Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 19. septembris
Verners, Muntis

Cerību pilnas vēstules no paslēptuves. Izrāde Annes Frankas dienasgrāmata Liepājas teātrī

Liepājas teātris savu 118. sezonu atklājis ar Lauras Grozas režisēto Fransisas Gudričas un Alberta Heketa lugas Annes Frankas dienasgrāmata iestudējumu

"Pēc otrās pirmizrādes ar skatītājiem raisījās diskusija. Kāds pat teica, ka nezinot, kā reaģēt pēc izrādes – skaļi aplaudēt, celties kājās? Bet ķermenis to nevēlas, jo prāts ir emociju varā!" stāsta aktrise Agnese Jēkabsone, kurai izrādē ir Annes loma."Mani gandarī, ka attieksme ir cieņpilna – gan pret mūsu veikumu, gan pret laiku, par ko stāstīts izrādē, gan pret galveno varoni Anni Franku. Mēs izrādi veidojām ar lielu mīlestību."

Šis darbs aktrisei bija uzzibsnījis, mācoties vidusskolā. "Biju dzirdējusi, ka tas ir kaut kas šausmīgs," atzīstas A. Jēkabsone. Annes Frankas dienasgrāmata  pirmo reizi publicēta 1947. gadā, un tā ir viena no visvairāk izdotajām grāmatām pasaulē, tulkota vairāk nekā 70 valodās. Anne Franka piedzima 1929. gadā ebreju ģimenē Frankfurtē, taču 1933. gadā režīma dēļ ģimene bija spiesta pārcelties uz Amsterdamu. 1942. gadā, uzturoties slēptuvē nacistu okupētajā Amsterdamā, Anne rakstīja dienasgrāmatu, divus gadus fiksējot savas ģimenes un vairāku citu ebreju mēģinājumu paglābties no holokausta, aprakstot sadzīves apstākļus, savas ilgas un bailes, cerības un satraukumu.  Dienasgrāmata  apraujas 1944. gadā, kad slēptuvi atklāj nacisti.

"Kad man teica, ka tiks iestudēts šis darbs, jutu, ka teātrī uzvirmoja neizpratne – kāpēc? Skarbs un drūms," stāsta Agnese. "Es uzreiz paņēmu izlasīt grāmatu un, to lasot, smaidīju. Tajā bija tik daudz gaišuma, prieka, emociju, pārdzīvojumu, cerību, ilgu. Un tāds ir mans galvenais uzdevums – dot skatītājam pozitīvas cerības par nākotni." Annei, kad viņa sāka rakstīt dienasgrāmatu, bija 13 gadu. "Jā, tajā vecumā es arī rakstīju dienasgrāmatu, un mana astoņgadīgā meita arī tagad to dara. Tas, ņemot vērā šo laiku, nav vecmodīgi. Tas ir dziedējoši – izlikt savas emocijas uz papīra," ir pārliecināta Agnese.

Izrādē liela nozīme ir mūzikai, komponiste Anna Fišere radījusi oriģinālkompozīcijas stīgu kvartetam, arfai, klavierēm un kontrabasam. Videomākslinieka -8 un gaismu mākslinieka Mārtiņa Feldmaņa darbs ļaus skatītājiem niansēti vērot aktieru tuvplānus un mīmiku. "Video atklāj nianses, detaļas, kas stāstu padara daudz skaudrāku un emocionālāku," piebilst A. Jēkabsone.

Citās lomās darbojas Anete Rimkus, Edgars Ozoliņš, Inese Kučinska, Karīna Tatarinova, Rolands Beķeris, Kaspars Kārkliņš, Gatis Maliks, Madara Kalna, Kārlis Artejevs, Mārtiņš Kalita, Armands Kaušelis, Kārlis Ērglis. Scenogrāfe – Sintija Jēkabsone, kostīmu māksliniece – Jolanta Rimkute.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja