasmu Garni pieminot

Viņu varētu būt gleznojis Valdemārs Tone. Arī Nacionālā teātra aktrisei Rasmai Garnei piemita īpašā, latviešu sievietei raksturīgā emocionalitāte un gaišā pievilcība, kas gleznotāju tā vald...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja