Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Eiropas prēmijas teātrī - 2010

Jau 4.jūnijā Romā  slēgtā žūrijas sanāksmē tika izlemtas mūsu, Eiropas kontinenta, prestižākās teātra prēmijas Premio Europa per il Teatro – 2010 nominantu liktenis, taču tikai 11.oktobrī laimīgo saraksts beidzot tika publiskots. Laimīgie laureāti ir arī tādēļ, ka kopā ar nemateriālo pievienoto vērtību - godu - Premio Europa ir ar ievērojamas, Eiropā lielākās naudas summas (50 – 60 000 eiro) segumu.

Tātad - par galvenās balvas laureātiem kļuvuši divi Eiropas teātra veterāni – izcilais vācu režisors Pēters Šteins (73) un krievu režisors, leģendārās Tagankas vadītājs Jurijs Ļubimovs (83).

Nosaukti arī Premio Teatro paralēlbalvas Jaunās teātra realitātes ieguvēji (balvas ekvivalents - 20 00 eiro plus apzeltīta metāla goda plāksne ar režisora – laureāta vārdu) – Krievijā strādājošais režisors Andrejs Mugučijs (vada Pēterburgas Formālo teātri), britu režisore Ketija Mičela, slovāku – čehu režisors Viliams Dočolomanskis un somu –zviedru režisors Kristians Smeds. Ar Jauno teātra realitāšu balvu iepriecināti arī divi teātru kolektīvi – portugāļu Meridionale un Teatr Vestuport no Islandes. 

Jāpiebilst, ka 2007.gadā, kad prēmiju Jaunās teātra realitātes saņēma arī latviešu režisors Alvis Hermanis, notika nebijis incidents – toreiz nominētajam vācu klasiķim Pēteram Cadekam Premio Europa tika anulēta, jo režisors personīgi neieradās uz svinīgo ceremoniju Salonikos Grieķijā, kā to paredz reglaments, savā vietā atsūtot atvainošanās vēstuli (režisors bija smagi slims un izvēlējās strādāt, nevis braukt uz smalku ballīti) un Berlīnē iestudēto izrādi Pērs Gints. Taču – reglaments formāli netika ievērots un režisoram paredzēto zeltīto balvu kopā ar naudu Cadeka trupas aktieriem nepasniedza, kas izsauca skaļus protestus zālē (Cadeks mira 2009.gadā un prēmiju viņam tomēr piešķīra Ex aequo). Jācer, ka uz apbalvošanas ceremoniju, kas notiks Sanktpēterburgā 2011.gada aprīlī Šteina kungs ieradīsies. Jo arī Šteina kungs sirgst ar Cadekam līdzīgu nelaimi.

Par astoņām Premio Teatro per il Teatro šogad cīnījās piecdesmit seši teātra darbinieki - balvas kandidāti no visas pasaules.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja