Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Dmitrijs Petrenko Liepājas Leļļu teātrī iestudē Dullo Dauku un aicina diskutēt par fizisko un emocionālo vardarbību

Izrāde Dauka. Labie jautājumi ir režisora Dmitrija Petrenko aicinājums veidot dialogu starp bērniem un vecākiem, starp pagātni un tagadni – sarunāties par Daukas kā bērna emocionālajiem pārdzīvojumiem mūsdienu vērtību kontekstā un mūsdienu cilvēka sapratnē. Sezonas noslēdzošais jauniestudējums Liepājas Leļļu teātra skatītāju vērtējumam tiks nodots maija vidū, informēja teātra pārstāve Ieva Hmieļevska.

Režisors Dmitrijs Petrenko, kurš guvis skatītāju un teātra profesionāļu atzinību par bērniem un jauniešiem veidotiem iestudējumiem dramatiskajā un leļļu teātrī, skaidro, ka izrāde top kā dialogs starp pagātni un tagadni. "Izrādes mērķis ir veicināt emocionāli veselīgas sabiedrības attīstību, parādīt, kā tumsonība, izglītības trūkums, vienaldzība var novest līdz traģēdijai vai padarīt dzīvi neizturamu. Mēs gribam parādīt, kāpēc mūsdienu vērtības ir jāsargā un jāiestājas par tām tad, kad tās tiek apdraudētas. Esmu pārliecināts, ka, lasot stāstu Dullais Dauka, mūsdienu bērnam rodas daudz jautājumu ne tikai par notikumiem, kas ir aprakstīti literārajā materiālā, bet arī par to, kādas attiecības atklāj Sudrabu Edžus.

Piemēram, kāpēc māte lūdz skolotāju biežāk pērt savu bērnu? Kāpēc māte ir tik neiecietīga pret Dauku? Vai viņa dēlu nemīl? Kāpēc skolotājs ir tik bargs un vardarbīgs un viņu par to ne tikai neatlaiž, bet arī ciena? Mēs iztēlojamies, ka visi šie jautājumi mūsdienu bērnam var likties ļoti loģiski, taču diez vai pats materiāls uz tiem atbild," spriež režisors. Tāpēc izrāde ir kā dialogs starp mūsdienu bērniem un tā laika kontekstu. Un tās mērķis ir izgaismot tās mūsdienu sabiedrības vērtības, bez kurām nevaram iedomāties veselīgu tagadni un nākotni, proti, beznosacījumu vecāku mīlestību pret saviem bērniem, savstarpēju cieņu, nevardarbīgu komunikāciju un jebkādas vardarbības nosodījumu.

Jauniestudējuma māksliniece un scenogrāfe ir Inga Siliņa, kura darbojusies kā kostīmu māksliniece gan Valmieras, gan Dailes teātrī, bet vēl labāk zināma kā aktrise. Inga un Dmitrijs atklāj, ka jau sen ir domubiedri gan teātra mākslā, gan pārliecībā par dzīves vērtībām. "Inga šobrīd studē scenogrāfiju Latvijas Mākslas akadēmijā, un man šķita loģiski attīstīt mūsu sadarbību ne tikai kā režisoram un aktrisei, bet arī kā režisoram un iestudējuma māksliniecei. Domājot par šo izrādi, mēs pavadījām daudz laika diskutējot gan par izrādes jēgu un vēstījumu, gan par māksliniecisko formu, kas pēc iespējas veiksmīgāk mūsu vēstījumu aiznesīs līdz skatītājiem," skaidro Dmitrijs Petrenko.          

Lomās iejutīsies Inga Dzintare, Ilze Jura, Armands Kaušelis. Aktieri saņēmuši specifiskus uzdevumus, jo arī izrādes forma nav tradicionāla. Aktieri līdztekus ir gan viņu atveidotie tēli – Dauka, Māte, Skolotājs, gan arī viņi paši – Inga, Ilze, Armands. Līdz ar to skatītāji redzēs ne tikai tēlus, bet arī to, kā šie tēli top un kā aktieri veido savas attiecības viens ar otru, ar skatītāju un ar teātri.

Izrāde Dauka. Labie jautājumi būs šīs sezonas noslēdzošais jauniestudējums Liepājas Leļļu teātrī. Tā pirmizrāde notiks piektdien, 13. maijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja