Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Filmas Lieciet likmes uz favorītu recenzija. Vieglā nauda

Britu režisora Stīvena Frīrsa jaunākais darbs Lieciet likmes uz favorītu ir skumja komēdija ar morāli

Rozijs izputēja, atgriezās Longailendā un strādā par iesaiņotāju lielveikalā. Dinkijs un Tulpe joprojām dzīvo Lasvegasā un nesen adoptēja kāmīti ar īpašām vajadzībām. Beta un Džeremijs apprecējās, Beta atgriezās koledžā un kļuva par rakstnieci. Tā uzzinām filmas Lieciet likmes uz favorītu fināla titros. Beta, Dinkijs, Rozijs, Tulpe, Džeremijs – tie visi ir azartspēlmaņi, kuri pusotras stundas laikā paspēj desmitiem reižu zaudēt un vinnēt, savā visai šaubīgajā biznesā izputēt un uzplaukt, sastrīdēties un izlīgt cits ar citu un aizlidot no spēļu elles/paradīzes Lasvegasas uz Ņujorku, kur azartspēles aizliegtas ar likumu, toties vizītes motīvi cēli – draugiem jāpalīdz, ja jau kāds no spēlmaņiem iekūlies krietnā ķezā.

Dzīves spēles pētnieks

Britu režisors, kuram, šķiet, par visu vairāk savā daudzveidīgajā kinopasaulē patīk pētīt dzīvu (lasi: kaislību, apsēstību, nejaucību un visādu citādu ne to slavējamāko īpašību pārņemtu) cilvēku attiecības, šoreiz ķēries pie azartspēļu īpašās sabiedrības. Izrādās, tāda Amerikā ir – un visai kolorīta. Šos cilvēkus vada nenosakāms vieglās naudas dēmons, toties viņi dīvainā vīzē izjūt ciešu cilvēcisku solidaritāti ar visiem sev līdzīgajiem.

Filmas Lieciet likmes uz favorītu, kuras žanrisko piederību var raksturot vārdiem "skumja komēdija ar morāli", iesākumā īsti nesaproti – vai šie cilvēki nav jocīgi, stulbi, pat slimi? Jo viņi dzīvo kaut kā pilnīgi ačgārni – vieglprātīgi rīkojas ar naudu, kad tās ir daudz, nesēro, kad tās nav nemaz, ar cilvēkiem saistās apšaubāmos gadījuma sakaros (neatkarīgi, vai ar sakariem saproti darba vai gultas attiecības) un tomēr saglabā neticamu vaļsirdību, pat apbrīnas vērtu godīgu uzticēšanos cits pret citu, kaut, racionāli spriežot, šie ļaudis ir svešinieki. Varbūt tas ir tāds tipiski amerikānisks dzīvesveids?

Piemēram, Beta (jaunā aktrise Rebeka Hola no Vudija Allena Vikijas, Kristīnas, Barselonas), kurai miesīgs tēvs novēl atrast laimi un darbu Lasvegasā, uz kurieni viņa pošas, lai kāptu pa karjeras kāpnēm. Ne sevišķi gudrās – nu, vismaz izglītības un pasaules/ļaužu izpratnes ziņā – Betas līdzšinējā darba pieredze ir visai krāšņa – oficiante, striptīza dejotāja… Vienīgais, kas Betu sien pie zemes, ir viņas uzticamais suns Otiss, kurš ceļo līdzi uz Lasvegasu. Tur motelī sastaptās meičas rekomendē Betai apciemot kādu Dinkiju. Varbūt būs darbs, un Beta, cilvēks bez jelkādas kvalifikācijas un pat sev skaidri formulētām vēlmēm, ir ar mieru.

Baltas zeķes līdz ceļiem

Dinkijs – Brūss Viliss šortos un baltās zeķēs līdz ceļiem izskatās grandiozi – izrādās bukmeikers, visai slavens noteiktās Lasvegasas aprindās, kurš liek likmes uz visu, kas kust un nekust, – skaistuma karalieņu konkursiem, visu veidu sporta spēlēm, zirgu skriešanās sacīkstēm. Vienīgā Dinkija problēma ir tā, ka arī darbā viņam vajag draugu, ar kuru parunāt par dzīvi, un par šādu draugu kļūst Beta. Tas nepatīk Tulpei, Dinkija sievai (pasakaina lomiņa Katrīnai Zetai-Džonsai, kura pārvērtusies līdz nepazīšanai, būs pat skats ar viņas zilimelno sapampušo seju pēc liftinga), un ar Tulpi nejoko. Dinkijs ir spiests atlaist Betu, jo Tulpe – paši saprotat… Taču ar to viss nebeidzas. Beta kazino pie spēļu automāta "īpaši debiliem spēlētājiem" iepazīstas ar simpātisku žurnālistu no Ņujorkas Džeremiju (Džošua Džeksons), fiksi aiz bēdām par atlaišanu no darba pārguļ ar čali un iesaista savā azartspēļu biznesā, kuru pēc otrreizējas atlaišanas no Dinkija vairāksolīšanas kantora (jo Dinkijs tomēr ir drusku psihs) nu kārto Ņujorkā.

Dažas vērtīgas atziņas

Tuvojoties filmas pēdējai trešdaļai, Beta sapinas ar pavisam psiho azartspēļu dīleri Roziju (Vinss Vons), viņš Ņujorkā nodibinājis slepenu bukmeikeru tīklu, kurš izrādās nepavisam ne slepens. Un te nu likuma sargi ķeras vērsim pie ragiem. Diviem vēršiem – no naudas plūsmām aptrakušajam Rozijam un lētticīgajai Betai. Režisoram Stīvenam Frīrsam, protams, sižets ar policiju ir filmas makgafins – viltus manevrs, kas novērš uz laiku skatītāja uzmanību –, jo nekādu policijas draudu, kā izrādās, nav. Ņujorkas pagrīdes spēlmaņu triki, kā citam citu čakarēt ar naudu.

Varētu jautāt – kāds Latvijā labums no šādām "amorālas vērtības" sludinošām filmām, ja puse tautas slīgst ātro kredītu atkarībā? Te nu varu likt paciesties līdz filmas finālam, kurā Beta beidzot sev par prieku formulē dažas vērtīgas atziņas. Viena no tām – tu esi pieaudzis cilvēks, kas liek likmes, tāpēc nav ko vainot citus vai pasauli, ja spēlē neveicas. Jo likmi liki tu pats.

Ak jā – filmas pamatā šoreiz nudien ir reāls dzīvesstāsts – Betas Reimeres memuāri Lieciet uz favorītu. Atmiņas par manām azartspēlēm.

Lieciet likmes uz favorītu
Lay the Favorite. Komēdija. ASV,
Lielbritānija. 2012. Režisors S. Frīrss.
Lomās R. Hola, B. Viliss, V. Vons
@@@


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja