Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Bez didaktikas un ar smiekliem Jāņu noskaņās. Latvijas pilsētu estrādēs – dziesmuspēle Meklē mani papardēs

Uz jautājumu – kurš vai kura ir jāmeklē papardēs? – režisors Imants Strads atbild aplinkus, sakot ka nosaukums vairāk ir tēlaini abstrakts

Jāņu dziesmuspēles Meklē mani papardēs pamatā ir Annas Brigaderes luga Sievu kari ar Belcebulu, kas šajā gadsimtā laikam vairs nekur nav tikusi iestudēta. Otrs pīlārs – nākamgad tiks atzīmēta komponista Ivara Vīgnera 85. dzimšanas diena. Viņa mantojums – jestras un līdzi dungojamas dziesmas teātra izrādēm Trīnes grēki, Meldermeitiņa, Mucenieks un muceniece un filmai Tās dullās Paulīnes dēļ. Zināt taču! Ja es būtu bagāts vīrs, Seši mazi bundzinieki, Mazais ganiņš, Jel dod man bučiņ’ un citas. Kad to visu saliek kopā un vēl papildina ar dejošanu, tad veidojas dziesmuspēle ar stāstu. I. Strads atgādina: "Nelielā pilsētiņā ir krogs. Pēc baznīcas kurp vīri lai dodas? Uz krogu! Sievām tas nepatīk, un viņas izdomā, ka krogs jātaisa ciet, jo vīri tur pazūd kā tādā caurumā. Vai tas viņām izdosies vai ne – jāskatās." Bet tēma jau ir dziļāka – arī par sievietes un vīrieša mijiedarbību, kā mēs veidojam attiecības un kā caur viltīgām izdarībām mēģinām pasargāt otru no kļūdainas izvēles. Tikpat labi var traktēt, ka tā ir cīņa par sievietes tiesībām, jo Brigaderes luga savā laikā bija viena no pirmajām feministiskajām lugām Latvijā.

Pats režisors gan uz skatuves sev lomu nav iedalījis, bet dziesmas līdzi dungo labprāt. "Pēc mēģinājuma, mājup braucot, katra otrā dziesma, izrādās, "pielīp". Sākumā jaunās aktrises teica, ka nezinot dziesmas, bet jau nākamajā mēģinājumā bija sajūta, ka tās ir dziedātas visu mūžu," teic I. Strads un piebilst, ka dziesmas lieliski virza stāstu uz priekšu. Dziesmuspēle ir notikums ar smiekliem, humoru, pārsteigumiem, pārpratumiem un komiskām situācijām, bez didaktikas, jo universālas receptes sievietes un vīrieša saskaņai nav. Tomēr, atbalstot un cienot vienam otru, mīlestība noteikti būs klātesoša!

Koncertuzvedumā piedalīsies aktieri Akvelīna Līvmane, Ilze Pukinska, Elīna Avotiņa, Elīna Bojarkina, Anta Aizupe, Sandija Dovgāne, Edgars Pujāts, Kristians Kareļins, Jānis Kirmuška, Varis Vētra, Jānis Jarāns, Klāvs Kristaps Košins, Mārtiņš Vilsons, Gundars Grasbergs, kā arī pavadošā mūziķu grupa Emīla Zilberta vadībā.

Koncertuzveduma Meklē mani papardēs pirmā izrāde 15. jūnijā Siguldas pilsdrupu estrādē, pēc tam 16. jūnijā Kuldīgas estrādē, 18. jūnijā Saulkrastu estrādē, 19. jūnijā Liepājas koncertdārzā Pūt, vējiņi!, 20. jūnijā Dobeles Ķestermeža estrādē, 21. jūnijā Rojas brīvdabas estrādē, 22. jūnijā Ikšķiles estrādē, 23. jūnijā Saldus Kalnsētas estrādē, bet 24. jūnijā Preiļu parka estrādē ar tiešraidi TV3.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielo kapu metu konkursā nolemj nepiešķirt pirmo vietu

Lielo kapu metu konkursa starptautiskā žūrija atzinusi, ka neviens no pieciem iesniegtajiem darbiem nav izstrādāts tādā kvalitātē un gatavības pakāpē, lai varētu atzīt, ka ir iegūta spēcīga ideja L...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja