Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Citāds Blaumanis Liepājas teātrī. Ugunī.

Rūdolfa Blaumaņa lugas Ugunī iestudējumam Liepājas teātrī ir divkārša intriga – tas ir pirmais neseno studentu uznāciens uz skatuves kā profesionāliem aktieriem, un tas ir jauns priekšstats par Blaumani.

Teātris šo sezonu pieteicis ar ambiciozo saukli Jauna enerģija. Pirmā pirmizrāde šoruden apliecina, ka enerģētiski patiešām ir jūtama jauna dzirksts. Un nebūt ne kusla. Viens no visvairāk apjūsmotajiem, analizētajiem un interpretētajiem literārajiem pāriem – Edgars un Kristīne – abos aktieru sastāvos (Edgars Ozoliņš vai Mārtiņš Kalita, Ilze Būde vai Agnese Jēkabsone) apliecina, ka ir ne tikai labi skoloti spilgtas formas teātra mākslā, bet ir spējīgi arī uz patiesām emocijām, nekļūstot sentimentāli vai falši. Tomēr jāatzīst, ka šajā iestudējumā nav tikai pārstāstīts muižas kalpu mīlas stāsts. Režisors Rolants Augustīns (Atkočūns) Blaumani ir iecēlis daudz augstākā plauktā, jeb, pareizāk sakot, nav nemaz meklējies pa zemākajiem plauktiņiem. Ibsens, Čehovs, Blaumanis - lietuviešu režisoram šie laikabiedri ir vienā Slavas zālē. Klasika tāpēc ir klasika, ka nezaudē aktualitāti, laikam ritot. Izrāde izsauc spilgtas asociācijas ar šodienas sabiedrību, lai gan kostīmi un scenogrāfija atbilst 20. gs. sākumam, kad luga uzrakstīta. Bet raksturi – jā, tādi esam. Šodien.

12 tēli lugā ir kā  12 apustuļi – izrādes finālā fonā redzama Svētā vakarēdiena glezna. Un Jūdas tēma izrādē ieskanas gandrīz vai visos tēlos. Katram ir savs pamatojums nodevībai, gluži kā dzīvē. Vešeriene (Inese Kučinska) nav tikai pašaizliedzīgā māte, kas savam bērnam vēl labāku dzīvi nekā bijusi pašai. Viņa ir vairāk norūpējusies par sevi, turklāt tik cilvēciski saprotama ir kāre iegūt kaut ko no tā, kas ticis citam. Caur un cauri ļauns nav ne Sutka (Sandis Pēcis), ne Vīskrelis (Viktors Ellers) un pat ne Frišvagars (Egons Dombrovskis). Viņiem tikai gribas mazliet vairāk, nekā paši spēj. Diskusijas varētu izsaukt Klengas (Leons Leščinskis) vizualizācija, taču vēstījums ir skaidrs – latvietim nav iedzimtas verga dvēseles, uz pazemību viņu allaž mudina citas, lielākas nācijas. Mazliet komisks un aprobežots, bet tomēr nenoliedzams līderis ir barons (Edgars Pujāts). Vismaz fiziski. Garīgi daudz pārāks ir Alders (Kaspars Kārkliņš). Pat turīgais un «tautiskais» Akmentiņš (Gatis Maliks) nav bez pretrunām - lai cik lepni dižotos ar savu latvietību, viņš tomēr spiests dažkārt lūgt atļauju cittautietim. Tēli ir tik skaidri, simboliski un nolasāmi, ka jāatzīst – režisors Latviju saprot labāk, nekā mēs paši. Jo izrādes mācība ir sāpīga – patiesā latvieša daba ir sabradāta, salauzta kā Edgara dzīve, un ticība gaišai nākotnei ir tikpat vāja kā Edgara un Kristīnes laimīgai laulībai, izvēle katram šodien ir tikpat dramatiska kā Blaumaņa tēliem.

Skatuve pārāk pelēka –  starpbrīdī saka sirma kundze. Aktieri gan labi, viņa piebilst. Nu, viss kā dzīvē!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nenoskaidrotas ciešanas. JRT izrādes Verters recenzija

Jaunā Rīgas teātra izrādes Verters uztveri būtiski apgrūtina apstāklis, ka no plašā impulsu aisberga, kas radoši nodarbinājis režisores Kristīnes Vītolas prātu, līdz ūdens virskārtai, proti...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja