Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Filmas Izdzīvo tikai mīlētāji recenzija. Izdzīvos tikai kultūra

Amerikāņu kulta režisora Džima Džarmuša vēstījums pasaulei par vampīriem, civilizācijas norietu, kā arī jūtām un zinātni, kas vienīgās, iespējams, glābs cilvēci

Kā iespējams nodzīvot tik daudzus gadus un neko neapjēgt – vaicā apburošā vampīre Ieva (angliski Eve, britu aktrises Tildas Svintones noslēpumainajā albīnes veidolā) savam "mūžīgajam Romeo" – vīram, mīļākajam, draugam un vienkārši puisītim mīļumiņam, bēru melodiju komponistam vampīram Ādamam (skumja paskata rokerim – kā no 60. gadiem – līdzīgajam britu aktierim Tomam Hidlstonam), abiem apspriežot zombiju – tā vampīru kosmosā sauc cilvēkus – prāta un apziņas spējas.

Mīlētāji pasaules malās

Tiesa, šie abi dīvainie mīlētāji dzīvo katrs savā pasaules daļā – Ieva naktīs klaiņo pa Tanžeras ieliņu bīstami romantiskajiem labirintiem Marokā, regulāri iegriezdamās kafejnīcā Tūkstoš un viena nakts, lai no tās saimnieka Bilala (Slimans Dazi) saņemtu dzīvinošo vielu – svaigas un tīras asinis – un apciemotu savu un Bilala garīgo skolotāju literātu Mārlovu (izcilais britu skatuves un kino veterāns Džons Hērts), bet Ādams slēpjas no reālās "zombijpasaules" Amerikas vismirušākajā lielpilsētā, izbijušajā autorūpniecības citadelē Detroitā, precīzāk – kādā paplukušā Detroitas nomales graustā, savā ziņā apcilvēciskotā, ar XX gadsimta kultūras artefaktiem pieblīvētā miteklī, kur turpina sacerēt savas bēdīgās melodijas. Asinis Ādams pērk vietējā slimnīcā pie uzticama komersanta – doktora Votsona (Džefrijs Raits) –, savukārt antīkus, izsmalcinātus mūzikas instrumentus darbam/vaļaspriekam viņam piegādā kautrs, bet šiverīgs jauneklis Īans (krievu izcelsmes amerikānis Antons Jelčins), kuram vienīgajam Ādams uzticas. Taču pienāk brīdis, kad Ieva, sakravājusi koferīšos tikai savas mīļākās grāmatas, ar nakts avioreisiem traucas pie sava Ādama, jo abi redzējuši vienu un to pašu sapni. Zīmīgu sapni – Detroitā uzradīsies visa šī melanholiskai pasakai līdzīgā stāsta vienīgā ķibele – Ievas jaunākā māsa Ava (Mia Vasikovska), saprotams, nerātna pusaudze, no Losandželosas, kura nu nekādi nespēj apvaldīt savu kaislīgo apetīti un tāpēc laiku pa laikam "iztukšo" (izdzer) kādu acīs iekritušu cilvēku. Šoreiz par izlaidīgās Avas brokastu upuri kļūst nevainīgais Īans. Lai mīļie radinieki tiek galā ar līķi, nav jau pirmā reize – Ādams joprojām ir dusmīgs, ka Ava izsūkusi kādu cilvēku pirms 70 gadiem Parīzē. Parādījusi māsai un viņas vīram vidējo pirkstu, Ava tiek izmesta naktī uz ielas. Īana ķermeni Ievai ar Ādamu izdodas noslīcināt kādā pamestas Detroitas autorūpnīcas skābju baļļā. Taču nu abiem jābēg – policija nesnauž pat mirušās pilsētās, gan jau kāds manījis grēcīgo četrotni – Īanu, Avu, Ievu un Ādamu – kopā bārā. Kā Stīvens Dedals un Deizija Atkinsa (pēc pases datiem) Ādams ar Ievu atgriežas Marokā. Diemžēl arī tur mīlētājiem jāsastopas ar pāris šķietami neatrisināmām problēmām – ļoti tuva cilvēka nāvi un iespēju dzīvot mūžīgi. Noklausījušies apburošu arābu dziesmu Jasmīnas izpildījumā, Ādams un Ieva, šķiet, atraduši izeju no krīzes…

Ar ironiju par vampīriem

Amerikāņu neatkarīgā kino ikonai un pasaulē slavenākajam ne tikai kulta kino radītājam, bet arī albīnam (cilvēks ar ādas un matu pigmentācijas novirzi "no normas") Džimam Džarmušam bija vajadzīgi septiņi gadi, lai savāktu nepieciešamo finansējumu savai kārtējai filmai. Projekts, kas tapis par vācu, kipriešu, angļu, franču un nedaudz amerikāņu sponsoru naudu, ir šarmants un romantiski muzikāls režisora un scenārista Džarmuša vēstījums pasaulei par civilizācijas norietu, globālo ekonomisko krīzi – un jūtām, zinātni un kultūru, kas vienīgās, iespējams, glābs pasauli no bojāejas un neļaus tai pārvērsties par anonīmu un aukstu (jo nedzīvu) milzu dimantu izplatījumā, kura sērās gonga skaņas mēs, šodien eksistējošie, vienkārši nedzirdam, jo negribam dzirdēt. Vampīrfilma absolūti bez vardarbības – protams, Džarmušam šī story žanra izvēle nav nejauša, kaut tā ir pagalam ironiska pret Holivudas un televīziju vieglu roku palaisto popkornfilmu trendu – vampīrsāgām tīņiem.

Izdzīvo tikai mīlētāji (Only Lovers Left Alive) – šādu nosaukumu Džarmušs nav izvēlējies nejauši – arī tas ir kultūrcitāts –, jo Džarmuša skolotājs, ģeniālais amerikāņu režisors Nikolass Rejs, kuru daudzi kinopētnieki uzskata par neatkarīgā kino idejas tēvu, reiz , 60. gados, bija sapņojis uzņemt zinātniski fantastisku filmu Only Lovers Left Alive ar grupas The Rolling Stones piedalīšanos – par planētu Zemi, kuru apdzīvo tikai pusaudži. Kadri, kuros apaļā kā bumbiņa planēta pārvēršas rotējošā vinila skaņuplatē un atskan sen piemirstais rokenrols, ir citāts – veltījums no Reja neuzņemtās filmas.

Katrs no sava skatpunkta

Ir paredzams, ka ikviens skatītājs interpretēs Džarmuša "jocīgo, bet mīļo" filmu pa savam. Tas atkarīgs no katra "samaitātības jeb izglītības pakāpes" – vieniem Detroita, Tanžera, Losandželosa būs tikai ģeogrāfiski punkti kartē, citiem – vesela kultūrnozīmju enciklopēdija (filmā, piemēram, Detroitas "gūsteknis" Ādams aizved Ievu uz XX gadsimta sākumā uzbūvēto lielāko teātri Amerikā ar vairākiem tūkstošiem skatītāju vietām – tagad tur ir reāla pusizdemolēta autostāvvieta). Vieniem Stīvens Dedals un Deizija Atkinsa būs tikai personu identificējoši vārdi, citiem atsauces uz pasaules literatūras klasiku. Tāpat tas, ka tieši Kristofers Mārlovs ir sacerējis visas Šekspīra lugas. Par šo teoriju zinātnieki vēl strīdas, bet Džarmušam Mārlovs ir neapšaubāms kultūras milzis – jā, un tad, ka vampīrs, kuru saindējušas sliktās zombiju – cilvēku asinis?

Izdzīvo tikai mīlētāji *****
ASV. Režisors Dž. Džarmušs. Lomās T. Hidlstons, T. Svintone, M. Vasikovska, Dž. Hērts 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja