Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Filmas Vaiga sviedros recenzija. Gaļas kluču izpriecas

Mēs ticam Amerikai un fitnesam! Lāga puiši no sporta zāles izrādās plēsoņas, tikai šoreiz bez smadzenēm. Režisora Maikla Beja jaunā filma Vaiga sviedros atstāj divējādas izjūtas

Saulainā Florida, 1994. gads. Uzpumpēto ķermeņu kults jeb kultūrisms kopā ar gigantiskos apmēros patērētajiem anaboliķu, proteīnu un steroīdu pulveru spaiņiem svin savu uzvaras gājienu Amerikā. Fitnesa salonu bizness plaukst un zeļ. Vienā tādā Maiami iestādījumā ar nosaukumu Sun Gym par menedžeri un treneri strādā Marka Vālberga varonis Daniels Lugo jeb vienkārši Denijs – agrāk kriminālsodīts ņujorkietis ar nestabilu nervu sistēmu, kura IQ grozās kaut kur ap nulli, toties savu zābaka prastuma intelektu puisis lieliski kompensē ar žilbinoši naivu smaidu un ideāli uzkačātu torsu (te neatcerēties Vālberga karjeras pirmsākumus – bezkaunīgā repera, Calvin Klein apakšveļas reklamētāja Mārkija Marka periodu – vienkārši nav iespējams, pie reizes noelšoties, cik fantastiski svaigs aktieris saglabājies).

Kriminālais plāniņš

Denijs salonā Sun Gym nodrošina labu apgrozījumu burtiskā nozīmē – klienti grozās fitnesa zālēs un solārijos naski, viesus un klientus izklaidē striptīzmeičas, jo viesstrādnieces no Austrumeiropas nāk modē, piemēram, apburošā no Bukarestes. Denijs apgūst dzīves gudrības Maiami ātro panākumu kursos, un vienā tādā apmācībā viņš dzird korejieti paužam: "Es nezinu, kamdēļ Dievs mums dāvājis desmit pirkstu, jo patiesībā mums vajag tikai trīs – izvēlies savai dzīvei mērķi, izdomā plānu un kustini pakaļu!"

Denijam šāds plāns rodas brīdī, kad fitnesa klubu sāk apmeklēt kolumbiešu ebreju cilmes miljonārs (Tonija Šaluba tēlotajā varonī daudzi saskatīs līdzību ar brāļu Koenu kinematogrāfa iemīļotajiem viltīgi šarmantajiem ebrejiem). Vajag nolaupīt to miljonāru un piespiest viņu visu mantu līdz pēdējam sunim pārrakstīt uz Denija vārda! Taču, lai plānu realizētu dzīvē, Denijam talkā jāsauc divi draugi – tādi paši atsaldēti kultūristi (perfekti komiskais gaļas klucis Dveins Klints Džonsons un naskais, ideālai skulptūrai līdzīgais afroamerikānis Entonijs Mekijs). Un, aidā, puiši ar saukli "Mēs ticam Amerikai un fitnesam!" uz lūpām sāk īstenot savu amerikāņu sapni – kriminālo plāniņu. Taču ne viss, patiesībā nekas neiet kā pa sviestu, un itin drīz filma Vaiga sviedros iegūst visai sadistiska farsa krāsas.

Gaidiet gan nokostus un nocirstus locekļus, kurus apēd suņi, gan eksotiskus spīdzināšanas veidus (rumpju ilgstošu sutināšanu solārijā, roku grilēšanu ieskaitot) un citas komiskas izrīcības, kuras var iešauties prātā galīgi tērētiem idiotiem, kāda beigu galā izrādās filmas kultūristu trijotne. Lāga puiši no sporta zāles izrādās plēsoņas, tikai šoreiz bez smadzenēm.

Beidzas joki, sākas muļķība

Visā šajā ciniski nežēlīgajā un vienlaikus trulajā orģijā vainojams pasaules izklaides kino galvenais guru, tādu kases grāvēju kā Transformeri, Armagedons, Pērlhārbora, Klints, Šausmas Elma ielā autors, producents un režisors Maikls Bejs, kurš vēlējies "nofilmēt mazu personisku projektiņu" par nieka 25 miljoniem. Par savas mazās filmas Vaiga sviedros (oriģinālā Pain & Gain) stāsta pamatu izmantojot Miami New Times žurnālistu pētījumu par reālu noziegumu, kuru 1999. gadā Floridā izmeklēja t. s. Sun Gym bandas lietā, un diviem reāliem noziedzniekiem – Danielam Lugo un Adrianam Dorbolam tika piespriests nāves sods par cilvēku nolaupīšanu, naudas izspiešanu un vairākām slepkavībām.

Iespējams, tā ir kāda specifiska humora izpratne, kāpēc režisors Maikls Bejs kopā ar scenāristiem Kristoferu Markusu un Stīvenu Makfīliju šausmu stāstu no kriminālās hronikas pārvērtuši satīriskā komēdijā par Amerikas nacionālo sporta veidu – absolūtu stulbumu un trulu merkantilismu uz ķermeņa kulta orģiju fona. Filma Vaiga sviedros atstāj visai divējādas izjūtas – var pabrīnīties par to, ka cilvēku aprobežotībai robežu nav, bet var pašausmināties, cik tomēr savāda mēdz būt amerikāņu sapņa izpratne. Maikla Beja filmas koordinātās bieži vien grūti nodalīt, kur beidzas realitāte un sākas māksliniecisks pārspīlējums. Vai, runājot citiem vārdiem, kur beidzas smalki joki un sākas prasta muļķība. Katrā ziņā Amerikā vairākums kinokritiķu Maikla Beja kinoprovokāciju Pain & Gain nav sapratuši, kaut arī pēc Kventina Tarantīno Atsvabinātā Džango nežēlīgā humora sagremošanas tas šķiet neticami.

Vaiga sviedros

Pain & Gain

Kriminālkomēdija. ASV. 2013.

Režisors Maikls Bejs. Lomās Marks Vālbergs, Dveins Klints Džonsons, Entonijs Mekijs u. c.

**** 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunpils pils atdzimst pēc 2023. gada vētras

Jaunpils pils gada laikā piedzīvoja būtiskus atjaunošanas darbus, kas bija nepieciešami un nekavējoties uzsākti pēc postošās 2023. gada 7. augusta vētras radītajiem bojājumiem. Darbi ir veiksmīgi pab...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja