Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Grupa Queen un Ādams Lamberts Tallinā. Uzdziedāsim Fredijam

Dziedātājam Ādamam Lambertam kopā ar grupu Queen ir atļauts izpildīt visus hitus, izņemot pašu galveno

Miljoniem klausītāju ir tikpat neiespējami iedomāties grupu Queen bez Fredija Merkurija kā mums Tumsu bez Mārtiņa Freimaņa un plovu bez rīsiem. Queen joprojām koncertē – svētdien, 5. jūnijā, Tallinas Dziesmu svētku estrādē notikušo šovu apmeklēja ap 23 000 skatītāju. Pēdējos četros gados par ansambļa solistu – gandrīz uz pilnu slodzi – kļuvis ekscentriskais amerikāņu dziedātājs, talantu konkursa American Idol 2. vietas ieguvējs Ādams Lamberts. Viņa pirmā uzstāšanās ar Queen tradīcijas un leģendas glabātājiem ģitāristu Braienu Meju un bundzinieku Rodžeru Teiloru notika šova American Idol finālā 2009. gadā. Trīs gadus vēlāk Ādams tika uzaicināts pievienoties grupai koncertos. Šoviem tiek izmantots zīmols Queen + Adam Lambert. Sadarbība izrādījusies komerciāli un radoši dzīvotspējīga.

Maģiskais ingredients

Queen bez Fredija Merkurija darbojas jau ilgāk nekā ar viņu. "Man pašam ir grūti tam noticēt," nesen teica Rodžers Teilors. "Mēs gadiem nevarējām iedomāties sevi kā grupu Queen bez Fredija. Tas, ko tagad darām ar Ādamu Lambertu, uzjunda mūsu interesi un entuziasmu. Mēs nespējam iztikt bez izaicinoši, nepiedienīgi kolorīta homoseksuāla dziedātāja. Tas ir mūsu maģiskais ingredients!" apgalvo Rodžers Teilors (starp citu, otrais bundzinieks šajā Queen turnejā ir viņa dēls Rūfuss Taigers Teilors).

No 2005. līdz 2009. gadam Queen koncertēja kopā ar vecā kaluma britu blūzroka dziedātāju, heteroseksuālo mačo Polu Rodžersu. Ar viņu tika ierakstīts jauns dziesmu albums The Cosmos Rocks (2008). Šādā sastāvā 2008. gadā dzirdējām Queen Rīgā. Lai kurš arī būtu pie mikrofona kopā ar Queen dalībniekiem, Fredijs Merkurijs joprojām dzīvo katrā grupas dziesmā, piepilda to ar savu starojumu. Lai kurš arī būtu Queen solists – Pols Rodžerss vai Ādams Lamberts –, publika dodas uz koncertu, lai sajustu Fredija brīnumu un klātienē ieraudzītu viņa tuvākos domubiedrus Braienu Meju un Rodžeru Teiloru.

Queen šovs joprojām ir Fredija Merkurija koncerts, turklāt šis ir Fredija jubilejas gads – 5. septembrī viņam apritētu septiņdesmit. 24. novembrī tiks atzīmēta mūziķa nāves 25. gadadiena. Tieši pirms 30 gadiem Nebvortas parkā Anglijā notika Queen pēdējais koncerts kopā ar Frediju Merkuriju.

Lēdijas Gāgas vīrišķā versija

Partnerība ar Queen ir augstākais lēciens Ādama Lamberta karjerā. Viņa vārds tagad arī ierakstīts rokmūzikas vēsturē – maziem burtiem, taču tik un tā. Queen pēdējo gadu panākumi ir arī viņa nopelns: Ādams palīdz savienot Queen zelta laiku – 70.–80. gadu – daiļradi ar mūsdienu populārās kultūras izpausmēm, viņš ienes grupas mūzikā R&B un hiphopa iezīmes. Viņš arī veicina toleranci. Tas ir apbrīnojami, cik silti skatītāji Tallinā un, protams, visur citur uzņem 34 gadus veco manierīgo amerikāni. Ādams Lamberts ir ļoti teatrāls. Viņam patīk koši tērpi, spīguļi un spalvas. Dziedātāja stils iederas Jaunā viļņa estētikā un postkiča dekadencē. Ādams izskatās kā komisks modes blogeris, kurš iestrēdzis Eirovīzijas ballītē vai Brodvejas mūziklā. Viņš varētu būt Filipa Kirkorova ārlaulības dēls un Končitas Vurstas pazudušais brālis.

Ādamam Lambertam ir veiksmīga solokarjera. Viņš ir izdevis trīs albumus. Otrais no tiem – Tresspassing (2012) – sasniedzis ASV albumu topa virsotni, tādējādi Ādams Lamberts kļuvis par pirmo geju, kura disks debitējis uzreiz pirmajā vietā. Šis sasniegums tiek īpaši uzsvērts, jo Amerika savos uzskatos joprojām ir konservatīva un pret netradicionāli noskaņotiem māksliniekiem, kuri darbojas nevis marginālajās kultūras nišās, bet meinstrīmā, izturas aizspriedumaini, viņi bieži tiek izstumti. Ādamam ir tuva opera, estrāde, klubu mūzika un roks – tas viņu sarado ar Frediju Merkuriju. Ādama trešajā soloalbumā The Original High (2015) skan Zviedrijā ražots sintpops, kas izgatavots sadarbībā ar skandināvu amatniekiem Maksu Martinu un Karlu Johanu Šusteru jeb Šelbeku.

Viņam izdodas iespaidīgas vokālās piruetes. Kā daudzi talantu šovu dalībnieki, Ādams Lamberts ir apdāvināts vokālists, kurš perfekti apguvis pagājušo desmitgažu mūzikas ikonu meistarstiķus. Grūti nepamanīt, ka Ādamu Lambertu iedvesmo Maikls Džeksons, Prinss, Bojs Džordžs un citi popmūzikas vēstures personāži. Viņš ir Lēdijas Gāgas vīrišķā versija – viņu iedvesmo citu mākslinieku idejas, un viņš tās adaptē savām vajadzībām.

Ne visiem šoviem jāturpinās

Fredija Merkurija gejiskums nebija tik uzkrītošs un dominējošs – viņš pirmām kārtām apbūra ar talantu un personības spēku, iedzimto ģenialitāti un artistiskumu, nepārspējamo radošo autoritāti. Fredija Merkurija seksuālās pašidentifikācijas meklējumi mūzikā tika kodēti, savukārt Ādams Lamberts atklāti sludina savas vērtības, izpildot Queen himnas, un panāk, ka tūkstošiem klausītāju dzied viņam līdzi.

"Šādu iespēju liktenis piespēlē tikai reizi mūžā," koncertā Tallinā saka Ādams Lamberts. "Jūs un es – mēs visi esam Queen fani! Man ir privilēģija būt uz skatuves kopā ar rokenrola leģendām un godināt Frediju," pirms dziesmas Don't Stop Me Now saka dziedātājs. Kad viņš dodas atsvaidzināt grimu un nomainīt tērpu, priekšplānā izvirzās Braiens Mejs: "Uzdziedāsim visi kopā Fredijam?" Ģitārists izpilda Love of My Life, uz ekrāna skatuves centrā parādās Fredijs.

Nākamais ar solonumuru uzstājas bundzinieks Rodžers Teilors ar paša sacerēto hitu A Kind of Magic. Der atcerēties savulaik dziedātājas Zemfiras teikto, ka grupa Queen ir unikāla ar to, ka visi dalībnieki ir bijuši līdzvērtīgi un sacerējuši dziesmas. "Kur Krievijā ir tādi bundzinieki, kuri komponē dziesmas? Tādas dziesmas?! Te jau ir laime, ja bundzinieks dzird vēl kaut ko, izņemot bungas, un ja bundzinieks vispār zina, par ko ir dziesma," sacījusi Zemfira, kura pati divas reizes – 2004. un 2012. gadā – Maskavā ir uzstājusies kopā ar Queen. Varbūt kādreiz Zemfira varētu nospēlēt ar Queen veselu koncertu, nevis tikai dažas dziesmas.

"Vai viņš ir OK?" – publikas viedokli par Ādamu Lambertu Tallinā vēlas noskaidrot Braiens Mejs. Dziesma Under Pressure, kuru grupa Queen ierakstījusi ar Deividu Boviju, koncertā ir veltījums šogad aizgājušajam ģēnijam. Savukārt Fredijs Merkurijs vēlreiz parādās uz ekrāna, kad skan Bohemian Rhapsody: Ādams Lamberts nodzied pirmo pantu, pēc tam visi mūziķi atstāj skatuvi, un mums dzied Fredijs.

Šova finālā Braiens Mejs ir uzvilcis T kreklu ar zaļo cilvēciņu – Tallinas televīzijas torņa simbolu –, savukārt Ādams Lamberts ģērbies zelta žaketē un sarkanās ādas biksēs. Viņam galvā ir kronis – kā kompensācija par to, ka Queen kroņprincim ir tiesības izpildīt visas grupas dziesmas, kuras viņš vēlas, izņemot galveno – The Show Must Go On –, jo tā ir Fredija prerogatīva. Katram šovam kādreiz tomēr jābeidzas. 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja