Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Filmas Gadsimta likme recenzija. Svētie neslēdz derības Volstrītā

Piecām Oskara balvām izvirzītā filma Gadsimta likme atklāj nesenās finanšu krīzes anatomiju

Biznesa meka Volstrīta kopš XX gadsimta sākuma ir neatņemama amerikāņu kultūras daļa un nelaimīgā kārtā arī ekonomisko krīžu šūpulis. Vairākkārt ekranizētās Frānsisa Skota Ficdžeralda grāmatas Lielais Getsbijs varonis Niks Karavejs 20. gados, dzenoties pēc sava amerikāņu sapņa, ierodas Volstrītā, lai piedalītos mutuļojošajos un vieglus ienākumus sološajos biržas darījumos. Par kino klasiku jau kļuvusi režisora Olivera Stouna versija par Volstrītas morāli apšaubāmo eliti un tās netīrajiem darījumiem (šī dramatiskā sāga piedzīvojusi arī turpinājumu Volstrīta. Nauda nekad neguļ). ASV skaisto un bagāto ļaužu spekulāciju apcerēm aizvadītā gada nogalē pievienojās arī režisora Ādama Makeja filma Gadsimta likme, kas nekautrīgi seko klasiķa Mārtina Skorsēzes dzirkstošās komēdijas Volstrītas vilks pēdās.

Zvaigžņu parāde

Makejs līdz šim bijis dažāda kalibra komēdiju autors. Viņš strādājis gan pie amerikāņu kaismīgi mīlētā šova Saturday Night Live, gan samērā jēliem rēcamgabaliem Pusbrāļi/Step brothers un Televīzijas dvēsele/Anchorman. Gadsimta likme ir līdz šim labākais darbs režisora biogrāfijā - uzteicami konstruēta dramēdija, kas skatītājiem atrāda nesenās globālās finanšu krīzes dzimšanas procesu, un cenšas to darīt, cik nu atraktīvi iespējams. Filmas mārketinga ziņā liels palīgs Makejam ir viņa izcilā aktieru komanda, kuras vadībā ir četras no karstākajām Holivudas zvaigznēm - Kristians Beils, Stīvs Karels, Raiens Goslings un Breds Pits.

Gadsimta likmes scenārija pamatā ir finanšu žurnālista un rakstnieka Maikla Luisa grāmata ar tādu pašu nosaukumu. Uz patiesiem notikumiem balstītā stāsta varoņiem ir reāli prototipi - vairāki Volstrītas darboņi, kuri, manot ekonomiskās krīzes tuvošanos, nolemj rīkoties un no brūkošās banku sistēmas gūt labumu sev.

Pirmais, kurš atklāj nekustamo īpašumu tirgus burbuli un prognozē krahu, ir brokeris Maikls Berijs (Kristians Beils). Viņš darbojas augsta riska investīciju fondā un tiek īpaši novērtēts par savu spēju pamanīt peļņas iespējas tur, kur neviens cits tās neredz. Izpētot lielo banku izsniegtos hipotekāros kredītus, viņš secina, ka daudzi no tiem, lai gan novērtēti kā droši, draud ar saistību neizpildi. Šis fakts vēl pats par sevi nebūtu liela traģēdija, ja vien finanšu nozares spēlmaņi, balstoties uz šī tirgus šķietamo stabilitāti, neveiktu dažādas mahinācijas, kuras nes papildu ienākumus. To pamatā ir kredītsaistību neizpildes mijmaiņas līgumi, kas finanšu tirgū sniedz iespēju apdrošināt parādu pret debitora maksātnespēju. Būtībā shēma, kurā iesaistās filmas varoņi, ir kas līdzīgs derībām. Finanšu tirgus spēlētāji savā starpā slēdz līgumus, kuri nes ienākumus atkarībā no debitora spējas vai nespējas izpildīt savas saistības ar investoru. Redzot krīzes tuvošanos, Berijs un citi visnotaļ kolorītie filmas varoņi, kurus vieno zināma skepse pret Volstrītas darījumiem, šajās derībās liek lielās likmes uz sistēmas sabrukumu.

Karalis ir kails

Makeja filmas premisa ir pavisam vienkārša, atgādinot, ka brīvais tirgus ir pakļauts dažādām ekonomikas svārstībām, viņš Gadsimta likmē ar komiski veidotām epizodēm rāda to, cik bezatbildīgi bijuši darījumi finanšu vidē. Mirkļos, kad ekonomikas terminu drūzma sāk nospiest skatītājus, režisors situāciju piedāvā izskaidrot pievilcīgiem popkultūras pārstāvjiem. Volstrītas vilka zvaigzne Mārgo Robija, guļot burbuļvannā un malkojot šampanieti, jums pastāstīs, cik vieglprātīgi bankas pirmskrīzes laikā mēdza izsniegt hipotekāros kredītus. Spekulatīvās derības finanšu tirgū pie acītes galda kādā Lasvegasas kazino izskaidros tīņu popmūzikas dīva Selēna Gomesa. Šīs intermēdijas nodrošina atelpu starp nebeidzamajiem dialogiem, kuros savīti neskaitāmi ekonomikas termini. Spriedzi uz ekrāna redzamajam piešķir dokumentālā kino stilam raksturīgās, aktīvi kustīgās kameras un dinamiskā montāža ar epizodiski zibošiem kadriem "iz dzīves".

Visu rakstu lasiet trešdienas, 27. janvāra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Notiks orķestra Rīga bezmaksas koncerti bērniem

No 12. maija līdz 2. jūnijam Rīgā svinēs Ģimenes mēnesi un šīs kultūras programmas ietvaros divas reizes izskanēs orķestra Rīga koncerts Supervaroņi – piektdien, 17. maijā, plkst. 17.00 Kultūras pi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja