Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

FOTO: Latvijas Nacionālajā operā izskanējusi Džana Karlo Menoti opera bērniem Amāls un nakts viesi

Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē 26. martā izskanējusi Džana Karlo Menoti operas Amāls un nakts viesi jaunuzveduma pirmizrāde. Uz iestudējumu īpaši aicināti bērni.

Jauniestudējumu veidojuši muzikālais vadītājs un diriģents Andris Veismanis, režisore-horeogrāfe Anta Priedīte, režisors Gundars Silakaktiņš, scenogrāfs Aigars Ozoliņš, kostīmu māksliniece Jurate Silakaktiņa, skaņu efektu māksliniece Zane Dombrovska un gaismu mākslinieks Māris Sējāns. 

Galvenajā lomā divi Rīgas Doma kora skolas audzēkņi – Reinards Blūmentāls un Lūkass Kalniņš. Lomās – operas solisti Evija Martinsone, Irma Pavāre, Viktorija Pakalniece, Rinalds Kandalincevs, Rihards Millers, Guntars Ruņģis, Artjoms Safronovs, Krišjānis Norvelis, Juris Ādamsons un Armands Siliņš.

Džana Karlo Menoti viencēliena opera bērniem Amāls un nakts viesi pirmizrādi ar tiešraidi raidsabiedrībā NBC piedzīvoja 1951. gada 24. decembrī, un kopš tā laika regulāri tiek iestudēta opernamos visā pasaulē. Latvijas Nacionālajā operā šis ir trešais šī darba iestudējums. 

"Džans Karlo Menoti operu Amāls un nakts viesi radīja izrādīšanai televīzijā ASV, kur tolaik, kad šis darbs tapa, opermāksla bija modē. Menoti savā operā ir pieskāries Ziemassvētku stāstam. Gan bērnus, gan vecākus uzrunā stāsts par bērnu Amālu, kas ir klibs no dzimšanas, bet, satiekot Austrumu gudros, kas dodas ar veltēm pie Jēzus bērniņa, tiek izārstēts un sāk staigāt. Amāla lomu izpilda zēni no Rīgas Doma kora skolas. Viņi ir spilgti, interesanti, ar labām balsīm un aktieriskām dotībām," saka jauniestudējuma muzikālais vadītājs Andris Veismanis. 

Lai arī operas libreta pamatā ir Ziemassvētku stāsts, izrādes veidotāji saturiski šoreiz uzsvarus likuši citādi, padarot operas vēstījumu vispārīgāku. “Mūsu radošajai komandai šķita būtiski, ka pārmaiņas Amāla dzīvē notiek ne tikai ārēja brīnuma dēļ. Viņa paša izvēles un rīcība kaut ko maina, un tāpēc notiek šķietami neticamais. Bērnu izrādēs, protams, svarīgs ir arī vizuāls brīnums, tādēļ nolēmām “materializēt” personāžus, ko autors iekļāvis libretā kā Amāla iztēles stāstus mātei. Tie pavada Amālu viņa ikdienas gaitās, ļaujot arī mums nokļūt Amāla pasaulē. Tā ir atšķirīga, un tas dara raizes mātei, jo būt citādam dažkārt ir grūti. Amāls redz to, ko neredz citi, viņš redz vairāk, un savā ziņā stāsts ir arī par mākslas gaistošo dabu – mūziku vai tekstu, kas izskan, notikumu, kas saglabājas tikai skatītāja atmiņā. Paliek tikai tas, ko cilvēki ir piedzīvojuši,” stāsta režisore Anta Priedīte. 

Izrāde šosezon skatāma arī 3., 10. un 16. aprīlī. Opera tiek spēlēta latviešu valodā. Ieteicamais skatītāju vecums: 5-10 gadi.

Biļetes var iegādāties LNOB un Biļešu paradīzes kasēs, kā arī www.bilesuparadize.lv

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja